Két éve működik a paleolitklub Keszthelyen

2014. augusztus 30.
Igény volt arra, hogy elinduljon a klub Keszthelyen – kezdi a beszélgetést Ruff Jánosné nyugalmazott pedagógus, a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központban működő paleolitklub vezetője. Van egy húszfős kemény magja a klubnak, amúgy nagyjából hatvan tagjuk van, és mindkét paleolit iránynak vannak követői.

– Hogy mit kínál a paleolitklub? A tagok havonta találkoznak, a kezdők megtudhatják, hogyan lehet teljesen elhagyni a táplálkozásból a gabonaféléket és a tejtermékeket, tapasztalatot és receptet cserélhetnek a résztvevők, s itt meg lehet tudni azt is, milyen alapanyagot hol lehet beszerezni. Vannak olyan tagjaink is, akiknek az orvosuk javasolta ezt a táplálkozást, mert cukorbetegek, gyomorproblémájuk van, autoimmun betegségben szenvednek, magas vérnyomásuk vagy policisztás ovárium- (petefészek-) szindrómájuk van. Eljártak a foglalkozásokra, megismerték a lehetőségeket, kipróbálták az ételeket, majd idővel érezték a változást: nem puffadtak, jobb lett a közérzetük, volt olyan, aki elhagyta a gyógyszert. A többségük keszthelyi, de érkeznek a klubba Zala megye több településéről – mondja a klub vezetője, akinek glutén- és tejérzékeny családtagja is van. – Tavaly vendégünk volt többek között Szendi Gábor pszichológus, író, aki A paleolit táplálkozás és a D-vitamin címmel tartott előadást, a zöldségek és a fűszerek használatáról Meiszner Katalin táplálkozási tanácsadó beszélt.

 

– Könyvekből tudtuk meg, hogy a gabona kiváltása nem akkora probléma, így teljesen elhagytuk a glutént. Ne is keressen lisztet a lakásban, nem tartunk. Több éve már paleomódon táplálkozunk, érezzük a pozitív hatását, az ételek elkészítése sem okoz gondot, legfeljebb nagyobb odafigyelést igényel. De az egészségünkért ez a kis figyelem és fegyelem megéri – teszi hozzá Ruff Jánosné.

megosztás
hozzászólások
kábítószer (9), gerincvédelem (1), mobil (2), Balaton (1157), méregtelenítés (1), power-bank (1), tispol (3), spinning (2), Hotel Zenit (3), mozi (13), hotel mirage (1), emléknap (1), piac (6), ajándék (8), antsz (15), advent (226), viz (1), szerelem (1), Szeiler Stúdió (32), autó (3), múzeumok éjszakája (4), sorkötelezett (1), áruház (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), költségvetés (1), gépjármű (1), Magyar Telekom (1), ARC (1), torkos csütörtök (3), retro (1), erettsegi (72), La Montanara (1), középiskola (1), választás (46), relaxáció (1), debrecen uszo eb (16), újév (6), Bóka Péter (1), természet (2), cipősdoboz (3), pedagógus (6), Kehidakustány (1), skandinav lotto (81), álommeló (1), Erdély (2), maraton (59), rendőr (3), Cséby Géza (5), szakma (1), balatoni strandbelépő (1)