Kiadó szobák a Balaton körül – milyen áron juthatunk hozzá?

2021. január 22.
A Balaton mindig is népszerű régió, akár üdülésről beszélünk, vagy a kiadó lakások tekintetében látogatnánk a környékre.

Keszthelyen körülbelül 1500-2500 forint/ négyzetméter/hó áron kerül kiadásra egy átlagos ingatlan. Egy 70-80 nm2-es lakás nagyjából 150.000 ezer forint havonta. Szobát természetesen ennél jóval olcsóbban találunk. A koronavírus járvány miatt pedig az árak megfelelnek a 20-30 %-os csökkenésnek.

Keszthely és Hévíz a legnépszerűbb

A balatoni települések közül Keszthely és Hévíz városokban találhatunk korrekt áron albérleteket. Csak viszonyításként a Kiadó szoba Budapest kínálata alapján egy jó belvárosi (Global Best Property Zrt. szerint) kerületben lévő szobát már 70.000 Ft/hó áron lehet bérelni, ezzel szemben Hévízen egy jó lakás bérleti díja ennyi, sőt szobát 125 Ft/négyzetméter áron is kapunk. Egy 20 négyzetméteres szobával számolva ez havi 2500 Ft és ehhez jön még hozzá a rezsi költség. Ha tehát a Balaton régióban akarunk kiadó ingatlanba költözni jobb választás, mint Budapest. Nyilván ez az ár kiemelt időszakban, - főleg a nyári hónapokban – drágább, viszont még mindig a budapesti árak alatt vagyunk.
Azonban Hévíz belvárosában már drágább a bérlés, egy 15 négyzetméteres szobát – 1625 Ft/nm2 áron számolva - 24 375 Ft összegért vehetünk ki, amelyre rájön a fix rezsi díja és ha a tulajdonos kéri, akkor a foglaló. Ettől függetlenül a legtöbb esetben kaució nélkül szeretik kiadni a lakásokat, Budapesten erre még nem volt példa. Keszthelyen az albérletek egységesen 100.000 Ft körül mozognak, szobát itt szintén jóval olcsóbban találunk, foglaló pedig vagy 1 havi, de a legtöbbször enélkül adják ki a tulajdonosok.

Szárnyaló turizmus drágább árak

Várjuk már, hogy újra beinduljon a turizmus és az élet az országban. A szobákat vagy teljes lakást kiadók szintén örülnének, ha visszatérne a helyzet a vírus előtti időszakra, mert gyorsan és jó pénzért adhatták ki ingatlanjukat. A nyaralás céljából kínált szobák más lapra tartoznak, egy jó nyári hónapban telt ház van a Balatonon. Aki Keszthelyen vagy Hévíz környékén szeretne lakást, illetve szobát találni, leginkább hosszabb távon gondolkodnak. Ugyan Budapest mellett szól a virágzó kulturális élet (főleg, amikor van), illetve az egyetemi légkör, mégis sokan kapnak új állást vidéken vagy a Balatoni településeken. Az ingázást elkerülve jobb ott lakni, ahol a munkánk van. Jelenleg sokan otthonról dolgoznak, de ez csak átmeneti tevékenység. Keszthelyen és környékén számos építőipari cég, autókereskedés és mérnöki vállalkozás található. A vendéglátás pedig pörgött, népszerű ágazat volt még a koronavírus előtt.

Egy azonban biztos, ha véget ér a járvány az albérlet árak ismét emelkednek, ugyanakkor még mindig meg fogja érni szobát bérelni a régióban, vagy akár egész lakást, hiszen foglalót ezután sem kérnek a főbérlők. Azonban kérdezzünk meg mindent még a szerződés kötése előtt, nehogy később kellemetlen helyzetbe kerüljünk.

Kép forrása: pexels.com

 

 

megosztás
hozzászólások
idegenforgalmi adó (1), Biró Róbert (15), A Dal (3), tavasz (1), nyugdíjas (2), gyermek (12), Kovács Patrícia (1), Kertész Sándor (5), Suba Alexandra (1), Giro d'Italia (1), Zala Megyei Főügyészség (4), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), gyenesdias (213), fejlesztés (12), Happy Dixieland Band (8), hitel (5), Klenovics Mónika (2), Telecom (2), túlsúlyos (3), Schmied Zoltán (1), Tóth Gergely (1), Csótár András (58), idojaras (262), Marsalkó Dávid (1), gyógyfürdő (6), online (1), Bóka György (2), egészség (131), Krasznai István (1), minisztérium (7), Partics Roland Hunor (1), Amazon (3), eltűnt (5), temetés (2), Bányai László (2), magyar (1), Bóka Péter (1), alga (1), daganat (6), Nyári Viola (1), Major Veronika (5), kisterseg (20), angus marha (1), Szeiler Stúdió (32), Silver fitness (1), családbarát (1), Széll Tamás (1), tispol (3), vendeglátás (6), balett (1)