Kiemelkedő feladat lesz a munkahelyteremtés

2012. november 20.
Minden megye elkészíti a saját fejlesztési koncepcióját, így a Zala megyei önkormányzat is megalkotja a terveket 2013. április 30-ig. A koncepció alapját alkotó helyzetelemzés munkaanyaga már készen van – tudtuk meg Manninger Jenőtől. A koncepciót a Zöld Zala programra kell építeni.

A Zala megyei önkormányzat elnöke lapunknak beszámolt arról is, hogy jelenleg ennek a munkaanyagnak a társadalmi egyeztetése zajlik, ebben részt vesznek az igazgatási, gazdasági és civil szféra képviselői. Az egyeztetések után válik véglegessé a helyzetelemzés, amelyet november 30-ig kell jóváhagynia a Zala Megyei Közgyűlésnek, majd ez kerül a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba.
A következő kiemelt feladat a fejlesztési koncepció kidolgozása lesz a jogszabályi kötelezettségeknek eleget téve. Ezt követően megvalósul az országos fejlesztési koncepció. Ez alapján lehet majd a 2014−2020-as uniós programokat felépíteni. A pontos tervezésre és a reális programozásra kell koncentrálni, ugyanis korábban voltak olyan projektek, amelyek nem voltak elég hatékonyak.

Gyengeségek és erősségek

A helyzetelemzésből kitűnik, hogy Zala megyében az országos átlagnál is kedvezőtlenebb mértékben jelentek meg a gazdasági hanyatlás hatásai, csökkent a termelés, valamint az átlagos jövedelemszint.
A megyében minden önkormányzat válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen nehézségek jellemzik az adott települést. Itt is jelezték, hogy elsöprő arányban jelent problémát a megyében a munkahelyek hiánya, a fiatalok elvándorlása − közölte az elnök.


Növekvő logisztikai szerep

Az előző évtized, az uniós csatlakozás óta még egyértelműbb, hogy a százezer fő feletti városok, a pólusok vonzzák a tőkét, nálunk azonban nincsenek ilyen nagyvárosok, ezért is szorult hátrébb a megye. Ezen úgy lehet segíteni, hogy a városok még jobban együttműködnek elsősorban az iparfejlesztés, a szakképzés terén. Jó példa erre az autóipari klaszterbe való kapcsolódás. Mindezért előbbre kell hozni a városok közti közlekedési kapcsolat javítását, a 74-es út elkerülőinek és a 76-os út fenékpusztai szakaszának kiépítését. A meglévő adottságokra kell koncentrálnunk, így a természeti értékekre, a turizmusra, ebben Zala Budapest után következik a rangsorban.
2010 óta lehet tapasztalni az egészségturizmus növekedését, elsősorban Hévízen és Zalakaroson. Ebben szerepük van az új beruházásoknak, még az autópályák megépítésének is, de a városok marketingmunkája is javult.
− Logisztikai szerepe már most is növekszik a megyének, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, legutóbb Letenyén épült nagyobb logisztikai központ. Természetesen a sármelléki reptér működésével is számolunk, nemcsak Hévíz, hanem a nagyobb városok vonatkozásában is − tette hozzá Manninger Jenő.

A megújuló energiákra koncentrálnának

A jövőt a Zöld Zala programra kell építeni, ennek lényeges pontjai a gyógyturizmus, a zöldberuházások előnyben részesítése az iparban és a mezőgazdaságban, illetve a biztos szakembergárdát nyújtó oktatás fejlesztése. Egy „magas minőségű szolgáltatásokat nyújtó, rekreációs területeket adó megyévé” kívánnak válni – mondta a Zala megyei önkormányzat elnöke.

megosztás
hozzászólások
Rúzsa Magdi (1), felsőoktatás (9), Szent Márton (3), Szent Mihály (1), Magyarország tortája (1), pannon egyetem (12), Novák Péter (1), verseny (2), golf (11), Max (83), Az év orvosa (1), A Dal (3), luxor (99), Cserép Letícia (1), statisztika (2), gyermek (12), trianon (2), országgyűlési képviselő (33), magyar dal napja (8), La Montanara (1), idegenforgalmi adó (1), Torsa Dániel (1), Manninger Jenő (384), Ifi Ferenc (1), Virágos Magyarország (6), jaras (36), Horváth Szabina (1), bor (26), gyógytó (1), Tóth Xénia (6), reklám (1), cselgáncs (1), Csengei Agota (16), balatoni strandbelépő (1), Eurostat (1), boldog (1), jog (3), Márki Péter (1), vegetariánus (1), meiszner kati (16), érettségi megoldás (5), posta (1), OKJ (1), Spar (1), FINA vizes világbajnokság (1), állatorvos (1), Bartha Gábor (34), tabor (6), aranyérem (1), sajtóközlemény (5)