Keszthelyi álomból kis magyar valóság

2017. július 22.
Végtelen átok ül Keszthelyen, már ami az építőipari nagyberuházásokat illeti.

Tavaly januárban még arról adtunk hírt, hogy várhatóan az egész város szolgáltatói és kereskedelmi életét megmozgatja a KJAVSE-kikötő és a Via Hotel között elhelyezkedő, két és fél hektáros területen induló építkezés. A többlépcsős beruházásban öt hajó formájú, háromszintes épület készült volna tömbönként 35, összesen 175 apartmannal 52–97 négyzetméter közötti méretben. Mindenki szurkolt azért, hogy ez alkalommal megvalósuljanak az elképzelések a frekventált területen, hat évvel ezelőtt ugyanis a hely hasznosítására tett kísérlet kudarcba fulladt.

A munkálatok megkezdődtek, ahogy a minden igényt kielégítő ingatlanok értékesítése is. A tervek szerint a különleges apartmanok jelentős részéből csodálatos balatoni panoráma tárulhatott volna a lakók elé, az épületek tetején lévő teraszon pedig egész évben élvezhették volna a napsütést. A házak elé parkosított vízparti sétányt álmodtak. A luxusfelszereltségű apartmanokhoz zárt parkoló és garázs is tartozott volna, az épületek alsó szintjén pedig üzlethelyiségeket, wellness- és szabadidőközpontot alakítottak volna ki nemcsak a lakók, hanem a keszthelyiek részére is. A beruházás remek befektetési lehetőségekkel kecseg- tette a hosszú távra tervezőket. Sajnos azonban úgy látszik, mindez feltételes mód marad…

A beruházás körül ugyanis túl nagy a csend. A 2016. december végi határidőre nem készült el az első apartmanegyüttes, ezért a dátumot 2017. áprilisig kitolták, és bár a kivitelező cég vezetője bizakodó volt, átütő haladás azóta sem történt. Az ingatlanpiacra rálátó informátorunk szerint a területet egy budapesti vállalatcsoport vásárolta meg az önkormányzattól 2008-ban. Az építtető egy Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás lett, amely a budapestivel egy nem tipikus szerződést kötött: úgy állapodtak meg, hogy azon felépítményekre, amelyek elkészülnek, a kivitelező megkapja a telekhányadot a telektulajdonostól, és amikor értékesíti a lakásokat, a telekhányad alapján fizet.

Igen ám, csakhogy az első ütemből mindössze a jobb fekvésű lakásokat sikerült eladni (nagyjából tizennégy apartmant a harmincötből). Az első hét-nyolc esetében még kifizették a megállapodás szerinti összeget a telektulajdonosnak, utána azonban nem jött több pénz. A budapesti és a győr-mosoni vállalkozás között két szerződés kötettett: egy a felépítményre, egy pedig a telekhányadra, külön-külön. A kontraktusban az állt, hogy ha a kivitelező 2017. áprilisig nem készül el az apartmanegyüttessel, annak tulajdonjoga rászáll a telektulajdonosra, és az fogja befejezni az első ütemet.

Az első hajó formájú tömb tehát mindenképpen megépül, a másik négy azonban csak akkor, ha a tulajdonos a többi telekrészre talál befektetőt. Informátorunk szerint öt épületet tervezni egy ekkora területre eleve túlzás volt, a beépítés sűrűsége miatt túl közel lettek volna az apartmanegyüttesek egymáshoz, mint egy lakótelepen. Két és fél hektáron négy tömbnek lenne komfortosan hely.

És hogy mikor készül el az első? A határ- idő még kilenc hónap, ha folyamatos az építkezés, ennyi idő elegendő is lesz.
A vásárlói bizalom persze elillant, bár informátoraink szerint per még nincsen a kivitelező ellen, a vevők már erősen zúgolódnak. Az egyetlen garanciájuk a telektulajdonos szerződésben rögzített vállalása, miszerint az első ütemet befejezi.

megosztás
hozzászólások
kalendarium (831), Sifter Rózsa (1), bor (26), keszthelyi-hegység (1), Halház kft (1), erdő (2), Csokonai társaság (1), bíróság (8), kilométer (1), luxus (4), Eurostat (1), Zala folyó (1), nyugdíjas (2), díj (4), ajándék (8), nő (2), Miss Balaton (1), Player's Restaurant & Bar (2), méregtelenítés (1), munkaszünet (1), fejlesztés (12), baleset (169), Udvaros Dorottya (1), tűzoltó (32), Ugrimanók (1), egyház (2), Kovács Viktória (4), felmeres (10), Palásthy Bese (2), katasztrofavedelem (44), kutatas (81), Don (1), Festetics kastély (139), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Zalai Kutyasuli (1), szüret (4), felsőoktatás (9), google (3), vasárnapi pihenőnap (3), Bringatanya (2), alga (1), étrend (4), Szeiler (63), gyilkosság (1), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), sajtóközlemény (5), borünnep (24), hotel mirage (1), Major Veronika (5), menzareform (4)