Kiemelkedő színvonalú, hiánypótló zenei rendezvény – ez a VeszprémFest

2016. április 28.
Visszavonhatatlanul kitört a tavasz, a napfény pedig nemcsak a virágokat, de az embereket is előcsalogatja: egyre több a szabadtéri esemény, hamarosan beindul a fesztiválszezon, és egymást érik majd a kisebb-nagyobb programok. Magyarország néhány rendezvénnyel rajta van a világ fesztiváltérképén, a programok nagy része mégis megmarad helyi népünnepnek, nem ér el országos elismertséget, átütő sikert. Igaz ez Keszthelyre is, ahol több évtized alatt egy fesztivál sem nőtte ki igazán a várost. Hogy megtudjuk, mi lehet ennek az oka, megkerestünk néhány olyan települést, amelynek sikerült. Fesztiválkörképünk második részében Veszprémben néztünk körül.2004 óta minden nyáron egy hétig európai színvonalú és pezsgésű nagyvárossá változik Veszprém: a hatvanezres településen hagyományosan július utolsó vagy augusztus első hetében tartják a veszprémi ünnepi játékokat, a VeszprémFestet. A vár barokk főterét ilyenkor ellepik a látogatók, akiket az opera, a dzsessz, a klasszikus, a világ- és a popzene vonz a kisvárosba. A kapuit tizenharmadik alkalommal megnyitó programsorozatot az idén július 13–17. között rendezik meg. A nagy nevek között az idei programban a legnagyobb Lisa Stans- fieldé, Jamie Cullumé és a Thievery Corporationé. Mészáros Zoltánnal, a fesztivált szervező Veszprémi Ünnepi Játékok Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Kimagasló nemzetközi színvonal és minőség

– Gizella-napok, VeszprémFest, nyári, tánc-, kórus- és utcazene-fesztivál, Veszprémi vigasságok, Kabóciádé… A város egész évben kényezteti a fesztiválozókat. Mi inspirálta a tizenhárom éves ünnepi játékok létrejöttét?
– A VeszprémFest egy dinamikusan fejlődő kulturális rendezvény, amelyet a helyi és az országos zene- és művészetkedvelők örömére értékteremtő céllal hoztunk létre. Az elhatározás akkor érett cselekvéssé, amikor 2002 nyarán a város egyik lugasos kerthelyiségében fröccsözgetve egy zenész barátom elmesélte, látta Pavarottit Ausztriában egy nagyjából ezerfős székesegyházban énekelni. Még meg is lepődött, hogy a mester ilyen kis helyeken is fellép. Nem túlzás, ez volt az utolsó csepp a pohárban. A gondolat, hogy a Szentháromság tér, a veszprémi vár főtere valójában egy barokk amfiteátrum, amely szinte kiált a nemzetközi színvonalú zenei és színpadi produkciókért, ekkor nyert igazolást. Egy olyan zenei fesztivált kívántunk életre hívni, amely nem kötelezi el magát egyetlen zenei műfaj mellett, hanem a legmagasabb nemzetközi színvonalat és minőséget megcélozva az opera, a dzsessz, a klasszikus, a világ- és a popzene területéről hozza Veszprémbe évről évre a műfajok legjobbjait, és vonzza a városba a rajongókat a környékről, a régióból, az országból, sőt a környező országokból is. Ezzel Veszprémet, ezt az amúgy kisvárost, az otthonunkat a fesztivál napjaira európai színvonalú és pezsgésű nagyvárossá változtatva.

– Kik léptek fel a barokk főtéren az eltelt évek során?
– A tizenkét év alatt olyan nevek fordultak meg városunk színpadán, mint Roger Hodgson, a Kool & the Gang, Emeli Sandé, Katie Melua, a Vaya Con Dios, Diana Krall, Nigel Kennedy, José Cura, Al Di Meola, Paco de Lucía, Kocsis Zoltán, Herbie Hancock, Chick Corea, Miklósa Erika, Mory Kanté, Jan Garbarek, a The Gypsy Kings, Rost Andrea, a Mezzoforte, Bobby McFerrin, George Benson, Craig David, az Orquesta Buena Vista Social Club® Omara Portuondóval.

Fesztivál a fesztiválban

– Mi az a plusz, ami évről évre visszacsalogatja a városba érkezőket? Milyen innovációkkal tartják fenn a fesztivál iránti érdeklődést?
– Nemcsak a fellépők terén, de a helyszínekben is keressük a megújulást, kísérletezünk. Ennek eredménye a hatodik éve nagy népszerűségnek örvendő Rozé-, rizling- és jazznapok kísérőrendezvény is. A tíznapos „minifesztivált” azzal a céllal hoztuk létre, hogy legyen a VeszprémFestnek egy kicsit könnyedebb, belépő nélküli, harsányabb arca is fiatal hazai zenészek koncertjeivel és a balatoni, Balaton környéki borászatok mellett kulináris élményekkel. Az Óváros tér szecessziós házai olyan inspiráló helyszínként szolgálnak ehhez, hogy egyszerűen lehetetlenség nem jól érezni magunkat. Bizonyítja ezt az évente itt megforduló tizenötezer ember.
– Az évek során többször szerveztünk képzőművészeti kiállítást, helyszínünk volt a jezsuita templom szakrális tere tematikus előadás-sorozatokkal, tavaly pedig újabb szabadtéri színpadot alakítottunk ki a festői szépségű egykori püspöki nyári pihenő helyén, a História kertben, és immár részesei vagyunk a Nagyon Balaton rendezvénysorozatnak is.

