Két év, több mint százezer ellenőrzés

2014. január 25.
A szórakoztató és vendéglátó-ipari egységekre szabták ki a legtöbb bírságot az elmúlt évben a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak megszegése miatt. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal éves összesítéséből az is kiderül, hogy tavaly közel 50 ezer egységet kerestek fel a tisztiorvosok és a közegészségügyi felügyelők.

2012. január 1-jén lépett hatályba a Nemdohányzók védelméről szóló törvény (Nvt.) módosítása, amely többek között megtiltotta a nyilvános zárt helyeken a dohányzást. Az Nvt. előírásainak betartását a megyei/fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei járási/kerületi  intézetei ellenőrzik. 2012. január 1. óta összesen 106 ezer vizsgálatot hajtottak végre, ebből 56 ezer jutott 2012-re, 50 ezer pedig 2013-ra. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a tavaly kiszabott bírságok összege megközelíti a 13 millió forintot, míg a megelőző évben 12 millió forintnyi büntetést kellett befizetniük a szabálytalankodóknak.

A módosítás hatályba lépése után a jogszabály három hónapos türelmi időt adott az érintetteknek a felkészülésre, a vizsgálatok azonban már ekkor megkezdődtek, bírság kiszabására azonban ekkor még nem került sor. A türelmi időszak alatt átlagosan 5-6 kifogás jutott száz ellenőrzésre, a 2012. áprilistól decemberig tartó időszakban viszont már csak ezer ellenőrzésre jutott ugyanennyi. A kifogásolás aránya 2013-ban tovább csökkent, 0,4-0,5% körül alakult.

A legtöbb problémával a buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon találkoznak a felügyelők. Ezen a területen kirívóan magas, több mint 13 százalékos a kifogásolási arány. Emellett közterületeken és a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben tapasztaltak az átlagosnál több szabálytalanságot. A téli hónapokra jellemző, hogy egyes vendéglátóhelyek üzemeltetői sátrakat állítanak fel az egység előtt az eső, a hó, a hideg ellen. Ki kell emelni azonban, hogy ha az ilyen sátrak zárhatóak, akkor azok zárt térnek minősülnek, ott dohányozni nem lehet. Emiatt az elmúlt időszakban több vendéglátó-ipari egységre is milliós nagyságrendű bírságot kellett kiszabni.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak ellenőrzése 2014-ben is folyamatos lesz, emellett – az előző két év gyakorlatának megfelelően – több országos, kiemelt akcióellenőrzést is szervez Országos Tisztifőorvosi Hivatal.
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
husvet (14), ünnep (141), ellazulás (1), szabadsag (2), Benkő Lívia (1), Jobbik (10), erdekes (538), betegség (12), Bródy János (1), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), Balatoni Kör (2), Négeli Noémi (1), kulturalis (4), Gyarmati Noémi (1), úszás (22), Taliándörögd (1), boldog (1), autóbusz (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), táska (1), Burucs Szabolcs (2), gyenesdias (213), Polgári vélemény (6), webshop (1), téligumi (1), Telecom (2), gyümölcs (2), ÉrtékTrend (35), Szutrély Péter (7), konyha (1), Donkó Imre (1), kert (1), néptánc (4), karrier (1), táncpanoráma (5), aranyérem (1), Liszkay (2), sárkányrepülő (1), Keszthely HUSZ (3), Tarkarét Biofarm (1), drog (3), keresztény (2), gasztronómia (5), A Dal (3), okmányiroda (1), CT (3), pünkösdi regatta (5), Balaton-átúszás (1), 3D (1), kiállítás (16)