Két hónapja van összecsiszolódni a Bogi legénységének

Két hónapja van összecsiszolódni a Bogi legénységének

2017. április 24.
Nemsokára kezdődik az új szezon, ám nem csak turisztikai értelemben: hamarosan vízre szállhatnak a hajók is, felpezsdül a vitorlásélet. A Keszthelyi Yacht Kikötőben izgatottan várják az első megméretést, akkor debütál ugyanis a Bogi, a csapat új szerzeménye, az Extreme 40-es katamarán. Büki Gábor, a hajó kormányosa elárulta: az első versenyük még a június 3–5. között megrendezendő Pünkösdi Regatta előtt a balatonkenesei lesz.

A Lisa csapatából állt össze a Bogi ötfős legénysége, amelynek élére Büki Gábor került. A kormányos útja egyenesen ívelt idáig: az aktuális korosztályos kis hajós bajnokságok kipipálása után a nagy hajók felé kezdett kacsingatni, kormányozta a Lisát, a kéttestű hajók kékszalagos megjelenése óta pedig az az álma, hogy minél jobban teljesítsen egy katamaránnal, nevezetesen a Bogival. Az Extreme 40-es egy elérhető árú, nagy teljesítményre képes hajó, Büki Gábornak pedig már van tapasztalata a HunCattel, amellyel 2011-ben megnyerték a Fehér Szalagot, és egy Ventilo 27-essel is.

– A 2010-ben épített Extreme 40-es mindössze két szezont futott 2015-ig, a svájci Real Teamé volt, újszerű állapotban van. Miután megérkezett és összeraktuk, a svájciak szervizese és taktikusa két napot töltött velünk, és az edzéseken segítette a hajó kezelését. Ez nagy szó, hiszen olyan beállításokat árultak el, amelyeknek a kitapasztalása hónapokat, akár éveket is igénybe vett volna. Az első vízre szálláskor még bizonytalanok voltunk, nem tudtuk, hogyan reagál a katamarán a kis és a nagy szélre, de fél óra után kiderült, hogy a Bogi roppant masszív, és ha minden alkalommal ellenőrizzük az alkatrészeket, nem fog minket cserben hagyni. Épp az egyszerűségében van a szépsége. Négy ember kényelmesen tudja kezelni, az ötödiknek jóformán csak a súlyára van szükség a hajó balanszolásához – mondta Büki Gábor.

A legénység tagja Lukács Krisztián (főnök), Büki Zsolt (trimmer), Bagyó Áron (vitorlafelelős), Szabolcs Bence (v-kocsi-felelős) és Büki Gábor kormányos. A csapat főleg kis hajós tapasztalatokkal és eredményekkel bír, ami nagyon jó a katamarán esetében.

– Komoly mentési protokollokat vettünk át, mindig van velünk kísérő motoros, amelynek a vezetője az a Bagyó Sándor, aki a magyarországi vízi mentők élén áll. Minden alkalommal átbeszéljük, hogy melyik helyzetben mi a teendő. Senki nem érezheti magát akkora biztonságban a vízen, mint mi – árulta el.

A Pünkösdi Regatta előtt egy nappal, június 2-án lesz egy bankárkupa Balatonkenesén, ott fog debütálni a Bogi.
– Azon a versenyen már ott lesznek a nagy ellenfeleink, de még nincs igazán tétje, ezért nagyszerű alkalom lesz arra, hogy kipróbáljuk magunkat, másnap pedig „élesben” induljunk keszthelyi közönség előtt a Pünkösdi Regattán. Keszthelyiként nekünk a regatta legalább olyan fontos, mint másnak a Kékszalag.

Extreme 40-esből még két, milliméterre ugyanilyen hajó van Magyarországon, amelynek a teljesítménye megegyezik a Bogiéval, izgalmas, kiélezett verseny várható közöttük. A három egyforma képességű hajó mellett jönnek a nagy esélyesek is a regattára: Litkey Farkas, a Fifty-fifty, a kis szeles hajók, az SL 33-asok, a Ventilók…

A Keszthelyi Yacht Kikötő legénységének reális célja az idén a jó szereplés.
– Edzett órával jobban állunk majd, mint az ellenfeleink, de nem szabad elfelednünk, hogy a legrutintalanabb csapattal szemben is van egy év lemaradásunk. Most van két hónapunk felkészülni, és bár az idei tanulóév lesz a Bogival, mindent megteszünk a lehető legjobb eredményekért – mondta a hajó kormányosa.

megosztás
hozzászólások
Tóth Gergely (1), Csángó Zsuzsa (1), terápia (4), transzfer (1), Polgár Zsolt (1), Béres Attila (2), jogosítvány (1), Hosszú Katinka (2), múzeumok éjszakája (4), étrend (4), pollen (3), Csokonai társaság (1), gyógytornász (1), bank (7), Táncpanoráma Keszthely (10), recept (178), magyar dal napja (8), ARC (1), vb (8), cégtörlés (3), tanulás (2), nyelvvizsga (2), Kányavári-sziget (1), kresz (2), alga (1), gerincvédelem (1), szex (9), ÉrtékTrend (35), pedagógus (6), születés (16), kozlekedes (8), vízkereszt (1), uszoda (9), örömszerző pillanatok (17), Szent Márton (3), Mátrai Gabriella (2), bolt (3), Vatikán (1), beruházás (2), Schmied Zoltán (1), deviza (1), statisztika (2), Halott pénz (1), Klenovics Mónika (2), paleo (13), Gelencsér Kálmán (2), horgász (5), euronews (1), Ollári Barbara (1), Asperger-szindróma (1)