Két tárlaton mutatják be a korabeli Helikoni Ünnepségeket

2014. március 04.
Megnyitották szombaton A Helikoni Ünnepségek története I. című tárlatot a Fejér György Városi Könyvtárban. Cséby Géza irodalomtörténész ünnepi beszédében megemlítette, hogy Festetics György 1817 és 1819 között öt alkalommal rendezte meg a Helikoni Ünnepségeket, ezekre a kor jeles dunántúli költőit és íróit hívta meg, így többek között Kisfaludy Sándort, Berzsenyi Dánielt, Pálóczi Horváth Ádámot és Dukai Takács Juditot. A rendezvényen a költők és a Georgikon diákjai olvasták fel saját verseiket.

A Fejér György Városi Könyvtár sikeresen szerepelt a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, így két helyszínen megvalósítandó, színvonalas tárlattal kapcsolódik a Helikoni Ünnepségek programsorozatához – emelte ki Beke Judit igazgató. Az első kiállítást szombaton nyitották meg a könyvtárban, amelyen elsősorban korabeli dokumentumok, újságok és könyvek alapján mutatják be az akkori ünnepségeket. A második, A Helikoni Ünnepségek története II. című tárlat március 26-tól fogadja a látogatókat a Balatoni Múzeumban.

Cséby Géza irodalomtörténész a megnyitón emlékeztetett arra, hogy Festetics halálával megszűntek az ünnepek. Fia, László, bár áldozott a kultúrára, a Helikonok folytatását nem tartotta szükségesnek. A Helikonok 100. évfordulóját az első világháború miatt kissé megkésve, 1921-ben tartották meg. Ezen az eseményen megjelentek az ország akkori nobilitásai is, élükön Horthy Miklós kormányzóval, és a vendégeknek bemutatták az ünnepre írt Herceg Ferenc-darabot, A holicsi Cupido című színművet a keszthelyi Uránia Színházban.

A Helikoni Ünnepségek története című kiállításokat Pelcz István tanár rendezte. Beke Judit köszönetet mondott a Helikon Kastélymúzeumnak, hogy rendelkezésre bocsátotta az értékes eredeti dokumentumokat, valamint kiemelte, hogy a korabeli dokumentumok fénymásolatait a Balatoni Múzeum bocsátotta rendelkezésükre.
A könyvtár kiállításmegnyitóján közreműködött Pelikán Péter Kazinczy Ferenc gróf Festetics Györgyhöz írt versével. A kiállítások megtekinthetők május 31-ig.

megosztás
hozzászólások
Kehidakustány (1), szauna (2), minimálbér (1), Bányai László (2), Balaton Sound (2), Rtime (5), Kocsis László (1), Pál Attila (1), Gelencsér Kálmán (2), Semmelweis (2), deviza (1), kezilabda (64), Golden Globe (3), Aradvári László (1), állatorvos (1), idojaras (262), ruha (2), luxor (99), Halház kft (1), csokoládé (2), lakás (3), homoszexualis (1), állami (1), árviz (2), kitüntetés (6), ingatlan (12), Márton nap (1), tanulmány (11), Horváth Lászlóné (1), jégpálya (4), fitt (1), Havasi Bálint (13), költészet napja (2), Zala Megyei Főügyészség (4), Lisa (35), Kastély kávézó (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), Kvarda Attila (25), büntetés (3), rendőr (3), előadás (14), EU (14), husvet (14), fürdő (2), Jazz Fiesta (2), georgikon dse (7), VeszprémFest (1), regisztráció (1), utca embere (8), világbajnokság (2)