Kis szélben nagy csodákra lehet képes a kívül-belül megújuló Lisa

2016. május 07.
Lassan kezdődik a szezon a Balatonon, vízre bocsátják a vitorlásokat, előkerülnek az evezők. Az első versenyek egyike a Pünkösdi Regatta, amely a második legkedveltebb és legrangosabb nagy hajós túraverseny a Balatonon a Kékszalag után. A megméretéssorozat Balatonföldvárról indul, a harmadik napon pedig Ábrahámhegy a végállomás. A regatta alfája és ómegája Keszthely. Az idén az induló 1000 vitorlázó és 300 hajó között üdvözölhetjük Svájcban vásárolt katamaránjával Litkey Farkast is, aki még nem szerepelt a Pünkösdi Regattán. Egykori hajója, a Lisa tavaly kiválóan helytállt: Büki Gábor kormányzásával meglepetésre az egytestűek között elsőként ért vissza Keszthelyre. A Liza pünkösdkor, május 14–16-án vadonatúj külsővel tér vissza a Balatonra.– Tavaly a Pünkösdi Regatta rajtolása előtt vettük át a Lisát az előző tulajdonostól, Litkey Farkastól – mondta Büki Gábor kormányos. – A tizenkét fős csapatunk szinte vakon vágott neki a versenynek. A Lisa kis szélre optimalizált hajó magas, 21 méteres árboccal, 400 négyzetméternyi vitorlafelülettel, a regatta viszont markáns frontban rajtolt. A Balatonföldvár–Keszthely futamot egytestű kategóriában meglepetésre megnyertük. Az idei regattának tizenhét fővel vágunk neki, és bár már vannak közös tapasztalataink, a hajó épp fiatalító kúrán vesz részt: súlycsökkentésen esik át, új vitorlákat kap. A 800 kilogrammos tőkesúly helyett csak egy svert kerül a hajó alá, amely nem tartalmaz külön súlyt, kizárólag a hajó iránystabilitását szolgálja. A Lisa egy legenda, hat Kékszalagot nyert, a Tramontana után a második legeredményesebb hajó. Végre olyan pompában, olyan új dizájnnal kezdheti meg a szezont, amilyet régóta megérdemelt. Az új Lisa mindannyiunknak újdonság lesz, kíváncsian várjuk, hogy mire képes.
– Igyekeztünk úgy összeállítani az új csapatot, hogy a plusztagok mind komoly kishajós múlttal bírjanak, a hajó balanszban tartásához szükséges mozdulatok a zsigereikben legyenek. A csapat tagjai kivétel nélkül keszthelyiek, olyanok is vannak köztük, akikről tudom, hogy korábban kiválóan vitorláztak, de a munka vagy a tanulás miatt eltávolodtak a sporttól. Ez nekik is nagy lehetőség, és mérhetetlenül lelkesek. Van huszonkét emberünk, belőlük szeretnénk a teljesítményük alapján összeállítani egy fix csapatot a Kékszalagra – árulta el a hajó kormányosa.
– A Lisának eddig volt öt komoly ellenfele a Balatonon, most a két libera maradhat. Király Zsolt és a Raffica paramétereiben szinte megegyezik a Lisával. A különbség, hogy mi hat méter szélesen üljük a hajót, ők viszont nyolc méter szélesen kinn állnak a trapézon. A másik nagy ellenfél a Principessa, amely szintén egy keretes trapézos libera, de a Principessán van egy minimális tőkesúly, míg a Rafficán nincs – tette hozzá.
Büki Gábor Szabolcs Bencével, Büki Zsolttal és Csoltó Ákossal az idén már one design osztályban is megmérette magát: Melges 24 hajóval indultak a European Sailing Series hétállomásos versenysorozaton, amelynek első fordulója nemrég volt Szlovéniában.
– Huszonhét hajó vett részt rajta, a hatodik helyen végeztünk, ami nagy eredmény. Az első tíz-tizenöt versenyző között sokszoros világbajnokok, olimpikonok, profi vitorlázók ültek a hajókon, mint a North Sailsnek, a világ legnagyobb vitorlamárkájának a vitorlatervezője. Az új felállásban – a korábbitól eltérően – végre nincsen konfliktus, ezáltal sokkal egyenletesebb a csapat teljesítménye, ha pedig valamit elrontunk, jobban tudunk korrigálni. Bebizonyosodott, hogy veszett helyzetből is fel tudunk állni, és vissza tudunk kerülni az élmezőnybe, a legjobb nyolc közé – mondta Büki Gábor, és azt is elárulta: kis szélben bízik május második hétvégéjén.

megosztás
hozzászólások
álláshirdetés (18), szuperhold (1), Magyar Turizmus Zrt (45), ajándék (8), ellenőrzés (2), kovács (1), Krepsz Zoltán (38), Balaton átúszás (5), muzeum (55), esztétika (8), Zalaköveskút (1), íjászverseny (1), Katedra nyelviskola (5), Ékszertáska (2), Selmeczy Zsuzsanna (5), Gulyás Orsolya (2), palyazat (164), dohany (15), biztosítás (2), Bartha Gábor (34), karácsonyi képeslap (1), vasút (10), gyermek (12), verklifesztivál (3), Telecom (2), Ács István (10), Csősz-Tóth Norbert (1), Ruzsics Ferenc (434), érettségi megoldás (5), közmunka (1), Helikoni ünnepség (4), Rezi (1), szavazas (9), halottak napja (1), karrier (1), gyógyfürdő (6), erzsebet program (4), Oláh Péter (2), Cséby Géza (5), egeszsegugy (266), szunyog (3), posta (1), autizmus (2), Bóka Péter (1), sztár (2), Semmelweis (2), police (513), újév (6), nyugdíjas (2), Tata (1)