Két százalék lesz a Diákhitel 2 kamata

2012. január 17.
A kormány hétfőn döntött a Diákhitel 2 program elindításáról. A Diákhitel 2 két keretből áll majd, egy szabadon felhasználható részből és egy kötött, a képzési díjra felhasználható részből, az utóbbi kamata évi fix 2 százalék lesz, a mindenkori kamatkülönbséget a költségvetés állja - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormányszóvivő elmondta: a kormány célja az, hogy minden tehetséges és tanulni vágyó fiatal számára általánosan hozzáférhető, minőségi és fenntartható felsőoktatási rendszert teremtsen, amelynek a nemzetgazdasági célok és a munkaerőpiac igényeinek kielégítését kell szolgálnia. A finanszírozás átalakításának egyik legfontosabb eleme, hogy az új állami ösztöndíjasok száma mellett a kormány állami részösztöndíjas keretet is meghatározott - a két kör összesen 55 ezer főt foglal magában -, emellett létrehozta az önköltséges kategóriát - ismertette a szóvivő.
Hegmanné Nemes Sára, a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára a részleteket ismertetve elmondta: az új rendszert 2012 szeptemberétől vezetik be. A szabad felhasználású keret a meglévő Diákhitel konstrukcióhoz hasonlít, évi legmagasabb összegét azonban annak 400 ezer forintos keretével szemben - az infláció miatt emelkedett költségekhez igazodva - 500 ezer forintban határozta meg a kormány. Ezt felvehetik az államilag támogatott hallgatók is megélhetési, tanulási költségük finanszírozására.
A kötött keretet képzési költségeik fedezésére fordíthatják a részösztöndíjas, valamint az önköltséges hallgatók, és közvetlenül a felsőoktatási intézményekhez fog befolyni. Az új hitelkonstrukció kamattámogatással vehető igénybe, a hallgatók 2 százalékos fix kamatot fizetnek majd, összege pedig a költségtérítéshez igazodik majd. Így minden hallgató számára hozzáférhetővé válik a felsőoktatás, a családoknak nem kell plusz terheket vállalniuk - tette hozzá az államtitkár.
További változás, hogy a hitel törlesztését korábban kell megkezdeni, 40 helyett már legkésőbb 35 éves korban, a tárca számításai szerint legfeljebb 15-20 év alatt mindenki vissza tudja majd fizetni a diákhitelt - mondta az államtitkár.
Bugár Csaba, a Diákhitel Központ (DK) vezérigazgatója hozzátette: a Diákhitel 1 program továbbra is igénybe vehető lesz minden hallgató számára az 500 ezer forintra emelt kerettel. Az állami finanszírozású hallgatók és akik most költségtérítésesként tanulnak, továbbra is a Diákhitel 1 programot tudják igénybe venni.
Azok közül, akik szeptember 1-jétől kezdik meg tanulmányaikat, az önköltségesek már kizárólag a Diákhitel 2 konstrukciót tudják igénybe venni, ebben az esetben a hitelnek nincs felső határa, kamata pedig jóval kedvezőbb lesz a meglévő konstrukció kamatánál, amely jelenleg 8 százalék - emelte ki. Két kockázatközösség jön létre, a kettő nem átjárható.
A költségtérítéses hallgatók 50 százaléka vette igénybe eddig a diákhitelt, mintegy 320 ezer hallgató, átlagosan évi 340 ezer forintot, 30 százalékuk pedig hét év alatt vissza is fizette, bár ennek a hitelnek nincs lejárata - ismertette Bugár Csaba.
A források továbbra is rendelkezésre állnak, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) továbbra is biztosítani fogja a finanszírozást, és az Európai Beruházási Bank is igen kedvező kamatozású hitelt biztosít a hallgatói kölcsönökhöz - fűzte hozzá.
Hegmanné Nemes Sára kérdésekre válaszolva elmondta: felkérték a nemzetgazdasági tárcát arra, vizsgálja meg, milyen adókedvezményeket lehetne adni a hallgatóknak, illetve a munkáltatóknak, amelyek részt vállalnak a költségekből. A kormány vizsgálja, hogy milyen szerepet vállaljon azok esetében, akik az állami szférában helyezkednek el - tette hozzá Giró-Szász András. mti

megosztás
hozzászólások
munkanelkuli (2), dunantul (23), Klenovics Mónika (2), Baptista Szeretetszolgálat (1), tiltakozás (1), Golden Globe (3), gasztronómia (5), Reischl-sörház (1), gasztroblogger (2), Kerner Gábor (2), Marsalkó Dávid (1), Ollári Barbara (1), média (1), földrengés (2), Magyar Turizmus Zrt (45), torkos csütörtök (3), vonyarcvashegy (158), óraátállítás (3), keszthely foter (201), Krasznai István (1), egészség (131), csapadék (1), ZalaSprings Golf Resort (2), tűzoltó (32), ARC (1), táplálkozási tanácsadó (1), regisztráció (1), proa (1), jótékonyság (3), keszthelyi-hegység (1), punkosdi regatta (9), Csengei Agota (16), Év szállása (1), szunyog (3), Ekmann László (1), orosz (1), képviselő-testület (37), debrecen uszo eb (16), vízkereszt (1), vírus (1), GESZ (11), Balatongyorok (136), Négeli Noémi (1), statisztika (2), Hírek képekben (10), VÉDA (1), Balatoni Limnológiai Intézet (1), gyógyítás (2), Kányavári-sziget (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6)