„Kézzel gyógyító” reumatológus Hévízen

2016. augusztus 03.
Hévízgyógyfürdő és a Szent András Reumakórház rehabilitációs csapatának oszlopos tagja dr. Csőre Gyula. A reumatológus főorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, manuálterapeuta úgy véli, a gerincgyógyászatban a krónikus derékfájás kezelésében a funkcionális szemléletnek alapvető szerepet kell kapnia. A Dr. Moll Károly gerincgyógyászati ambulancián ennek jegyében teszi a dolgát kiváló gyógytornászaival karöltve.Csőre Gyula nagy hangsúlyt fektet a krónikus degeneratív, kopásos jellegű betegségek, a krónikus derékfájás effektív fájdalomterápiájára.
– A fájdalomcsillapítási metódusok kombinálásával – gyógyszeres, nem gyógyszeres fájdalomcsillapítás, ízületek injekciózása, manuálterápia, fizioterápia – a fájdalom hatékony, korszerű csökkentése, megszüntetése alapvető terápiás célom, és ehhez a hévízi kórházban minden lehetőség adott technikai szempontból és a kollégák, a kiváló terapeuták tekintetében is.
A fájdalom igazi okának tisztázása nélkülözhetetlen a terápiához, ebben számos diagnosztikai eljárás segít.
– A mozgatórendszerben jelentkező kórképek pontos hátterének tisztázására a radiológiai vizsgálati eredmények – röntgen, CT, MRI – kiértékelése mellett az ízületi és a lágyrész-ultrahangvizsgálat elvégzésével akkurátus, gyors és pontos diagnózishoz juthatunk. Ez a vizsgálati eljárás nélkülözhetetlen bizonyos mozgásszervi megbetegedések – mint például a vállköpeny gyulladásával, nagyfokú fájdalmával, olykor bizonyos izmok inának szakadásával járó rotátorköpeny-szindróma – diagnózisához, ellátásához. Az ultrahang segítségével számos ízület, ideg pontosan injekciózható, így a terápiában is hasznos – mondta a főorvos.
Kiválóan „bevethető” számos mozgásszervi betegségnél az orvosi manuális medicina, amit a népgyógyászatban a csontkovácsok végeztek. Ma egyetemi akkreditációval, többéves tanulás után lehet az orvosból „kézzel gyógyító” terapeuta.
– A manuálterápia nem csontrakás és recsegtetés – szögezte le határozottan Csőre doktor, aki vizsgáló és kezelő fogások széles arzenálját használja a fájdalmat okozó eltérések feltérképezésére és kezelésére. Alkalmazásával akut és krónikus gerincbántalmak is rendkívül hatékonyan orvosolhatók.
– A betegellátás mindig hoz különleges eseteket. Volt, aki egy nappal a gerincsérv miatti idegsebészeti beavatkozása előtt keresett meg. Megvizsgáltam, és bár valóban kétséges volt a helyzet, mégis azt tanácsoltam, vegyen részt nálunk komplex rehabilitációs kezelésen. Hat héttel később fájdalommentesen, klinikailag gyógyultan, boldogan és elégedetten tért vissza fiatal anyukaként a munkájához – mondta Csőre Gyula.
A reumatológus főorvos hangsúlyozta: nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a gerincbetegségek megelőzésére: a rendszeres, de nem megerőltető sport, a gerinctorna, az érdemi súlykontroll, az egészséges táplálkozás és a természetes, káros szenvedélytől mentes, kiegyensúlyozott életmód fontosságára. A gyermekekre még nagyobb figyelmet kell fordítani, hiszen a mai mozgásszegény életmód, a relatíve kevés sport, a sok ülés funkcionális gerincbetegséget, lúdtalpat, tartási rendellenességet okozhat, a később kialakuló súlyosabb gerincbetegségek előfutáraként.
– A gerinctornát, a lábtornát be kellene építeni a testnevelésbe, és minimum heti egy alkalommal minden iskoláskorúnak javasolt az úszás. A rendszeres sport nélkülözhetetlen, és az elhízás, a túlsúly elkerülése is fontos – hangsúlyozta reumakórház főorvosa.

Dr. Csőre Gyula Zalában, Lentiben született, diákéveit ott és Budapesten töltötte. 1996-ban végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Először reumatológiai, majd mozgásszervi rehabilitációs szakorvosi diplomát és manuálterápiás orvosi végzettséget szerzett. 2005-ben került Hévízre, a Szent András Reumakórházba, majd a sátoraljaújhelyi kórház reumatológiai osztályát vezette. 2013 óta újra a Szent Andrásban gyógyít.
megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
Illés Fanni (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), police (513), KDNP (1), szallas (39), jégpálya (4), Kapolcs (1), triatlon (13), kollégium (1), Biró Lajos (1), életveszély (1), megemlékezés (10), maraton (59), Tóth Xénia (6), hirdetés (1), Balatoni Múzeum (98), homoszexualis (1), Pura Vida Port (1), Csikós Beatrix (1), szolárium (1), kerekpar (27), alpolgármester (2), Ferenc pápa (1), Bethesda (1), Bartha Gábor (34), fogyasztóvédelem (1), Kastély kávézó (1), testkezelés (2), szépségápolás (8), gyümölcs (2), Eurovíziós Dalfesztivál (1), borünnep (24), Pálfi Attila (1), paleo (13), Fejér György Városi Könyvtár (52), Béres Attila (2), párbajtőr (1), Nagy Bálint (10), Taliándörögd (1), jogszabály (1), munkaszünet (1), kisterseg (20), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Darren Cranmer (2), angus marha (1), Keszthely HUSZ (3), étel (3), Joós Adél (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), fitt (1)