Körhintára, biciklire költik a locsolásért kapott pénzt a gyerekek

2013. március 29.
Számos családban ajándék helyett pénzt kapnak a gyerekek egy-egy rokontól születésnapra vagy karácsonyra, erre gyakran számítanak is már. A húsvét is egy olyan alkalom, amikor előre tudják, hogy a locsolás révén kisebb-nagyobb összeghez juthatnak.

Az internetes fórumokat olvasva kiderül, van olyan gyerek, aki akár húszezer forintot is kap egyetlen locsolásért. A fórumozó szülők többsége szerint a gyerekek édességre, vidámparkra költik a pénzt, de van, aki biciklit vesz belőle. Bár a gyerek „dolgozik” meg a pénzért, a szülők felelőssége, hogy megtanítsák megfontoltan elkölteni a kapott pénzt.
 
Minden évben előjön húsvét előtt az internetes szülői fórumokon a téma: vajon csoki tojást vagy pénzt adjunk-e a locsolóknak, ha pedig pénzt, akkor mekkora a megfelelő összeg. A hagyományőrzők ugyan kitartóan kampányolnak a festett és csoki tojások mellett, azonban be kell látni, manapság már szinte elvárás a gyerekek részéről, hogy pénzt is kapjanak.
 
A locsolásért „járó” összegről azonban jelentősen eltérnek a vélemények. Számos fórum bejegyzéseit végigolvasva kiderül: míg egy idegen kisgyerek legalább 50 és legfeljebb 200 forintot kap, addig a rokon gyerekekkel igencsak bőkezűen bánnak a család hölgy tagjai. Az egyik ilyen beszámoló szerint van, aki minden évben húszezer forintot ad kamasz rokonának, ha a kölni spriccelés mellé egy szép locsolóverset is elmond. A legtöbben ugyan ezt túlzásnak tartják, de azzal mindenki egyetért, hogy legalább ötszáz  - ezer forintot „illik” adni a rokongyerekeknek.
 
A család és az ismerősi kör nagyságától függően így egy kisgyerek akár tíz-harmincezer forintra is szert tud tenni húsvét alkalmával, persze az összeg tág határok között mozog. A szülők, rokonok arról is beszámolnak a fórumokon, mire fordítják a gyerekek általában a pénzt. Van, akinél vásári körhintázásra költik a a megszerzett összeget, de olyan is akadt, ahol egy bicikli is kijött az „összelocsolkodott” pénzből.
 
A gyerekek úgy érzik, mivel „megdolgoztak” a pénzért, annak elköltéséről is ők dönthetnek. Ez természetesen így is van, ugyanakkor a szülők felelőssége, hogy megtanítsák gyerekeiknek, hogy előre eltervezzék mikor, mire költik a locsolkodásért összegyűlt összeget.

megosztás
hozzászólások
FINA vizes világbajnokság (1), Magyarország szépe (1), szunyog (3), egynapos sebészet (1), kilométer (1), év fürdője (4), hirdetés (1), adó (6), TRX (22), újszülött (1), fogorvos (5), szüret (4), vívás (1), idegenforgalom (174), Kvárta Mátyás (44), Kovács Ernő (1), sarmellek (53), jótékonyság (3), shotokan karate (3), parkoló (4), Örvényeshegy Piknik (3), csokoládé (2), kezilabda (64), kerekpar (27), Nyitott Balaton (2), Szutrély Péter (7), Balatoni Hajózási Zrt (4), autóbusz (1), Zalai Kutyasuli (1), verklifesztivál (3), bor (26), Gál Lajos (9), okmányiroda (1), Márki Péter (1), munkanelkuli (2), Bátortábor (1), ponthatar (6), menza (2), Hévíz gyógyfürdő (112), Jazz Fiesta (2), Horvath Terez jegyzo (29), Balatongyorok (136), természet (2), Bibó Gimnázium (1), debrecen uszo eb (16), gasztronómia (5), zene (23), Carbona (9), halál (42), helikon (41)