Kevésbé bíznak a választások őszinteségében a nők

2012. november 02.
A Gallup 125 országra kiterjedő felmérése szerint a nők kevésbé bíznak a politikai választások őszinteségében, mint a férfiak. A gender gap a magas jövedelmű országokban a legnagyobb. Magyarországon a nemzetközi átlaggal szemben a nők az optimistábbak, nem a férfiak.

Világszerte a nők 46, a férfiak 48 százaléka bízik a nemzeti választások őszinteségében – derül ki a Gallup kutatásából.

A 125 országra kiterjedő felmérés szerint a választásokba vetett bizalom a magas jövedelmű államokban a legnagyobb, de ugyanitt jellemző legnagyobb a különbség a férfiak és nők bizalmi szintje között is. A Világbank által magas jövedelműnek minősített országokban a nők 53, a férfiak 61 százaléka bízik a választásokban. A legalacsonyabb jövedelmű államokban egyforma, 49 százalékos a bizalmi szint, míg az alsó-közép jövedelmű országokban 1 százalékos eltéréssel a nők 47, a férfiak 46 százaléka bízik. A legalacsonyabb mutatókat a felső-közép jövedelmű államokban mértek: a nők 35, a férfiak 37 százaléka adott hangot optimizmusának.


Regionálisan a legmagasabb bizalmi szintet Európában, a legalacsonyabbat a szovjet utódállamokban mérték, míg a nemek között a legnagyobb eltérést az amerikai kontinensen találták. Az adatok szerint Európában a nők 53, a férfiak 58 százaléka bízik a választások őszinteségében, míg a volt Szovjetunió területén a nők esetében ez a mutató 25, a férfiak esetében 26 százalékos. Az amerikai kontinensen hat százalékpontos különbséggel a nők 37, a férfiak 43 százaléka bizonyult bizakodónak. Afrikában a két nem bizalmi szintje azonos (47%), Ázsiában a férfiak (51%), a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében a nők (45%) bíznak egy százalékponttal nagyobb arányban. 


A vizsgált országok között 14 olyan szerepelt, ahol a gender gap elérte, illetve meghaladta a 10 százalékpontot. Tíz ezek közül magas jövedelmű, hét pedig európai ország. Japán és Guatemala esetén 10-10, Tádzsikisztán, Ciprus és a Dominikai Köztársaság esetén 11, Dél-Korea, Brazília és Új-Zéland vonatkozásában 12 százalékpontos különbséget mértek a kutatók. Svédországban és Belgiumban a nők bizalmi szintje 14, Szlovénia, Franciaország és Portugália esetén 15, Málta vonatkozásában 16 százalékponttal alacsonyabb, mint a férfiaké.


A kutatás szerint azokban az országokban is a nők a bizalmatlanabbak, ahol az államforma teljesen demokratikus. Hollandiában és Finnországban például a nők 80 százaléka bízik a választásokban, de mutatószámuk még így is 8, illetve 7 százalékkal marad el a férfiak értékeitől.


A Gallup felmérése arra is rámutat, a nők bizalmi szintje nem áll kimutatható összefüggésben azzal, hogy nemük milyen arányban képviselteti magát az ország vezetésében. Svédországban, Hollandiában és Finnországban például, ahol tízből legalább négy kormányzati széket a nők birtokolnak, jelentős az eltérés a két nem között. Uruguay esetén szintén jelentős a gender gap, pedig ott csak tízből egy kormányzati pozíciót tölt be nő. Ezzel szemben Szingapúr és Botswana esetében alig van eltérés a nemek között, pedig az előbbi esetében tízből kettő, utóbbi esetében tízből kevesebb, mint egy a női kormánytagok aránya.


A választások őszinteségébe vetett bizalom Kambodzsában a legmagasabb, ráadásul a nők ott a legbizakodóbbak. Az ázsiai országban a nők 92, a férfiak 88 százaléka bizakodó. A legalacsonyabb mutatókat Haitin mérték, ahol a nők 7, a férfiak 12 százaléka adott hangot optimizmusnak. 


Magyarország azon közel negyven állam sorába tartozik, ahol a nők a bizakodóbbak. Hazánkban hat százalékpontos különbséggel a nők 53, a férfiak 47 százaléka bízik a választásokban. A nők javára egyébként Angola (12%) és Burkina Faso (14%) esetében mérték a legnagyobb eltérést.
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

megosztás
hozzászólások
Oláh Péter (2), sport (1085), vallás (1), vívás (1), Csöre Gyula (1), Tata (1), Tarkarét Biofarm (1), Cséby Géza (5), pannon egyetem (12), étel (3), gyógyfürdő (6), DK (13), cselgáncs (1), büntetés (3), recept (178), Balatoni Hajózási Zrt (4), nagyméret (1), Vaszily Zsolt (3), Barista bajnokság (2), Balatoni Szövetség (3), szallas (39), Berecz András (1), Babos Lajos (1), pünkösdi regatta (5), Jemen (1), Radnóti Miklós (1), karrier (1), Rtime (5), Helikoni ünnepség (4), Don (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), voroskereszt (24), Horváth Lászlóné (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Golfclub Imperial Balaton (2), Hosszú Katinka (2), Cseh László (1), Varga Terézia (1), újszülött (1), Kastély kávézó (1), georgikon dse (7), életveszély (1), paralimpia (4), kalendarium (831), Centrál Színház (1), Lel Ki Főzde (1), Básti Juli (1), Magyar Államkincstár (2), Bartha Gábor (34)