Kétszáznegyven éve oktat színvonalasan

2012. március 02.
Az intézmény fennállásának 240., az iskolaépület átadásának pedig 120. évfordulóját ünnepelték pénteken a Vajda János Gimnáziumban. A jubileumi program már reggel elkezdődött: tudományos programokra invitálták az érdeklődőket.
Nézze meg képeinket!

Az iskola volt és jelenlegi diákjai, a gimnázium tanárai, s az egyetem oktatói tartottak előadásokat.
A délutáni ünnepségen a Balaton Színházban dr. Rumi Kriszta, a Zala Megyei Kormányhivatal igazgatója mondott beszédet. „A Vajda gimnázium 240 éve küldi felkészülten a diákokat a világ minden tájára”, az iskola sorsfordító időszakokat élt meg. "A magyar oktatásban új fejezet kezdődik, a cél, hogy a fiatalok műveltek, tisztelettudóak, legyenek, és szeressék a hazájukat." Kiemelte a közösségek fontos szerepét is.
Ruzsics Ferenc polgármester köszönetet mondva az alapító Festetics családnak (az ünnepségen jelen volt dr. Festetics György) a saját éléményeiről beszélt. A diákcsínyeket is sorolva azt mondta, hogy a Vajda János Gimnázium eredményeinek köszönhetően jól csengő márkanév, a neve tudást, és értékes bizonyítványt jelent. A sok siker, a színvonalas oktatás, az emberi hozzáállás nem csak az intézmény, hanem a város hírnevét is öregbíti. Az iskola a régióban a figyelem középpontjában áll. „A hely szelleme és a múlt öröksége ugyanolyan munkára, folytatásra kötelez.” – mondta. Az ünnepségre várták dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert is, aki elfoglaltsága miatt nem tudott résztvenni a jubileumon. Gratuláló levelét dr. Rumi Kriszta olvasta fel, aki a miniszter emlékoklevelét is átadta Szörényi Zoltán igazgatónak. Dr. Gárdos Tamás, a Vajda János Öregdiákok Egyesületének elnöke Schadl János életét mutatta be, aki az intézmény mai épületét tervezte. Köszöntötték a tervező leszármazottait. Az ünnepi program zárásaként a gimnazisták műsora következett, valamint egy díjátadás: Szörényi Zoltán igazgató Hamvas Endrénének adta át az Arany katedra díjat.
Ezt követően felavatták a gimnázium falán elhelyezett Schadl János emléktáblát.

A gimnáziumot gróf Festetics Pál alapította 1772-ben, ekkor – három évfolyamos iskolaként – a Kossuth utca 45. szám alatti épületben kezdte meg működését. A diákokat ferences rendi papok oktatták, ők latint, hittant, földrajzot, történelemt és természetrajzot tanítottak. Voltak rendkívüli tantárgyak is, így a görög nyelv, a mértan, a természettan és a hazai szokásjog. A gimnázium 1789-ben két évfolyammal (költészet, szónoklat) bővült, s ez időponttól királyi intézményként, állami gimnáziumként működött. 1800-tól a mai rendház második emeletén kapott helyet az iskola. 1806-tól a gimnázium hat osztályos lett, 1808-ban a csornai Premontrei rend vezetése alá került, majd 1850-ben négyosztályos reálgimnáziummá, 1890-től nyolcosztályos főgimnáziummá szervezték át. 1892. augusztus 23-a jeles dátum az intézmény életében, ekkor avatták fel a Schadl János tervei alapján készült új épületet, melyben azóta is folyik az oktatás.

megosztás
hozzászólások
zeneszerző (1), Szőcs Tamás (1), munka törvénykönyve (1), sajtóközlemény (5), hitel (5), Use Unused (1), jog (3), Donkó Imre (1), igazgató (1), hazassag (6), ARC (1), pannon egyetem (12), piac (6), OKJ (1), ruha (2), kormany (11), baleset (169), Partics Roland Hunor (1), Burucs Szabolcs (2), Márki Péter (1), Széll Tamás (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), Benkő Lívia (1), pollen (3), tartozás (1), Balatoni Szövetség (3), táncpanoráma (5), Golfclub Imperial Balaton (2), Sifter Rózsa (1), Kapolcs (1), idojaras (262), goldmark muvelodési kozpont (60), jövőkutatás (1), Kányavári-sziget (1), Szemfüles egyesület (3), tollaslabda (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Zala Megyei Főügyészség (4), torkos csütörtök (3), Pál Attila (1), életveszély (1), okmányiroda (1), karnevál (1), Hévíz (1219), Magyarország tortája (1), kereskedelem (1), Horváth Mariann (1), Balatonfüred (3), parkoló (4), levendula (2)