Kétszer annyi céget alapítottak, mint amennyit töröltek

2012. március 22.
Az elmúlt évek gazdasági recessziójának nagy ellentmondása, hogy miközben évente egyre több cég tűnik el a piacról, a működő vállalkozások száma rekordszintre emelkedett. 2011 végén 650 063 társaságot tartottak nyilván, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Ennyi bejegyzett cég még soha nem volt Magyarországon. Pedig közben tízezrek „dobták be a törölközőt”. Ám a cégadatokat vizsgálva kiderül: 2010-ben és 2011-ben ugyan különböző okok miatt összesen 51 755 céget töröltek, de ugyanezen két esztendő alatt összesen 101 718 új vállalatot alapítottak. Ez a tendencia jellemző a megelőző időszakokra is; 2008 és 2009 között összesen 44 351 céget töröltek, miközben 91 052 újat alapítottak – tájékoztat a feketelista.hu portál.

Egy megszűnik, kettő jön

A számokat összevetve elgondolkodtató, hogy évente általában kétszer annyi társaság alakul, mint amennyi hivatalosan kivonul a piacról. Szakértők véleménye szerint ez a folyamat elsősorban azzal magyarázható, hogy egy cég törlése, kivezetése meglehetősen bonyolult, időigényes, a cégalapítás viszont akár órák alatt megejthető. Miközben egy vállalkozás ellen felszámolás, csődeljárás vagy bármilyen más eljárás folyik, a tulajdonos más néven, más címen már új céget alapíthatott. Legalább is eddig ez volt a gyakorlat, március elsejétől viszont alaposan szigorították a cégalapítás feltételeit.
A joggyakorlás szerint egy vállalkozás ezután is a cégjegyzékből való törléssel szűnik meg. Erre legtöbbször akkor kerül sor, ha a társaságot felszámolják vagy végelszámolással megszüntetik. A törlés oka lehet a cégforma változása, kiválás vagy összevonás is. Ilyen esetekben is kérni kell a jogelőd cég törlését.

Ellenőrzik a cégvezetőket

Március elsejétől szigorodtak a cégalapítás feltételei, nőtt a bírói kontroll. A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint „az ügyintéző kizárólag a bt., kkt. és egyéni cég módosítási kérelmeit bírálhatja el, a kft. és a zrt. változásbejegyzési kérelmeinek elbírálása visszakerült a bíró hatáskörébe. Mind az egyszerűsített, mind a hagyományos eljárásban az okiratokat jogszerűségi szempontból vizsgálni kell, ezáltal a törvényességi felügyeleti eljárások száma növekedni fog, tekintettel arra, hogy az egyórás eljárásban jogszerűségi vizsgálatot folytatni kétséges.” Ez a jogi megfogalmazás a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a cégbíróságok új cég alapításakor az eddiginél szigorúbban ellenőrzik majd a cégvezetéstől korábban eltiltott személyeket is.
Az adószám kiadását megelőzően – új elemként – az adóregisztrációs eljárás keretében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi, hogy a cégalapítónak, tulajdonosnak, vezető tisztségviselőnek van-e adótartozása, érvényben van-e vele szemben bármiféle elmarasztalás. Amennyiben 180 napon túli, és 15 millió forintnál több az adótartozása, az adóhivatal megtagadja az adószám kiadását. Nem kaphat adószámot az sem, akiről kiderült, hogy korábban fiktív céget „üzemeltetett”, és eltiltották a cégvezetéstől. Várhatóan a bejegyzés díjának jelentős emelése is kihatással lesz a cégalapításokra. Az eddigi egységesen 15 000 forinttal szemben a hónap elejétől kft. esetében 50 000, kkt.-nál pedig 25 000 forint lett az illeték.
Az adóhatóság a regisztráció márciusi bevezetésével elsősorban azokat akarja kiszűrni, akik eddig visszaéltek az egyszerű és gyors cégalapítás lehetőségével. Decemberben azonban még utolsó rohamra indultak, s egyetlen hónap alatt 9316 cégalapítást jelentettek be, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban, amikor 4892 új cég alakult. Idén viszont már egyértelműen érezhető a visszafogottság. Az adóhatóság tájékoztatása szerint január–februárban 6840 cég alakult, szemben a 2011. évi adattal, amikor e két hónap alatt 8164 új céget jelentettek be.