– Miből tartható fenn egy ekkora fesztivál?
– A VeszprémFest költségvetése az utóbbi három évben 220–250 millió forint között mozgott. A költségvetés alapvetően három bevételi forrásból áll össze: az állami és önkormányzati támogatásokból, a jegybevételből és a szponzori támogatásokból. A fesztivál bevételeinek 30-40 százalékát a jegyek adják, a fennmaradó részen a másik két forrás osztozik.

Egyedi helyszín, egyedi hangulat, karakteres zenei arculat

– Mi a titka annak, hogy kiemelkedtek a helyi fesztiválok közül, és kinőtték a várost?
– Minden fesztivál fő erőssége a karakteres kulturális, zenei arculat, elsősorban nyilván a kínálat, a fellépő művészek vonzzák a közönséget. A helyszín is meghatározó, a mi esetünkben ez hatványozottan igaz: a VeszprémFest mint szabadtéri nyári fesztivál a veszprémi vár barokk főterére, az amúgy sok filmrendezőt is megihlető Szentháromság térre épül fizikai értelemben is. A színpad az érseki palota bejárójára épül rá monumentális fedéssel, amelyet kifejezetten ide terveztünk. Az enyhén szakrális, gyönyörű teret XVIII. századi barokk épületek veszik körül, inspiráló, egyedi, megkapó a hangulata, ami sokat hozzátesz a világszínvonalú produkciókhoz, és ezt a közönség és a fellépők is érzik. Erre az alapra megfelelő marketinggel, helyi összefogással és megfelelő finanszírozási struktúrával fel tudtuk építeni és életben tudjuk tartani a fesztivált.

– Mennyire segíti a város vezetése a rendezvényt?
– A város a fesztivál költségvetésének nagyjából a tíz százalékát állja, ami viszonylag alacsony részarány sok más fesztivállal összehasonlítva, de ez legalább egy tervezhető, biztos része a büdzsénk bevételi oldalának. A közvetlen pénzügyi támogatáson túl fontos az informális támogatás is, amely például a szponzorgyűjtésben vagy a közterület-használatban segíti a fesztivál sikereit.

– Kik a rendezvény látogatói?
– Az eltelt bő évtizedben sikerült a fesztiválnak jól felismerhető és meghatározható arculatot kialakítania. Az évente készülő közvélemény-kutatás is megerősít minket abban, hogy jó úton járunk: a programsorozat valóban egy olyan célcsoportnak kínál szórakozási, kulturális lehetőséget, amely egyébként nincs elkényeztetve e téren, rendezvényünk tehát hiánypótló szerepet tölt be a hazai fesztiválpalettán. Elmondható, hogy látogatóink átlagéletkora 40 év körüli, a felsőfokú végzettségűek aránya 60-70 százalék, és a többségük saját vállalkozásban vagy vezető beosztású alkalmazottként dolgozik. A látogatók több mint fele, 60 százaléka nem Veszprémben vagy a környékén lakik, ők jellemzően a fesztivál miatt látogatnak a városba, jelentős idegenforgalmi tényezővé válva ezzel. Azt is tudjuk, hogy nagy a törzsközönség aránya, hiszen a látogatók nagyjából fele már legalább másodszor jár a rendezvényen.

– Ejtsünk szót a 2016. évi programokról is. Kik az idei év húzónevei?
– Július 13-án a 85. születésnapját és 70 éves pályafutását ünneplő, a Buena Vista Social Club énekeseként világhírűvé vált kubai Omara Portuondo lép színpadra a spanyol Diego el Cigala flamencoénekessel. Július 14-én korunk egyik legkeresettebb dzsesszénekese, a Grammy-díjas amerikai Gregory Porter lép fel, őt követi Lisa Stansfield, akit a világ egyik legnépszerűbb popsztárjaként tartottak számon a nyolcvanas-kilencvenes években. Július 16-án a még csak 36 éves, de már szintén Grammy-díjjal érkező Jamie Cullum, az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb dzsesszművésze lép színpadra. A zárónapon pedig – a Mol Nagyon Balatonnal közös szervezésben – a Thievery Corporation húszéves fennállását ünnepelhetjük a számos vendégfellépőt magával hozó washingtoni duóval.

megosztás
hozzászólások
menekült (1), Lel Ki Főzde (1), hitel (5), úszás (22), Miss Balaton (1), Czigány Sándor (2), Filharmónia (1), jog (3), Bóka György (2), Joós Adél (1), díj (4), MSZP (17), korhaz (99), Zalacsány (4), közétkeztetés (4), paleo-ketogén (4), pálinka (2), munkanelkuli (2), Pálfi László (1), Horváth Szabina (1), zápor (1), balatoni strandbelépő (1), erettsegi (72), relaxáció (1), vasút (10), Orbán Viktor (3), KRAFT (5), hűtőgépcsere-program (1), vonat (7), Hévízi-tó (1), sztár (2), nyár (1), Love your belly (2), kékszalag (12), Golfclub Imperial Balaton (2), Zala Megyei Főügyészség (4), támogatás (5), dohany (15), Pappné Beke Judit (1), film (8), debrecen uszo eb (16), katona (1), matolcsy gyorgy (1), festetics (22), Ács István (10), hazassag (6), országgyűlési képviselőjelölt (11), oktatas (347), Papp Gabor (227), keszthely foter (201)