Kié lesz a balatongyöröki kormányüdülő?

2018. május 10.
Anno a kormányzati tisztségviselők pihentek a magyar állam tulajdonában lévő balatongyöröki Kastély Hotelben, amely évek óta üresen áll.

fotó: fortepan.hu

Bár már a 2010-2011-es évekről is találni híreket a kormányüdülők lehetséges eladásáról, a balatongyöröki ingatlan kapcsán csak mára született meg az elhatározás.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ugyanis napokban kínálta árverésre az egykori Kastély Hotelt annak minden egységével és a teljes berendezéssel együtt - talált rá a rá az árverések között az mfor.hu.

Licitálni jövő héten, május 16 és 18 között lesz lehetősége az érdeklődőknek, miután befizették a közel 109 millió forintos árverési biztosítékot. A licitlépcső 1 millió forint, hitel kikiáltási ára pedig 434,77 millió.

A több mint 14 ezer négyzetméteres területen található egy 48 szobás főépület, egy olajtároló és 20 darab, blokkokban elhelyezett faház. A leendő vevő azonban nemcsak ezeket az 1930-as, valamint 70-es években épült ingatlanokat szerezheti meg, de a bennük lévő közel 31 ezer tételt jelentő ingóságot is, melyek zöme még 1995 előttről származik.

fotó: Facebook

Az új tulajdonosnak azonban nem lesz feltétlenül egyszerű dolga az ingatlannal, hiszen az műemléki környezet tartozik és helyi egyedi védelem alatt áll. Ezért építési és használati korlátozásokkal kell számolnia, melyekkel kapcsolatban saját maguknak kell az információkat beszerezni.

Nem mellékes az az információ sem, mely a részletes árverési hirdetményből derül ki. Nevezetesen, az ingatlanon található ásott kútra, földalatti olajtartályra vonatkozóan nem volt környezetvédelmi feltárás és szakvélemény sem készült, vagyis az ezen létesítményekkel kapcsolatos esetleges környezeti károkért sem a vagyonkezelő, sem a magyar állal nem vállal felelősséget, sem szavatosságot, a kár elhárítása a vevőt terheli majd.

megosztás
hozzászólások
Palya Bea (1), Happy Dixieland Band (8), Tar László (1), Balatoni Múzeum (98), Kányavári-sziget (1), alga (1), keszthely program (1241), Kovács Viktória (4), erdő (2), Somogyi Zoltán (4), Csokonai társaság (1), Csikós Beatrix (1), zene (23), bíróság (8), testkezelés (2), paleo-ketogén (4), ló (1), cipősdoboz (3), Clemens Zsófia (1), Torsa Dániel (1), Biró Lajos (1), Joós Attila (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Monitor konyhája (80), EU (14), emléknap (1), hitel (5), Alsópáhok (51), test (1), keszthely balaton kekszalag (5), Virágos Magyarország (6), regisztráció (1), költségvetés (1), luxor (99), időkép.hu (2), Télikert (5), biztosítás (2), vonat (7), HUSZ (7), közmunka (1), Jobbik (10), levendula (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), internet (20), eltűnt (5), érettségi megoldás (5), Pura Vida Port (1), georgikon dse (7), ruha (2), idegenforgalmi adó (1)