Megszűnt az egyórás cégbejegyzés

A cégalapítás szabályainak szigorítása, az egyórás bejegyzés megszüntetése, és a cégvezetéstől eltiltott személyek szorosabb ellenőrzése minden bizonnyal kedvező hatással lesz az üzleti élet tisztulására, de nyilvánvaló, hogy a csalók, szélhámosok ezután is keresni fogják a kiskapukat – figyelmeztet Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. Ezért hasznos és tanácsos, hogy például egy megállapodás megkötése előtt ellenőrizzük a kiszemelt üzleti partner referenciáit, működésének hátterét. A feketelista.hu összesen tizenegy közhiteles állami nyilvántartás adatait teszi azonnal elérhetővé, bármelyik cégről egyetlen klikkeléssel kiderülhet, érvényben van-e vagy folyamatban van-e ellene bármilyen eljárás. Adatbázisunkat az utóbbi két hétben(!) is több mint hatvanháromezer adattal bővítettük, és jelenleg már 523 ezer cég több mint egymillió adatából informálódhat az érdeklődő. Érdemes tájékozódni, kis körültekintéssel megelőzhető az átejtés, a becsapás.

Háromszorosan pótolták

A feketelista.hu statisztikája bemutatja az ország egyes megyéinek és nagyobb városainak cégmozgását is. Hasznos lehet az üzletember számára ezekről is részletesebben informálódni. Kiderül például, hogy tavaly Budapesten 9144 vállalkozást töröltek a cégjegyzékből, miközben kétszer többet, 21 521-et alapítottak. Hasonló arány alakult ki Debrecenben, ahol 591 cég törlése mellett 1263-at alapítottak. Miskolcon 470 cég nevét törölték a jegyzékből, ám itt is 910 újat jegyeztek be. Pécsett 468 vállalkozás neve tűnt el tavaly a céglistáról, viszont 938 új került bele. Győrben érte a legkevesebb (360) törlés a „cégtársadalmat”, ám itt is több mint kétszeres (783) volt az új céget alapítók száma.
Az egyes megyék cégmozgása hűen tükrözi gazdaságuk állapotát is. Feltűnhet például, hogy Pest megyében több mint háromszorosan pótolták a cégalapítók a piacról kivezetetteket. Tavaly a megyében törölt 2485 cég helyére 7976 új vállalkozás lépett. Ennek köszönhetően a megyében egy év alatt 5527 névvel bővült a céglista, és 2011 végén elérte a 92 179-et. Szinte valamennyi megyére jellemző, hogy a területükön tavaly kétszer annyi új vállalkozást jegyeztettek be, mint amennyit töröltek. Az elmúlt évben Pest megye után Borsod-Abaúj-Zemplénben került sor a legtöbb cégtörlésre; itt 1106 társaságot húztak ki a listáról, igaz, közben 2194 újat alapítottak. Az ezres törölt számot még Bács-Kiskunban lépték túl, ahol 1062 cég kivezetésével szemben 2153 alapítása áll. E két megyében egyenként több mint 25 ezer cég működik. A legkevesebb vállalkozást (számuk 6041) Nógrád megyében tartják nyilván, itt volt a legkisebb a cégmozgás is; tavaly 299 vállalkozást töröltek, ezzel szemben 465 újabbat vezettek be a cégnyilvántartásba – tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.
Forrás: feketelista.hu

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
uszoda (9), belfold (1440), Divinyi Tamás (4), meiszner kati (16), Ekmann László (1), Bethesda (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), csokoládé (2), gyermekszám (1), ló (1), spinning (2), Keszthelyen élni (6), tour de france (1), Miss Balaton (1), zápor (1), SzezOn bevásárló közösség (1), vitorlázás (37), Tar László (1), film (8), Festetics kastély (139), Anna-bál (2), Szent István ünnepe (3), voroskereszt (24), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), divat (4), Március 15 (2), katasztrofavedelem (44), esküvő (9), magyar (1), keszthely program (1241), telefon (3), vonyarcvashegy (158), Keszthely HUSZ (3), miniszterelnök (2), nyelvtanulás (3), munka (11), természet (2), képviselő-testület (37), vízilabda (2), horgász (5), Centrál Színház (1), hirdetés (1), ipsos (1), Füzes Eszter (1), FINA vizes világbajnokság (1), Somogyi Zoltán (4), eon (2), tranzakciós díj (1), Cserszegi fűszeres (1), Monitor Extra (21)