Könyvek, halak, mozi: Révai Gábor tizenegyedszer

2016. június 18.
„Sikeresebb horgász vagyok, mint író” – állítja Révai Gábor, akinek ősszel jelenik meg a tizenegyedik könyve, amelynek címe: Beszélgetések a függőségről. A Libri Kiadó által gondozott könyv témája nagyon aktuális. Bár a függőség szóról főleg a kábítószerekre asszociálnak az emberek, Magyarországon jóval nagyobb probléma az alkoholizmus. A könyv szakértői között van Máté Gábor magyar születésű kanadai orvos.– Tíz beszélgetős és egy önéletrajzi könyve jelent meg eddig. Honnan jött az ötlet?

– A Magyar Könyvklub egyik rendezvényén született meg egy beszélgetős kiadvány ötlete. Az első, a Mesterek Popper Péterrel, Müller Péterrel készült. Hatalmas sikere volt, a bővített kiadás már a Beszélgetések a világról és a túlvilágról alcímet kapta. Ezt követte a Beszélgetések nem csak gyerekekről Vekerdy Tamással, Ranschburg Jenővel, majd szó esett tudományról, jogról és szexről is kiváló szakemberekkel, ezzel összeállt a sorozat.

– Nagyszerű beszélgetőpartnerei voltak: Csányi Vilmos, Lux Elvira, Bárándy György…
– Rendkívül érdekes korosztály tagjai ők egy-két generációval előttünk. Félelmetes tudást halmoztak fel, nem igazán lehet a nyomukba érni. Sajnos sokan közülük már nincsenek köztünk.

– Annyi jó és rossz kiadvány születik, mégsem javul a világ, holott ma már könnyen elérhető bármilyen ismeret, mélyíthető a tudás…
– Közvetlenül azt a célt kitűzni egy olyan félig-meddig írónak, mint amilyen én vagyok, hogy a világot megjobbítsa, nem lenne helyes. A világ nem lesz jobb a könyvektől, de azt, aki olvassa, megérintheti. Aki a beszélgetős könyveimet megveszi, nyilván kíváncsi az adott  témára, és ha teszem azt, elolvassa, hogy mit mondott Vekerdy a magyar iskolarendszerről, talán tudatosabban fog viszonyulni a saját gyerekeihez is.

– Papíralapú vagy digitális?
– Nyugaton jobban elterjedt, nálunk még kevésbé, de a digitális könyvkiadásnak van jövője, mert a jóval kisebb költségvetés miatt nem annyira kockázatos. A relatíve alacsony előállítási költség a papíralapú könyvkiadásnál csak relatíve nagy példányszám mellett valósulhat meg, de ha nem sikerül eladni, nagy a veszteség. A digitális könyvkiadásnál csak annyit nyomnak, amennyit rendeltek az olvasók. Ráadásul kiváló lehetőség a grafomán embereknek, hogy viszonylag olcsón megjelentethessék a saját irományaikat, amelyeket dedikálva továbbadhatnak a barátaiknak.

– Hogy került a Balaton közelébe?
– Imádom a Balatont, mindig is a bolondja voltam a tónak. Az 1980-as évek elején egy barátommal közösen vettünk egy félig romos parasztházat Badacsonyörsön, egy évtizeddel később pedig lett egy saját házam Györökön. Ahogy volt egy kis időm, mindig rohantam a tóhoz, és mihelyt nyugdíjba mentem, azonnal le is költöztem. Imádom a vizet, imádok kinn ülni, imádok horgászni. Sikeres horgász vagyok, sok süllőt fogok, de ez egy magányos sportág.

– Elégedett Keszthellyel?
– Keszthely egy jó város. Egyetlen hibája, hogy kulturálisan kicsit szegényes: nincsen mozija! A színházban a filmhéten már felvetettem a témát, de kiderült, hogy minden ez irányú próbálkozás, filmklub érdektelenségbe fulladt, nincs rá igény. A Balaton Színház mindent megtesz a programjaival a kultúra szinten tartásáért. Le a kalappal előtte!

Révai Gábor 1947-ben született Budapesten. 1968-ban politikai per folyt ellene, felfüggesztett börtönt kapott, és kirúgták az egyetemről. Diplomáját 1973-ban szerezte az ELTE-n filozófiából. A Kádár-rendszerben szabadúszó műfordítóként dolgozott. Az 1990-es évek elejétől a fővárosi önkormányzat sajtófőnöke, a Budapesti Újság főszerkesztője, a Magyar Könyvklub elnök-vezérigazgatója, majd a Révai Digitális Kiadó tulajdonos-ügyvezetője volt. Jelenleg íróként tevékenykedik. Háromszoros apa és négyszeres nagypapa.

megosztás
hozzászólások
gyermekfelügyelő (1), hulladék (3), táncpanoráma (5), freestyle foci (1), Nagymező Gyenesdiás (1), jégpálya (4), recept (178), kilométer (1), online (1), tiltakozás (1), balatongyorok jazz (23), zivatar (1), világbajnokság (2), Kányavári-sziget (1), dohany (15), Művészetek völgye (7), Joós Attila (1), Bartha Gábor (34), Don (1), Major Veronika (5), Év szállása (1), Sifter Rózsa (1), szakma (1), jog (3), Babos Lajos (1), Golfclub Imperial Balaton (2), építész (3), Csótár András (58), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), shotokan karate (3), Balaton (1157), alpolgármester (2), Sziládi-Kovács Tibor (2), nav (29), Balatoni Szövetség (3), angus marha (1), természetgyógyászat (2), Cserép Letícia (1), Bányai László (2), barista (3), Hegyi Roland (HR) (5), alakformálás (6), fitnesz (1), Forstner Anna (1), Télikert (5), Clemens Zsófia (1), miniszterelnök (2), vonat (7), uzemanyag (24), árviz (2)