Kiemelt szolgáltatóközpontot alakítanak ki Keszthelyen

2019. május 06.
Sajtónyilvános projektindító eseményen ismertették a BalatonBike365 fantázianevű átfogó Balaton kerékpáros-turisztikai fejlesztést, amelyben Keszthely központi szerepet kap.

Az 1,2 milliárd forintos fejlesztés többek között túraútvonalak kijelölésével, pihenők kialakításával, 3 szolgáltató pont létrehozásával szögezi fel a Balatont a kerékpáros turisták térképére.

A résztvevőket Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere köszöntötte, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy a városban tartják ennek a fontos fejlesztésnek a projektindító rendezvényét.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere

Abban a városban, amely kiemelt helyszíne lesz a fejlesztésnek, hiszen Balatonfüred és Balatonföldvár mellett Keszthelyen alakítanak ki szolgáltató pontot, kerékpáros központot.

Beszédében külön köszönetet mondott Tar Lászlónak, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. Keszthely ügyvezetőjének, “aki nélkül nem biztos, hogy Keszthely ilyen szerepet kaphatott volna a projektben” – fogalmazott Ruzsics Ferenc.

Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. Keszthely ügyvezetője

Az egész évben szolgáltatásokat és programokat kínáló balatoni kerékpáros-turisztikai fejlesztésekről bővebben Princzinger Péter,  a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke számolt be.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke

Az 1,2 milliárd forintos támogatású programról elmondta: a balatoni kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztésének keretében a Balaton háttértelepüléseit is érintő kerékpárutakat jelölnek ki, pihenőhelyeket és szolgáltató létesítményeket alakítanak ki. A 2020 végén záruló program révén teljes értékű tavaszi és őszi turisztikai kínálatot kívánnak nyújtani, de téli elfoglaltságokat is kínálnának, amelyekről hatnyelvű tájékoztatást is nyújtanának.

A közös munka a benne résztvevők széles összefogásával idén februárban indult, amikor tizenhárom országos szakmai szervezet rögzítette együttműködési szándékát a fenti célok elérésében. A projekt a beszerzések előkészítésével, bejárásokkal, valamint a releváns kutatások lebonyolításával és kiértékelésével folytatódik, ezt követi majd a megfelelő infrastruktúra kialakítása.

A kerékpáros szövetség elnöke felidézte: kormányzati cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa legélhetőbb, legegészségesebb országa legyen, amiben szerepe van a turisztikai szektornak, azon belül pedig a kerékpáros turizmusnak.

A Balaton esetében is az az elképzelés, hogy “365 napos desztináció” legyen, ne csak a hathetes nyári szezonra koncentrálódjon a turizmus.

Princzinger Péter szerint a legfontosabb, hogy ez a projekt egységként tekint a Balatonra, és teljesen önálló turisztikai desztinációként kívánja bemutatni azt a kerékpárosok számára, beleértve annak természeti szépségeit, épített örökségét, valamint a környező települések turisztikai attrakcióit, vagy épp vendéglátását.

A projekt keretében feltérképezik és kijelölik a Balaton térségében – a meglévő 206 kilométeres bringakörúton kívül – a további, várhatóan mintegy 600 kilométernyi kerékpározható útvonalat. Ezek összekapcsolásával egy nagyjából 350 kilométeres “Nagy-Balaton” körutat is kialakítanak a háttértelepülések, az ott lévő szállások, szolgáltatások bekapcsolásával. Három kiemelt szolgáltatóközpontot, valamint 100 pihenőhelyet alakítanak ki. Egy készülő adatbázis segítségével hatnyelvű tájékoztatóanyagokat és webes alkalmazást is készítenek a kerékpáros turisták számára. Az elnök szerint látható, vonzó, elérhető, minőségi és könnyen megosztható élményeket kell kínálniuk.

Keszthelyen a Balaton parti Energia tér ad otthont a kiemelt központnak, a balatonföldvári és balatonfüredi helyszín kijelölése még folyamatban van.

A megvalósításban a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Zrt. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány is partner – sorolta Princzinger Péter.

Forrás: CsodalatosBalaton.hu

megosztás
hozzászólások
ország torta (1), Astellas-díj (2), képviselő-jelölt (5), turisztika (94), Joós Adél (1), Télikert (5), Főügyészség (7), gerincvédelem (1), mozi (13), Hotel Zenit (3), CT (3), jégpálya (4), e-kereskedelem (1), barista (3), webshop (1), Keszthelyen élni (6), állatkert (1), europa-bajnok (5), Kartali Zsuzsanna (1), Balatonátcsúszás (1), Nagy Bálint (10), Ollári Barbara (1), Négeli Noémi (1), termálfürdő (1), szolárium (1), kutatas (81), párbajtőr (1), Fehér szalag (1), boldog békeidők (2), power-bank (1), marko peter (22), Schmied Zoltán (1), EU (14), Nagykanizsa (1), Ruzsics Ferenc (434), Helikoni ünnepség (4), Palya Bea (1), online (1), boldog (1), egeszsegugy (266), posta (1), orosz (1), keprol kepre (7), tiltakozás (1), koraszülött (1), szuperhold (1), női gombolkodó (5), tappenz (1), néptánc (4), minimálbér (1)