Kiteljesedő belvárosfejlesztés – startol a második ütem

2011. november 16.
Teljessé válik a keszthelyi városközpont nagyszabású megújítása a második ütem indulásával. A most aláírt támogatási szerződés csaknem 540 millió forint uniós támogatást hoz a városnak, így a teljes beruházás megvalósításához több mint egymilliárd forintot nyert el Keszthely.

Az első ütem munkái még javában zajlanak, és máris indul a második fázis: a piac megújítása, kiegészítő munkák, homlokzat-felújítások, területi kiterjesztés és vállalkozói fejlesztések dominálnak a folytatásban. A második ütem összköltsége mintegy 730 millió forint, melyhez az önkormányzat 125 millió, a VÜZ Nonprofit Kft. pedig 49 millió forint önrészt vállal. Az 539,5 millió forintról szóló támogatási szerződést Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere és Tóth Gábor, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség programvégrehajtási igazgatója írta alá a keszthelyi városházán.
Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke történelmi léptékűnek nevezte a keszthelyi beruházásokat, és kiemelte: a régióban csak Keszthely tudott kétszer pályázni erre a kiírásra.

A második ütem projektelemei az első munkafázis eredményeire épülnek, összefüggő fejlesztést téve lehetővé. Tartalmazza a terv a gyalogos sétány kiépítését a piacon át az Arany János utcáig, a piac építészeti átalakítását, a Széchenyi utca megújítását és a sétálóutca északi részének rendezését homlokzat-felújítással és útépítéssel. A premontrei rendház homlokzatának felújítása válik szükségessé a térszint-süllyesztés miatt, és az épület alagsorában vendéglátóegység, az előtte levő térrészen pedig terasz kerül kialakításra. Számos olyan átalakítást is el kell végezni, mely a kapcsolódó közlekedési változásokat szolgálja, ilyenek például a Georgikon utca és a Vásár tér térrendezési, közlekedésszervezési munkálatai. A fejlesztés kiterjed továbbá a Helikon és Sörház utcák irányába.

A projekthez konzorciumi partnerként a gazdasági elemeket megvalósító Keszthelyi VÜZ Nonprofit Kft, belvárosi vállalkozók, valamint a rendház tulajdonosa, a Csornai Premontrei Prépostság is csatlakozott közösségi funkció megvalósítására.

A hivatalos támogatási értesítést követően a város megindította a közbeszerzési eljárást, mely elsőre érvénytelen lett, mivel az egyetlen pályázó által tett ajánlat nem fért bele az előzetes tervek szerinti költségvetés keretébe. A megismételt eljárás – több költségcsökkentő tárgyalási fordulóval – már sikerrel járt: a beruházás első ütemét is megvalósító konzorcium, a Közgép Építő- és Fémszerkezet Gyártó Zrt. és a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. együttese nyerte el a kivitelezés lehetőségét. Az önkormányzat a következő napokban megköti a vállalkozási szerződést a két céggel, és várhatóan még idén elkezdődik a munka.

Az újabb induló nagyprojekttel a „Balaton fővárosa” program mindhárom pillére a helyére került: a belváros-rehabilitáció első és második üteme, valamint a Balaton-part megújítása is folyamatban van; ez utóbbi csaknem 300 millió forintos uniós segítséggel valósul meg a jövő évi idegenforgalmi szezon kezdetére.

megosztás
hozzászólások
Rúzsa Magdi (1), Balatoni Múzeum (98), vízimentő (5), Carbona (9), szerencsejatek (630), képviselő-jelölt (5), Bátortábor (1), gyermekbarát (2), életmód (10), nyelvtanulás (3), esztétika (8), Gál Lajos (9), Nagykanizsa (1), vb (8), Cserép Letícia (1), Szőcs Tamás (1), Kányavári-sziget (1), Lel Ki Főzde (1), szuperhold (1), családbarát (1), kerekpar (27), turisztika (94), tenisz (3), Balatoni Kurzusok (8), alternatív gyógymód (1), család (1), egészség (131), Cserszegi fűszeres (1), diploma (4), Bibó Gimnázium (1), csillaghullás (2), Bagyinka Tímea (1), zápor (1), sütemény (1), esküvő (9), Bródy János (1), golf (11), íjászverseny (1), Szeiler Stúdió (32), alapítvány (2), ponthatar (6), orosz (1), Gulyás Orsolya (2), vendégéjszaka (2), Kardos Gábor (6), Halház kft (1), Rejuvena (19), angus marha (1), gyermekszám (1), Együtt (1)