Keszthelyi jachtkikötő: ellenszélben, de jó irányban

2015. április 15.
Három hónap telt el azóta, hogy a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. átvette a Libás területet, és rendezte a számlákat. Azóta folyamatos a mozgás, szemmel látható a változás a kikötőben. Interjúnkban annak jártunk utána, mi minden történt, és mi az, ami nincs a helyén a fejlesztéssel kapcsolatban. Kérdéseinkre Péter Zsolt, a cég egyik ügyvezetője válaszolt.− Az első teendőnk az volt, hogy átneveztük a kikötőt keszthelyi jachtkikötőre, ezzel is jelezve, hogy új időszámítás vette kezdetét. 2004 óta, amikor ez az ingatlan felépült, nem hajtottak végre semmilyen fejlesztést, állagmegóvást, karbantartást. Mi eddig harmincmillió forintot fordítottunk a kikötő rendbetételére: mosdók, csaptelepek, piszoárok beszerzésére, külső homlokzati szigetelések, tetőcserék elvégzésére. A snackbárt átalakítjuk, kulturált, télen is használható éttermet hozunk létre. A félsziget süllyed, erodálódik, a mostani állapota átmeneti, a cél egy parkosított terület. Az elektromos hálózat teljes cseréjét is végrehajtottuk. Rendbe tesszük a növényzetet, kikötőmesteri állást, elsősegélynyújtó helyet és gyerektáboroztatásra alkalmas részt hozunk létre, az étterem tetején pedig kávézót szeretnénk üzemeltetni. A beruházások mindegyikéhez az önkormányzat engedélyét kérjük.

− Mennyire sűrű a levegő önök körül?
− Pillanatnyilag ellenszélben dolgozunk, nagyon nehéz lesz levetkőzni, hogy a kikötőt áron alul vásároltuk. E tévhitről csak annyit: négy év alatt egyetlen ajánlat érkezett a miénken kívül, amely ötvenmillió forinttal kevesebbért kívánta birtokba venni a területet, mint az általunk kifizetett bruttó 453 millió. Mostanra pedig a kormányhivatal és az ügyészség is megerősítette az adásvétel jogszerűségét. Vannak sportok, kedvtelések, amelyek űzése ráfordítást igényel. Ilyen a vadászat, ilyen a síelés és ilyen a vitorlázás is. Ezekre áldozni kell. Ha valaki e foglalatosságokat állami területen űzi, annak fizetnie kell. Mi nem kívánunk kibújni ez alól, bérleti díjat fizetünk az önkormányzatnak, egyedüliként kifizetjük a mederhasználati díjat, és gyermekeket üdültetünk. Gőzerővel azért dolgozunk, hogy a keszthelyi vitorláséletet visszahozzuk. Célunk volt, hogy a Fifty-fiftyt, a Balaton leggyorsabb hajóját, amely tavaly több évtizedes csúcsot döntött meg a Kékszalag megméretésen, itt tartsuk.

− Tárgyalnak a másik két keszthelyi kikötővel?
− A szomszédos kikötővel, a KJAVSE-vel jó kapcsolatban vagyunk, Vancsura Miklósék megértették, hogy az együttműködésből megteremthető a Balaton egyik legnívósabb kikötője. A KYC TVSK-t tavaly megkerestük, de a hideg leheleten kívül mást nem kaptunk, velük nincs kapcsolatunk. Örülünk a vonyarci és a fenyvesi fejlesztéseknek, hiszen minél színesebb a szolgáltatások palettája, annál több embert vonz. A célunk létrehozni egy olyan politikamentes etalont, ahol mindenki tag szeretne lenni. Le kell szögeznem, hogy az, akiről az egész sajtókampány szólt, már nincs a cégnél, eladta a tulajdonrészét annyiért, amennyiért vette, mert nem akart az útjában állni a kezdeményezésnek.

