Királyi esküvő, londoni sátortáborral

2011. április 29.
Egyetlen hatalmas sátortáborrá alakult péntek hajnalra London belvárosa, ahol a csípősre fordult időjárás ellenére hazai és a világ legtávolabbi zugaiból érkezett rajongók tízezrei várták karneváli hangulatban Vilmos trónörökös és menyasszonya, Kate Middleton esküvőjét.

Vilmos - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - pénteken, közép-európai idő szerint délben esküszik örök hűséget polgári származású kedvesének az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában, a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster-apátságban.
Ez lesz az utóbbi harminc év legnagyobb társadalmi eseménye Nagy-Britanniában; legutóbb Károly és Diana 1981 júliusában tartott esküvőjét előzte meg hasonló várakozás.
A pénteki ceremónia várhatóan minden idők legnagyobb médiaeseménye is lesz: óvatos becslések szerint a közvetítést kétmilliárd néző kíséri figyelemmel világszerte.
Sok ezren azonban élőben szeretnének legalább egy pillantást vetni a trónörökösi párra. Péntek hajnalra a Westminster-apátságtól a Buckingham-palotáig - a királyi család fő rezidenciájáig - megszámlálhatatlan sátor lepte el London belvárosát, és a táborozó rajongók maguk is turistalátványossággá váltak.
Csütörtökön késő este meglátogatta őket Vilmos herceg is, aki - hatalmas üdvrivalgás közepette - tett egy körsétát a táborozók körében, kezet rázva és szóba elegyedve néhány tucat szerencséssel édesapjának rezidenciája, a Clarence House környékén. Vilmos közölte: leginkább arra koncentrál, hogy hiba nélkül el tudja mondani házassági fogadalmának szövegét.
Menyasszonya az esküvő előtti utolsó éjszakára az egyik legpatinásabb londoni szállodába, a Buckingham-palotához közeli Goring hotelbe költözött be édesanyjával, édesapjával és testvéreivel együtt.
Kate és családjának hölgytagjai a hotel ötszobás királyi lakosztályát bérelték ki. A királynő állítólag felajánlotta unokája arájának, hogy az esküvő előtti éjszakát töltse a Buckingham-palotában, ám sajtóértesülések szerint Kate "semleges" környezetben kívánt felkészülni a nagy eseményre.
Ehhez a szálloda luxuskörülményeket teremtett számára: több mint 150 ezer fontért (45 millió forintért) a padlótól a mennyezetig kitatarozták a lakosztályt. A falakra négyzetméterenként 500 fontba (155 ezer forint) kerülő selyemtapéta került, a két fürdőszobában vízálló televízió nézhető a kádból, a szobákat pedig nemes porcelánok, festmények, kézi gyártású tölgyfa bútorok díszítik.
Péntek reggel fodrász- és sminkmesterek érkeznek a lakosztályba, hogy Kate Middleton az eseményhez méltó külsővel jelenhessen meg az apátságba meghívott 1900 vendég és a tévénézők milliárdjai előtt.
Kate esküvői ruhájának kinézete és a tervező kiléte azonban továbbra is hétpecsétes titok. A tévénézők még akkor sem alkothatnak képet a ruháról, amikor az ara - pontosan kilenc perccel a szertartás kezdete előtt - kilép a Goring hotel ajtaján, hogy édesapja oldalán, a királyi család által rendelkezésére bocsátott Rolls-Royce-szal az apátsághoz hajtasson, mivel a szálloda bejárata elé hevenyészett paravánt emeltek. Így majd csak akkor válik ismertté a ruhaköltemény, amikor Kate belép az apátságba.
Vilmos - a királyi légierő aktív állományú helikopterpilótája - az előzetes találgatások szerint valószínűleg a brit fegyveres erők valamelyik fegyvernemének díszegyenruhájában fogadja kedvesét.
Kate Middleton azzal a különlegesen kialakított Rolls-Royce-szal érkezik a templomhoz, amelyet néhány hete az egyetemi tandíjak felső határának emelése ellen tiltakozók megtámadtak és alaposan megrongáltak. A patinás jármű éppen Károly herceget és feleségét, Kamilla hercegnőt szállította egy rendezvényre az előkelő londoni Regent Streeten, amikor a tüntetők nekiestek a kocsinak, fehér festékkel öntötték le,  egyik ablakát bezúzták, és a karosszériát sem kímélték.
A javítás több hetet vett igénybe.
Az esküvői ceremóniáról a trónörökösi házaspárt és családtagjaikat hintókonvoj szállítja a Buckingham-palotában rendezendő állófogadásra. Ha nem esik az eső, Vilmos és felesége az 1902-ben gyártott, nyitott királyi hintón, a State Landaun hajtat az apátságból a palotához. Őket Harry herceg és Philippa Middleton, Vilmos öccse és Kate húga, a két esküvői tanú követi, utánuk a nyoszolyólányok, mögöttük pedig II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg hintója halad a sorban. A konvoj utolsó hintójában Károly herceg és felesége, valamint Kate Middleton szülei utaznak.
Az előkészületeket az utolsó pillanatig beárnyékolta az egyre inkább elmérgesedő vita arról, hogy a két legutóbbi miniszterelnök, a munkáspárti Tony Blair és Gordon Brown miért nincs a szertartásra meghívott 1900 vendég között. Az udvar hivatalos indoklása az, hogy nem állami, hanem magánjellegű családi eseményről van szó, amelyre a politikusok közül azok hivatalosak, akiket a lovagi rend tagjai közé emeltek. Így kapott meghívót a két másik volt kormányfő, a konzervatív párti Sir John Major és Lady Margaret Thatcher, jóllehet utóbbi - megrendült egészségi állapota miatt - nem lesz jelen.
Jack Straw, a Labour veterán politikusa a BBC-nek nyilatkozva "átgondolatlan és hibás" döntésnek nevezte Blair és Brown mellőzését.
További kellemetlen politikai felhangot adott az esküvői előkészületeknek, hogy a brit külügyminisztérium csütörtök este visszavonta Szíria londoni nagykövetének meghívását, tekintettel a Szíriában zajló kormányellenes tüntetések részvevőivel szembeni brutális hatósági fellépésre.
A trónörökösi pár üdvözlésére kivonuló százezreket azonban mindez várhatóan  hidegen hagyja, a rajongók a hercegi tündérmesének akarnak örülni, feledve minden politikai torzsalkodást. mti

megosztás
hozzászólások
margaret thatcher (1), webshop (1), muzeum (55), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), energia (7), goldmark muvelodési kozpont (60), csokoládé (2), utánpótlás (1), Mikulás (8), VÉDA (1), Vatikán (1), Joós Adél (1), Centrál Színház (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Balaton-part (10), webmark (2), korhaz (99), országgyűlési képviselőjelölt (11), 3D (1), kollégium (1), Radnóti Miklós (1), Béres Attila (2), Owaimer Zoheir (1), Burucs Szabolcs (2), Giro d'Italia (1), Varga Andrea (13), Kocsis László (1), Use Unused (1), Spa Hévíz (3), esztétika (8), keszthely balaton kekszalag (5), kozlekedes (8), mozi (13), Kovács Ernő (1), Cserszegi fűszeres (1), tavasz (1), vlog (4), erdő (2), Pampetrics Milán (2), TRX (22), boksz (3), sztár (2), Zala Volán (1), beruházás (2), Jemen (1), íjászverseny (1), óvoda (7), Kartali Zsuzsanna (1), angus marha (1), felmondás (1)