Két éve működik a paleolitklub Keszthelyen
– Hogy mit kínál a paleolitklub? A tagok havonta találkoznak, a kezdők megtudhatják, hogyan lehet teljesen elhagyni a táplálkozásból a gabonaféléket és a tejtermékeket, tapasztalatot és receptet cserélhetnek a résztvevők, s itt meg lehet tudni azt is, milyen alapanyagot hol lehet beszerezni. Vannak olyan tagjaink is, akiknek az orvosuk javasolta ezt a táplálkozást, mert cukorbetegek, gyomorproblémájuk van, autoimmun betegségben szenvednek, magas vérnyomásuk vagy policisztás ovárium- (petefészek-) szindrómájuk van. Eljártak a foglalkozásokra, megismerték a lehetőségeket, kipróbálták az ételeket, majd idővel érezték a változást: nem puffadtak, jobb lett a közérzetük, volt olyan, aki elhagyta a gyógyszert. A többségük keszthelyi, de érkeznek a klubba Zala megye több településéről – mondja a klub vezetője, akinek glutén- és tejérzékeny családtagja is van. – Tavaly vendégünk volt többek között Szendi Gábor pszichológus, író, aki A paleolit táplálkozás és a D-vitamin címmel tartott előadást, a zöldségek és a fűszerek használatáról Meiszner Katalin táplálkozási tanácsadó beszélt.
– Könyvekből tudtuk meg, hogy a gabona kiváltása nem akkora probléma, így teljesen elhagytuk a glutént. Ne is keressen lisztet a lakásban, nem tartunk. Több éve már paleomódon táplálkozunk, érezzük a pozitív hatását, az ételek elkészítése sem okoz gondot, legfeljebb nagyobb odafigyelést igényel. De az egészségünkért ez a kis figyelem és fegyelem megéri – teszi hozzá Ruff Jánosné.