Kiemelt dicséret a tudományos versenyen, nagyszerű innováció a Hévízi-tó elfolyó vizének hasznosítására

2016. július 19.
A ló és az ember között mindig is különleges volt a kapcsolat, de vajon hasonlóan reagálunk-e a minket érő hatásokra? Vajon megérzik-e a lovak is a frontot, vagy ha fáj a lábuk, a humángyógyászatban használt módszerek segíthetnek-e rajtuk? Az alig tizenkilenc éves Novinszky Petra tudományos pályázatában, amelyért kiemelt dicséretben részesült a Magyar Innovációs Szövetség 25. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyén, hasonló kérdésekre keresi a választ. Keszthelyi fiatalnak ilyen magas szintű kitüntetést még nem sikerült kiérdemelnie ezen a területen.A 2015/16. tanévre meghirdetett versenyre 78 pályázat érkezett, a tudósokból, akadémikusokból, egyetemi tanárokból álló zsűri 53 pályázatot fogadott el. Nevezni lehetett bármilyen probléma tudományos szintű megoldására irányuló ötlettel, javaslattal a természettudományok, a környezetvédelem, az informatika, a távközlés, a számítástechnika és a műszaki tudományok, valamint a matematika területéről. Az első fordulóból továbbjutó pályázóknak az illetékes tudományos bíráló bizottság előtt prezentációt kellett tartaniuk. A versenyen három első, három második, négy harmadik helyezett született, huszonhat pályázó pedig kiemelt dicséretet kapott. A nyilvános eredményhirdetést a Magyar Tudományos Akadémián tartották május végén.

 

Novinszky Petra tavaly végzett a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban. A gyenesdiási Kinizsi SK díjugratójának pályázata témájában merőben eltért a többitől: a szinte kizárólag műszaki, informatikai ötletek között a Hévízi-tó elfolyó vizének hasznosítását tűzte ki célul a lovak egészségmegőrzésében.
Nem ez volt az első pályázata ebben a témakörben, amellyel eredményt ért el: öt évvel ezelőtt, még nyolcadikos diákként azt vizsgálta, vajon hogyan hatnak a meteorológiai frontok a lovakra és párjukra a díjugrató versenyek során: „A saját lovaimon is tapasztalom, hogy a hideg- és a kettős front különösen zavarja őket. Sokkal érzékenyebbek ilyenkor.”
Az innovációs szövetség versenyére a konzulensével folytatott közös munka során felmerülő ötletek egyikével nevezett: „Dr. Bartos Ádámmal, a Pannon Egyetem Georgikon Karának adjunktusával megfigyeltük, hogy a lovakra, izmaikra, ízületeikre ugyanolyan rendkívüli hatással van a hévízi iszappakolás, mint az emberekre. Tudjuk, hogy a hévízi lefolyót nem használják semmire, ezért arra gondoltunk, lehetne hasznosítani az állatgyógyászatban. A dédnagyapám rendszeresen sétáltatta a vízben a lovait, ha be volt dagadva a lábuk, sőt már a Festeticsek is használták az iszapot.”
Az innováció a zsűrit is meggyőzte. Novinszky Petráék most a megvalósításon gondolkodnak.
„A tó déli kifolyójából vezetnénk el egy csatornát, ahol egy körbeforgó jártatógép mozgatná a lovakat. A vízbe kerülő szerves anyagokat környezetbarát tisztítással szűrnénk ki. Ez költséghatékony megoldás, melynek kidolgozásában Németh György környezetvédelmi szakember nyújtott sok segítséget számomra.”
A tehetséges fiatal a múlt évben végzett, és már nagyon várja július 26-át, a felvételi ponthatárok kihirdetését. Tervei szerint állatorvosi vagy orvosi egyetemen tanul majd tovább. És hogy tanulmányai végeztével visszatér-e?
„Nem tervezem, hogy elhagyom Keszthelyt vagy az országot, viszont szívesen kimennék egy-egy félévet külföldre tanulni” – állította lapunknak.
A pályamunkák megtekinthetők Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, illetve a Kutatók éjszakáján szeptemberben.

megosztás
hozzászólások
jutalom (1), Owaimer Zoheir (1), szakma (1), keszthely program (1241), kék zászló (1), belfold (1440), online (1), keszthely foter (201), Kartali Zsuzsanna (1), Cserszegi fűszeres (1), Max (83), nav (29), Tál Zoltán (2), minisztérium (7), Hévízi-tó (1), könyvbemutató (2), álláshirdetés (18), augusztus 20. (5), TRX (22), Vaszily Zsolt (3), Bedő Beáta (10), Love your belly (2), Palásthy Bese (2), Tata (1), homoszexualis (1), kozlekedes (8), Havasi Bálint (13), utánpótlás (1), férfi (1), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), videó (1), Semmelweis (2), recept (178), életveszély (1), Ollári Barbara (1), temetés (2), Bródy János (1), Kardos Gábor (6), konyvtar (103), fitnesz (1), rendőr (3), Fidesz (14), sajtóközlemény (5), állatvédő (5), szunyog (3), Rézsó Tamás (6), Szeiler Stúdió (32), törvény (1), Libás (2), Zala folyó (1)