Környezetvédelem és Hírcentrum

2014. november 28.
Keszthely környezeti állapotának helyzetéről hallgatott meg beszámolót egyebek mellett soros ülésén a város képviselő-testülete. Az önkormányzat döntött arról is, hogy a Keszthelyi Televízió a továbbiakban Hírcentrumként működik, melynek keretében jövő évtől helyi újságot ad ki Balatoni Krónika címmel.

A testület tagjai jelentést hallgattak meg a képviselők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének teljesítéséről, majd a helyi adókról szóló rendeleteket vizsgálták felül. Következett a Keszthelyi Járási Hivatal működéséről szóló beszámoló, melynek keretében elhangzott: a város és a hivatal együttműködése zavartalan és jó volt, s így szeretnék ezt a jövőben is. A belső ellenőrzési tervekről szóló előterjesztések tárgyalása után a város környezeti állapotáról hangzott el beszámoló. A részletes szakmai anyagon túl több kiegészítést is tettek a képviselők. Jelezték például, hogy Csókakői-patakra nagyobb figyelmet fordítsanak az illetékesek, s lényeges, hogy a szórakozóhelyek zajkeltésével is foglalkozni kell. Szóba került, hogy a sétálóutcai gömbjuhar fákat megmetszik, azok ugyanis már túl nagyra nőttek. A vadgesztenyefák sem maradtak ki a sorból, javaslat hangzott el, hogy a kivágásra nem ítélt egyedek életét szakemberek bevonásával próbálják meghosszabbítani. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek állapotára, az azokkal kapcsolatos feladatokra ugyancsak felhívták a figyelmet a hozzászólók, akik az elhasználódott, illetve megrongált utcai padok felújítását is szorgalmazták.

Első fordulóban tárgyalt a képviselő-testület az önkormányzati lakásgazdálkodás kérdéséről. Elhangzott, Keszthelyen 322 városi tulajdonban lévő lakás van, a bérlők fizetési fegyelme nem túl jó, meglehetősen nagy adósság halmozódott fel. Akadt képviselő, aki a tartozókkal szembeni nagyobb szigort javasolta, más az összeggel kapcsolatos felelősséget firtatta. Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: a tartozás 15-20 év alatt gyülemlett fel, s igyekeznek, hogy a helyzetet rendezzék. Az anyagban szerepel, hogy adott esetben portfólióban értékesítsenek lakásokat. A részletekről az anyag további egyeztetése után döntenek majd.

Az ülésen több interpelláció is elhangzott Berki László, a Jobbik képviselője részéről, egyebek között, hogy a közmeghallgatás összehívása törvényes volt-e. Dr. Horváth Teréz jegyző, majd Ruzsics Ferenc polgármester válaszában egyaránt jelezte, hogy megfeleltek a törvényi feltételeknek. Szavaikat szavazással megerősítette a képviselő-testület is. Az egyéb napirendi pontok keretében jóváhagyták a képviselők a Keszthely és Környéke Kistérségi Társulás társulási megállapodásának módosítását, majd döntöttek arról, hogy megindítják a város közvilágításának karbantartására vonatkozó közbeszerzési eljárást, s önrészt biztosítanak a napelemes rendszer kialakítására benyújtott pályázathoz.

Az ülésen a testület tagjai elfogadták azt az előterjesztést, melynek köszönhetően a jövőben Hírcentrumként működik a Keszthelyi Televízió Nonprofit Kft. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy januártól az új szervezeti egységben felálló intézmény adja ki azt a helyi időszaki közéleti újságot, mely – a térségi gondolkodás jegyében is – a Balatoni Krónika nevet viseli. A hozzászóló képviselők kitértek arra, hogy jó és üdvözölendő a Hírcentrum megalakítása, hiszen amellett, hogy a helyi hírek egy kézben lesznek, gazdaságilag is racionálisan lehet működtetni az intézményt.

 

megosztás
hozzászólások
állami támogatás (1), kékszalag (12), képviselő-testület (37), Helikoni ünnepség (4), Bóka Péter (1), Semmelweis (2), Oroszlán Zsolt (2), kábítószer (9), Serenity Hill (1), áruház (1), online (1), miniszterelnök (2), állatvédő (5), fájdalommentes (3), Kardos Gábor (6), előadás (14), Polgári vélemény (6), munkanelkuli (2), piac (6), georgikon (38), Szőcs Tamás (1), Balaton Szinház (959), földrengés (2), Szeiler Gábor (1), gyógyszertár (1), onkentes (3), diák (4), középiskola (1), shotokan karate (3), kormany (11), Keszthely HUSZ (3), dinnye (1), kresz (2), KRAFT (5), cégtörlés (3), állami (1), hospice (1), halottak napja (1), Március 15 (2), mozi (13), nyelvtanulás (3), Budapest (3), cukorbetegség (2), DJ Gerysson (1), pünkösdi regatta (5), ellenőrzés (2), nagyméret (1), TDM (3), Babos Lajos (1), Lidl (1)