Körhintára, biciklire költik a locsolásért kapott pénzt a gyerekek

2013. március 29.
Számos családban ajándék helyett pénzt kapnak a gyerekek egy-egy rokontól születésnapra vagy karácsonyra, erre gyakran számítanak is már. A húsvét is egy olyan alkalom, amikor előre tudják, hogy a locsolás révén kisebb-nagyobb összeghez juthatnak.

Az internetes fórumokat olvasva kiderül, van olyan gyerek, aki akár húszezer forintot is kap egyetlen locsolásért. A fórumozó szülők többsége szerint a gyerekek édességre, vidámparkra költik a pénzt, de van, aki biciklit vesz belőle. Bár a gyerek „dolgozik” meg a pénzért, a szülők felelőssége, hogy megtanítsák megfontoltan elkölteni a kapott pénzt.
 
Minden évben előjön húsvét előtt az internetes szülői fórumokon a téma: vajon csoki tojást vagy pénzt adjunk-e a locsolóknak, ha pedig pénzt, akkor mekkora a megfelelő összeg. A hagyományőrzők ugyan kitartóan kampányolnak a festett és csoki tojások mellett, azonban be kell látni, manapság már szinte elvárás a gyerekek részéről, hogy pénzt is kapjanak.
 
A locsolásért „járó” összegről azonban jelentősen eltérnek a vélemények. Számos fórum bejegyzéseit végigolvasva kiderül: míg egy idegen kisgyerek legalább 50 és legfeljebb 200 forintot kap, addig a rokon gyerekekkel igencsak bőkezűen bánnak a család hölgy tagjai. Az egyik ilyen beszámoló szerint van, aki minden évben húszezer forintot ad kamasz rokonának, ha a kölni spriccelés mellé egy szép locsolóverset is elmond. A legtöbben ugyan ezt túlzásnak tartják, de azzal mindenki egyetért, hogy legalább ötszáz  - ezer forintot „illik” adni a rokongyerekeknek.
 
A család és az ismerősi kör nagyságától függően így egy kisgyerek akár tíz-harmincezer forintra is szert tud tenni húsvét alkalmával, persze az összeg tág határok között mozog. A szülők, rokonok arról is beszámolnak a fórumokon, mire fordítják a gyerekek általában a pénzt. Van, akinél vásári körhintázásra költik a a megszerzett összeget, de olyan is akadt, ahol egy bicikli is kijött az „összelocsolkodott” pénzből.
 
A gyerekek úgy érzik, mivel „megdolgoztak” a pénzért, annak elköltéséről is ők dönthetnek. Ez természetesen így is van, ugyanakkor a szülők felelőssége, hogy megtanítsák gyerekeiknek, hogy előre eltervezzék mikor, mire költik a locsolkodásért összegyűlt összeget.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
tour de france (1), hitel (5), holokauszt (1), Virágos Magyarország (6), webmark (2), menza (2), Otthon Centrum (1), DJ Gerysson (1), keszthelyi-hegység (1), Intersport (1), túlsúlyos (3), magyar (1), Illés Fanni (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), Monitor konyhája (80), esztétika (8), kiállítás (16), választás (46), Kehidakustány (1), Fodor Márk (8), köztársasági elnök (1), Pura Vida Port (1), Astellas-díj (2), kerekpar (27), traffipaxrendszer (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), Marsalkó Dávid (1), egeszsegugy (266), e-kereskedelem (1), igazgató (1), állatkínzás (2), Tóth Csaba (3), Zalaegerszegi Törvényszék (12), repuloter (64), gyenesdias (213), unicef (1), Cserszegtomaj (124), terápia (4), Lisa (35), környezetvédelem (2), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), Nyitott Balaton (2), Fodor Edith (3), Burgonyakutatási Központ (2), alkohol (4), Semmelweis Egyetem (1), Manninger Jenő (384), szakma (1), sárkányrepülő (1), gyermekszám (1)