Klinikai gyógyszervizsgálat a Szent András-reumakórházban

2013. május 30.
Idővel egy olyan új, csontritkulásos betegek kezelésére szolgáló készítmény kerülhet a világpiacra, amelynek nemzetközi klinikai vizsgálatába bevonnak hévízi és környékbeli betegeket is.

Amellett, hogy az ODM-labor foglalkozik a csontritkulásos betegek kiszűrésével, diagnosztikájával, hozzátartozik a feladatunkhoz a csontritkulással kapcsolatos klinikai gyógyszervizsgálatokban való részvétel is – tudtuk meg dr. Hontvári Líviától, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház adjunktusától. Az intézet a reumatológia egyéb témaköreiben is részt vesz hasonló vizsgálatokban. A vizsgálati protokoll, a betegbeválasztás, a vizsgálat kivitelezése szigorú előírások szerint zajlik egy időben a világ számos intézetében, kórházában. Az eredmények feldolgozása, értékelése központilag, a vizsgálóhelyektől függetlenül történik. Így biztosítható, hogy standard körülmények között szakmailag megbízható gyógyszerkutatási eredmények szülessenek, és bizonyítható legyen, hogy egy gyógyszer valóban hatékony és biztonságos.  
Jelenleg egy huszonnégy hónapig tartó, harmadik fázisú klinikai gyógyszervizsgálat kezdődik a hévízi gyógykórházban dr. Mándó Zsuzsanna orvos igazgató asszony vezetésével. A cél, hogy megtudják, mennyire hatékony és biztonságos az adott csontritkulás elleni készítmény, amely már túl van számos kísérleti fázison. A jelenlegi célcsoportba olyan frissen felfedezett csontritkulásban szenvedő, eddig még gyógyszeres kezelésben nem részesülő, 60 és 90 év közötti nőbetegek tartoznak, akik legalább tizenkét hónapja túl vannak a változó koron. Ha valaki kedvet érez a vizsgálatban való részvételre, részletes tájékoztatást kaphat annak menetéről a csontritkulásmérés után. Dr. Hontvári Lívia elmondta azt is, hogy jelenleg a betegek beválogatása zajlik, így aki úgy dönt, részt venne egy ilyen gyógyszervizsgálatban, még jelentkezhet.
Hogy miért kell ennyi gyógyszervizsgálat, miért van szükség még több készítményre? A csontritkulás kialakulásával, a betegség lefolyásával kapcsolatos ismereteink – a többi betegséghez hasonlóan – folyamatosan bővülnek. Ezáltal gyarapszik az a tudás, hogy hogyan lehet az adott betegséget kezelni, milyen pontokon lehet a folyamatba gyógyszeresen beavatkozni a gyógyulás érdekében. Így születhetnek újabb és újabb molekulák. Az orvoslás fejlődésében nincs megállás – teszi hozzá az adjunktusnő.
Az, hogy egy diagnosztikai vagy gyógycentrum részt vesz egy ilyen kutatásban, szakmai kihívást, presztízst is jelent az adott kórháznak, a betegek pedig önkéntes módon szintén elősegíthetik az orvostudomány fejlődését. A gyógykórház csapatából jelenleg három orvos és két szakasszisztens vesz részt a vizsgálat lebonyolításában.

 

megosztás
hozzászólások
Bogi (13), utca embere (8), Egészségfejlesztési Iroda (1), luxus (4), Kovács Ernő (1), biztosítás (2), fesztival (93), kresz (2), világnap (1), nyelvtanulás (3), mozi (13), Keszthely HUSZ (3), zivatar (1), boldog (1), munkaszünet (1), vízimentő (5), Kapolcs (1), kutyás strand (5), béremelés (2), életmód (10), tengerpart (1), csillaghullás (2), Nardai Sarolta (1), advent (226), Suba Alexandra (1), trianon (2), keszthely program (1241), Palya Bea (1), dinnye (1), Szutrély Péter (7), onkormanyzat (481), Csengei Agota (16), Cserszegi fűszeres (1), étrend (4), vasárnapi nyitvatartás (1), Magyarország szépe (1), Happy Dixieland Band (8), vendégéjszaka (2), Tar Ferenc (3), triatlon (13), borünnep (24), DJ Gerysson (1), sorkötelezett (1), Hírek képekben (10), örömszerző pillanatok (17), Tóth Xénia (6), ellenőrzés (2), influenza (2), egeszsegugy (266), europa-bajnok (5)