Két-három éven belül Keszthelyen is megindulhat az a felvirágzás

2015. március 02.
Ha egy település nincs fókuszban, az ingatlanjainak is esik az értéke – hallható többfelől. Pálfi László és Németh József, a keszthelyi Otthon Centrum vezetői üzleti szempontból, az ingatlaniroda tapasztalataira alapozva közelítik meg ezt az állítást.– Milyen a keszthelyi ingatlanpiac helyzete?

– Az utóbbi öt-hat évben stagnáltak az árak, inkább az alacsonyabb tartományban mozogtak. Ennek oka a fizetőképes kereslet hiánya. Keszthelyen nincsenek gyárak vagy ipari létesítmények, így ez a fizetőképes réteg nincs meg. Aki a turizmusból él, annak szezonális a munkája. A bevétel a nyári időszakban kiszámítható, de télen nincs vagy csak minimális, így hitelt nem tud felvenni. Ez határozza meg az ingatlanvásárlásokat is.
– Mely ingatlantípusok a legkelendőbbek?
– Mint minden városban, itt is főleg lakást keresnek az emberek. Sajnos míg Zalaegerszegen a panelprogramban lakóházak komplett szigetelése, fűtési rendszerek csoportos felújítása ment végbe, addig Keszthely nem bővelkedik a modern fűtési rendszerű lakásokban. A másik szegmense a piacnak a 20–25 millió forint közötti, modern, közepes méretű családi házak iránt érdeklődők köre, de ilyen ingatlanokból is alig akad. A harmadik típus a nyaraló. A magyar ember erősen kötődik a Balatonhoz, szeretne egy zsebkendőnyi területet a tóból. Keszthelyen nagyon kevés nyaraló van, a környező településeken azonban van választék. Itt élénk a kereslet, és megfelelő a kínálat is.
– A befektetők mennyire kedvelik a Balaton fővárosát?
– Keszthely nagyon megosztó. Sokan jönnének ide üzletet, cukrászdát, éttermet nyitni, mert a város élhetőnek és szerethetőnek látszik, de ha itt töltenek egy-két napot, ráeszmélnek, hogy nincs élet még a kora nyári estéken sem. A nyaralni érkezők szívesen bekapcsolódnának a nyári éjszakák sodrásába, de itt túl nagy a csend, túl nagy a nyugalom… A befektetők ezért gyakran visszalépnek.
– A keszthelyi Otthon Centrum egy pluszszolgáltatással előbbre jár a többi ingatlanirodánál.
– A keszthelyi iroda szinte egyedüliként az országban megkapta a lehetőséget arra, hogy egy háromdimenziós virtuális túrán mutassa be az adott ingatlant az érdeklődőknek. A számítógépes programnak köszönhetően úgy járhatjuk be egy ház vagy lakás összes helyiségét, hogy személyesen nem jelenünk meg. Az új szolgáltatás célja, hogy a vevőknek már akkor legyen valós benyomásuk az ingatlanról, amikor még be sem léptek oda. Ez főleg a távolabbról érkezőknél hasznos, és az eladni kívánó tulajdonosoknak is pluszértéket ad.
– Van-e kilátás arra, hogy a közeljövőben fellendül az ingatlanpiac?
– Őszintén hisszük, hogy két-három éven belül Keszthelyen is megindulhat az a felvirágzás, amely Balatonfüreden vagy Siófokon már évek óta tart. Mivel mi foglalkozunk a keszthelyi Hullám és Balaton szállókkal, ennek mi is szeretnénk a részesei lenni. Hat-nyolc komoly befektető már megkeresett bennünket a Hullám Szállóval kapcsolatban, azonban eddig mindenki elállt a szándékától. Lehet, hogy a városnak és a tulajdonosnak együtt kellene gondolkodnia a megoldáson.
 

 

megosztás
hozzászólások
sport (1085), verkli (5), Spar (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), pollen (3), ellenőrzés (2), utánpótlás (1), tour de france (1), kékszalag (12), Horváth Lászlóné (1), hűtőgépcsere-program (1), gasztronómia (5), Villányi Éva (1), tanulás (2), pápa (1), Bocuse (3), kereskedelem (1), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), cégtörlés (3), tűzoltó (32), kulfold (245), Pappné Beke Judit (1), gyógyítás (2), Szeiler Gábor (1), sajtóközlemény (5), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), állatkínzás (2), Hévíz gyógyfürdő (112), véradás (2), kisterseg (20), vírus (1), vonyarcvashegy (158), keszthelyi nyari jatekok (55), paleo-ketogén (4), Carbona (9), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), vendégéjszaka (2), szerelem (1), Szent István ünnepe (3), igazgató (1), Kvarda Attila (25), erzsebet program (4), spinning (2), macska (1), turisztika (94), konyha (1), színház (5), állatvédő (5), CT (3), police (513)