Két napon át az élvezetek városa lesz Keszthely
Hagyományteremtő céllal, első alkalommal rendezik meg Keszthelyen a Gasztro SOKK fesztivált augusztus 11-12-én. A keszthelyi főtér ínyencségekkel lesz teli!
A program részleteiről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót Keszthelyen. Ruzsics Ferenc, a város polgármestere örömét fejezte ki, hogy az öt esztendeje útjára indított, és évről évre nagyobb sikerű KeszthelyFest, valamint a turisztikai szezonban és azon kívül is felsorakoztatott számos igényes program mellé Keszthely egy újabb nagyrendezvénnyel rukkol elő idén. A Gasztro SOKKK fesztiválon, a helyi gasztronómiát bemutatni hivatott rendezvényen a tervek szerint minden helyi lesz: a sörök, a borok, a húsok, a zöldségek, a termelők, a készítők, a fellépők!
A rendezvényen a helyi termékek széles repertoárjával várják az érdeklődőket: környékbeli termelők kínálta ízek és nedűk, gasztronómiai különlegességek, igényes street food, kiváló balatoni borok, látványkonyha és egyéb érdekes bemutatók csalogatják a kóstolni, vásárolni szándékozókat. Bemutatkoznak a környék legjobb – híres és kevésbé ismert – éttermei és őstermelői ételeikkel és italaikkal: többek között kézműves sörrel, sajttal és más tejtermékekkel, adalékmentes húsételekkel, zalai zöldségekkel és gyümölcsökkel, vegán finomságokkal. Emellett kézműves termékek és egyéb vásári portékák kínálata színesíti a rendezvényt.
Kétféle étellel készülnek majd az éttermek. Az egyik kitelepülő a keszthelyi Pura Vida Port lesz, akinek üzletvezetője, Árkosi Attila szintén részt vett a sajtótájékoztatón. A Keszthelyi Yacht kikötőben található étterem, amely március 15-vel nyitotta meg kapuit, a gourmet a la carte étlapjához híven, mediterrán beütésű fogásokat kínál majd: kókuszbundás keszthelyi harcsafilét fekete rizzsel és mangó salsával, illetve a környékben csak náluk kóstolható nápolyi típusú pizzát. De mindkét ételnél, ahogy különben a mindennapokban az étteremben is, minél több helyi, illetve környékbeli alapanyag felhasználásával!
A Pura Vida Porton kívül képviselteti magát a cserszegtomaji Manna Major különböző ízesítésű báránykolbászokkal, a Halászcsárda keszeggel és rántott fogassal, a John’s Pub kétféle burgerrel, Németh Tamás barbecue tállal, valamint a Brix bisztó, amelynek kínálata még meglepetés.
Természetesen az italokról sem felejtkeztek meg a szervezők: a Pampetrics Borkereskedés az ételekhez passzoló, környékbeli borokat kínál majd, de koktélok, lomonádék, kézműves sör, pezsgő és habzóbor között is válogathatunk.
A helyi termelők is képviseltetik magukat a Cekker Közösség jóvoltából, sajtók, tejtermékek, zalai gyümölcsök és zöldségek, vegán finomságok, adalékmentes húskészítmények, mézek, szörpök, és egyéb finomságok között válohathatunk két napon át.
Akik szeretnének még jobban elmélyedni egy-egy témában előadások és gasztronómia bemutatók részesei lehetnek. Szombaton a „13 séf”, a helyi és környékbeli konyhafőnökök, vasárnap pedig a Cekker bevásárlóközösség mutatkozik be.
A legkisebbek számára a szervezők gyerekligettel készülnek, melynek tematikája szintén a gasztronómiához kapcsolódik majd. A Kenderkóc népi játszóház lisztes játszóval és babakonyhával mindkét napon várja a családokat, vasárnap pedig a Mintapinty zenekar koncertjét élvezhetik a gyerekek.
Az ételek és italok mellet igazi zenei csemegékre számíthatunk: szombat este a Happy Dixieland Band lép fel, majd a swinget az elektronikus hangzással kiválóan ötvöző DJ Ordiman szórakoztatja a közönséget. A második nap estéjén a swing ’n pop stílus hazai meghonosítója, Gájer Bálint és zenekara ad koncertet, majd Szabó Attila és Tóth Gábor gitárestje kínál kellemes szórakozást.