Kezdődik a nyári szünet: így osszuk be okosan az időt

2015. június 15.
A június 16-tól kezdődő magyar iskolai nyári szünet a hosszú vakációk közé tartozik Európában. Miközben a gyerekek alig várják az utolsó csengőszót, a szülőknek nem kis fejtörést okoz, hogy tartalmas programokról gondoskodjanak erre a 11 hétre.Az alábbiakban gyermekanimátor ad javaslatokat a nyári programok és a nyaralás hatékony megtervezéséhez.

Magyarországon klasszikusan hosszúra nyúlik a nyári iskolai vakáció. A környező országokhoz képest átlagosan kettő, míg például Angliához mérve majdnem hat héttel hosszabb nálunk a szünidő. Ez komoly feladat elé állítja a szülőket, hiszen a gyerekfelügyelet megszervezése mellett érdekes és hasznos programokról is gondoskodni kell. Noha sok a tábor, ezek a lehetőségek az egész nyarat azért nem töltik ki, és általában a nagyszülők ideje sem korlátlan. Az alábbiakban Sebestyén Orsolya, a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora ad hasznos gyakorlati tippeket, amelyek megkönnyíthetik az elfoglalt szülők dolgát a nyári vakáció megtervezésekor.
1. Készítsünk közösen nyári szünidei naptárat!
A vakáció elején érdemes leülni és közösen megtervezni, mikor mi történik majd. Ez nekünk, szülőknek is jó támpontokat ad, és már ekkor láthatjuk, hogy mennyi az üresen maradt hely, amelyet még ki kell tölteni programokkal. A naptár készítése arra is jó, hogy a nyári kötelező olvasmányokat közösen beütemezzük – így nem ér majd senkit meglepetés augusztus végén, ha kiderül, hogy még egy teljes könyvet el kellene olvasni...
Tipp: a naptárat a gyerek készítse el filctollal, nagyobb kartonpapírra. Az egyes eseményekhez gyűjthet képeket (pl. a nyaralás helyszínéről), amelyeket felragaszt az adott időponthoz, vagy lerajzolhatja már előre, miket csinál majd. A naptárat a lakásban jól látható helyre tegyük ki.

2. Egyeztessünk a barátokkal!
A szünidő kezdetekor még nagy valószínűséggel nem széledtek szét az osztálytársak a szélrózsa minden irányába, így ilyenkor – ha már látjuk a naptárunkban az üres helyeket –, érdemes megkérdezni a barátokat és szüleiket, nem akarnak-e közös programot szervezni.
Tipp: egyeztessünk a szülőkkel, hogy ki mikor ér rá, kinek mikor lenne szüksége segítségre, és osszuk be az időpontokat, így szükség esetén tehermentesíthetjük egymást.

3. Készüljünk a hideg, esős napokra!
Még a vakáció alatt is utolérhet bennünket a rossz idő, ezért érdemes benti elfoglaltságokkal külön készülni. Nézzük meg, milyen társasjátékaink, kártyáink vannak, és ha úgy látjuk, szükséges újítani, tegyük meg már most! Ezek a nyaralás alatt sem jönnek majd rosszul. De ne dobjuk ki az otthon használható nagyobb kartondobozokat, amelyekből kuckó vagy alagút építhető, figyeljünk minden olyan anyagra, például a csomagolópapírokra, amelyek aranyat érhetnek egy-egy esős délutánon.
Tipp: a számítógép és a tv komoly csábítóerőt jelent a vakáció alatt is. Annak érdekében, hogy a gyerekek ne töltsenek zombiként hosszú órákat különböző képernyők előtt, érdemes már a vakáció elején tisztázni a tévénézési és számítógépezési szabályokat. Ezek a szünidő alatt lehetnek kicsit engedékenyebbek, de a betartásuk fontos!

4. Figyeljünk az egészséges táplálkozásra is!
Sebestyén Orsolya, a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora szerint a nyári szünidő alatt gyakran előforduló probléma, hogy a gyerekek még több édességet fogyasztanak, és kevésbé rendszeresen táplálkoznak, mint az iskolai időszakban. Ezért fontos figyelnünk arra, hogy rendszeresen szerepeljenek az étrendben gyümölcsök, köretként pedig párolt, rostokban gazdag zöldségeket kínáljunk. Arra különösen figyeljünk, hogy kánikulában ne cukros üdítőitalokat, hanem ásványvizet, vagy rostokban gazdag gyümölcslét fogyasszanak.
Tipp: üdítőitalok helyett válasszuk a házi limonádét, amihez cukor helyett tegyünk mézet. Ízesítésként adjunk hozzá friss citrusokat és jégbe fagyasztott bogyós gyümölcsöket. A hatás garantáltan nem marad el!

5. Tervezzünk kompromisszumok nélküli családi nyaralást!
A családi nyaralás kemény dió, mely csak akkor lehet igazán sikeres, ha mindenki megtalálja a saját igényeit kielégítő programokat. Miközben a szülők sokszor nyugalomra, kényeztetésre vágynak, a gyerekeket ilyenkor is el kell látni aktív, szórakoztató programokkal. Ezért érdemes olyan családbarát nyaralóhelyet választani, ahol a gyerekeket garantáltan érdekes programok várják, így a szülők is nyugodtan pihenhetnek.
Tipp: a hévízi Carbona egyedülálló adottságai és programkínálata lehetővé teszik, hogy a család minden tagja maximálisan kiélvezze a vakációt. A Törpeklubban 9 és 17 óra között egész nyáron szórakoztatják a gyerekeket a hotel szakképzett animátorai, így a szülők is ellazulhatnak például a pezsgőfürdőkben vagy a termálvizes medencékben.

megosztás
hozzászólások
vasút (10), 1956 (1), testkezelés (2), kötélugró (1), traffipax (4), korhaz (99), autóbusz (1), halottak napja (1), Nagykanizsa (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), tornádó (1), adó (6), Rtime (5), Az év orvosa (1), Silver fitness (1), dohany (15), Zalai Borcégér (5), uzemanyag (24), esküvő (9), Palásthy Bese (1), Vatikán (1), regatta (2), balatongyorok jazz (23), ÉrtékTrend extra (7), 3D (1), jótékonyság (3), Alsópáhok (51), kormany (11), Balaton Sound (2), medve (1), kék zászló (1), Czigány Sándor (2), fogyasztóvédelem (1), Zala Volán (1), Carbona (9), Major Veronika (5), Szent István ünnepe (3), Krepsz-Kapai Bernadett (1), tispol (3), Egészségfejlesztési Iroda (1), Fenyves allé (1), strand (21), Magyar Turizmus Zrt (45), Clemens Zsófia (1), eltűnt (5), orvos (23), polgármester (153), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), terápia (4), migráns (3)