− Milyen lehetőségei lesznek annak, aki nem vitorlázni szeretne?
− Annak a kényelméért, aki a kikötőben van, és fizet a szolgáltatásért, meg kell tennünk mindent, azonban az éttermet üzemeltető bérlőnek is lehetőséget kell adnunk arra, hogy gazdaságos legyen a működése. Keressük az egészséges egyensúlyt e két pont között. Szívesen együttműködünk más befektetőkkel, vállalkozókkal. Az étterem mellett charterhajók bérlését is lehetővé tesszük, az elektromos hajókon pedig horgásztatás folyik majd. A szálláshely-kapacitás bővítésekor elsősorban hévízi és Hévíz környéki szállodákkal való együttműködésben gondolkodunk. A zimmerferizős időszaknak vége, ideje lenne már észrevenni.

MONITOR extra közéleti hírmagazin
Szeiler Gábor
főszerkesztő úrnak
 
Tisztelt Főszerkesztő Úr!
 
A lap 2015. április II/4. számában megjelent egy riport Péter Zsolt, a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. ügyvezetőjével.
Mivel a riport a KYC-et (Keszthelyi Yacht Club) is érinti, és úgy gondolom, hogy valótlanságot tartalmaz, ezért az alábbi nyilatkozat közlésére kérem:
 
A MONITOR extra c. folyóirat 2015.április II/4. számában riport jelent meg Péter Zsolttal, a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. ügyvezetőjével.
A riportban arra a kérdésre, hogy “Tárgyalnak a másik két keszthelyi kikötővel?”, az ügyvezető többek közt a következő választ adta.
“A KYC TVSK-t tavaly megkerestük, de a hideg leheleten kívül mást nem kaptunk, velük nincs kapcsolatunk.”
A KYC (Keszthelyi Yacht Club) elnökeként csak ezt a klubot képviselem. A TVSK megnevezést nem tudom értelmezni, mivel ilyen klub a kikötőnkben nem működik. Működik viszont a KTC (Keszthelyi Túravitorlás Klub) aminek a nevében nem tudok nyilatkozni.
 
Péter Zsolt ügyvezető és a családja 2015. február végéig a KYC tagja volt, a kikötőben tartották a hajójukat.
Ennek ellenére kb. egy éve nem találkoztam az ügyvezetővel. A kikötőből való távozásukról, annak okáról sem tájékoztattak. Nem újították meg a tagsági viszonyukat és a 2015. évi hajóhelyüket.
 
A KYC, mint jelenleg az egyetlen keszthelyi utánpótlás nevelő egyesület, eddig is mindent megtett, és a jövőben is mindent meg kíván tenni a keszthelyi vitorlázásért.
Természetesen ezért sem zárkózunk el semmilyen megkeresés elől, ha az a vitorlázás érdekét szolgálja.
 
 
Tompos Kálmán
elnök
Keszthelyi Yacht Club

megosztás
hozzászólások
pálinka (2), Csángó Zsuzsa (1), büntetés (3), gyes (2), család (1), skandinav lotto (81), közmunka (1), LMP (4), google (3), Ékszertáska (2), könyvbemutató (2), alkalmassági (1), szűrés (1), Csótár András (58), halál (42), divat (4), videó (1), Nyári Viola (1), Hotel Zenit (3), Benkő Lívia (1), Béres Attila (2), jovedelem (2), Varga Andrea (13), Télikert (5), Együtt (1), zala (1156), Pete Krisztina (1), testkezelés (2), munkaszünet (1), hévízi kifolyó (3), Komoróczi Lajos (3), jégpálya (4), Balsai Móni (1), Fehér szalag (1), Krasznai István (1), állatorvos (1), díj (4), egyház (2), rendőr (3), alakformálás (6), túlsúlyos (3), OKJ (1), paleo-ketogén (4), Hosszú Katinka (2), Owaimer Zoheir (1), drogmentes (1), Jemen (1), Németh Veronika (1), Tata (1), Joós Attila (1)