Keveset tudnak a rákról a gyerekek

2013. január 28.
Egy brit kutatás szerint kevés és zavaros ismereteik vannak a gyerekeknek a rákos megbetegedésekről. A kutatást megrendelő cég szerint fontos lenne, hogy fiatalok jobban megértsék, mit jelent a betegség és jobban megismerjék a rizikófaktorokat.A Macmillan Cancer Support felmérése szerint a 9-16 éves fiatalok 91 százaléka tudja, hogy a dohányzás rákot okozhat, 97 százaléka viszont nem tudja, hogy a súlyos napégés szintén rákos elváltozást eredményezhet, ráadásul 4 százalék úgy hiszi, a betegség másoktól is elkapható. A mintegy ötszáz fiatal bevonásával készült kutatás rámutat, sokan nem értik a betegség miben létét. Ötből egy gyermek úgy tudja, a rák mindig halálos, minden második pedig nem tudja megmondani, mit jelent rákosnak lenni.


A lekérdezés szerint a megkérdezett gyerekek kétharmada ismer olyan személyt, akinél rákot diagnosztizáltak, mégis minden második válaszadó esetében már a betegség neve is félelmet kelt.


Bár sok felnőtt úgy véli, jobb nem beszélni a gyerekkel a betegségről, a Macmillan Cancer Support szerint a kutatás eredményei azt jelzik, ennek épp az ellenkezőjére van szükség. A szakértők szerint, amikor a gyermek környezetében diagnosztizálják valakinél a betegséget, legyen az nagyszülő, szülő vagy barát, az meglehetősen ijesztő lehet a fiatal számára. A félelmei eloszlatása érdekében épp ezért fontos lenne, hogy a szükséges tudnivalókat megosszák vele is.
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

megosztás
hozzászólások
koraszülött (1), google (3), Bocuse (3), Bátortábor (1), labdarugas (25), kalendarium (831), állatok (16), jogsebész (9), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), levendula (2), meteorologia (146), Egészségfejlesztési Iroda (1), esztétika (8), szuperhold (1), polgármester (153), rendőr (3), Bartha Gábor (34), Varga Andrea (13), KFT (1), fogyasztóvédelem (1), autóbusz (1), szalon (1), előadás (14), nő (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), uzemanyag (24), Ranolder (1), Pampetrics György (21), Golden Globe (3), Zala Megyei Főügyészség (4), korhaz (99), Szőcs Tamás (1), érettségi megoldás (5), Balatoni Limnológiai Intézet (1), halottak napja (1), gyógyítás (2), Keszthelyen élni (6), Tóth Xénia (6), maraton (59), Alsópáhok (51), jég (5), Zalai Kutyasuli (1), horgász (5), KDNP (1), környezetvédelem (2), kornyezettudatos (4), TDM (3), Festetics kastély (139), keszthely balaton kekszalag (5), Balatoni Szövetség (3)