Keszthelyen nem érvényesül a Dunántúlra jellemző ingatlanár emelkedés

2017. augusztus 22.
Az építőiparban egyre növekvő szerződésállomány az ágazat bővülését jelzi, ugyanakkor a szakértők szerint a munkaerőhiányból adódóan problémák merülhetnek fel. Gondok ide vagy oda, az adatok alapján inkább derűlátásra van okunk, az év első felének termelése ugyanis 27%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát.

A Balatont is elérte az ingatlanpiaci hullám
Az ingatlanpiacon tapasztalható boom nem minden területen érvényesült egyszerre. Míg a fővárosban és a jelentősebb vidéki nagyvárosokban már 2-3 évvel ezelőtt dinamikusan megugrottak az árak és a forgalom is, addig ez a tendencia a Balaton környékén csak a tavalyi év során vált érzékelhetővé. Ebben a térségben a vevők száma 2016 tavaszától kezdve fokozatosan bővült, ősszel pedig igazi robbanás vette kezdetét. A hazai, komoly érdeklődők mellett nyugdíjasokkal, valamint külföldről hazatérő állampolgárokkal is egyre gyakrabban lehet találkozni. A felbukkanó szereplők nemcsak nyaralókat, hanem lakásokat is keresnek – elsősorban befektetési céllal –, melynek eredményeként fél év alatt kétszámjegyű áremelkedés mutatkozott. A térségben az építkezési kedv fellendülését tükrözi, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a telkek, a szegmensben egy év alatt mintegy 50%-kal drágultak az árak. Sokan keresik azokat a családi, valamint ikerházakat is, melyekre igénybe vehető a CSOK. Mivel ezek többsége már elkelt, a fejlesztők már megrendelésekre építik az ilyen típusú házakat.

Növekedés jellemzi a Balaton nyugati részét
Az idei év országos szinten mérsékelt árnövekedést hozott a tavalyihoz képest: az első hat hónapban 7-8%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak. A területi kettészakadás ugyanakkor még mindig jelentős, ezért nem kell meglepődnünk, ha ehhez viszonyítva valahol lényegesen nagyobb ütemű drágulást vagy éppen enyhe árcsökkenést tapasztaltunk. A Balaton melletti településeken kismértékben bővültek az átlagos Ft/m2 árak, Keszthelyen, Fonyódon ez mindössze 2-3%-os, Nagykanizsán és Hévízes 6-7%-os emelkedést jelent, míg Zalaegerszegen a hazai szintet jelentősen meghaladó mértékben, 20%-kal változtak a meghirdetett ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai.

Az átlagos ingatlanárak változása Keszthelyen és néhány környező nagyvárosban (2017 első félévében)

Az árnövekedés mögé tekintve nem feltétlenül azokban a városokban találkozhatunk a legmagasabb árakkal, ahol kiugró mértékű volt a drágulás. Míg Hévízen visszafogott volt a változás, addig a jelenleg mutatkozó árszint kiugró, nemcsak a térség, hanem az ország viszonylatában is. Hasonlóan magas lakásárakra számíthatnak az érdeklődők Balatonbogláron, amihez képest a Zalaegerszegen és Balatonfenyvesen tapasztalható átlagos Ft/m2 árak 17-18%-kal alacsonyabbak. A Keszthelyen eladásra kínált családi házak és lakások az országosan tapasztalt, átlagos árszinten kerülnek meghirdetésre, ezzel összehasonlítva Nagykanizsán és Fonyódon 12-36%-kal kedvezőbb átlagárakra számíthatnak az érdeklődők.

Átlagos ingatlanárak Keszthelyen és néhány környező nagyvárosban (Ft/m2, 2017 júliusi adatok alapján)

Biztató a forgalom
Az ingatlanpiaci lendület az év fennmaradó részében sem áll meg. Az árak visszafogott ütemben emelkedhetnek, bizonyos területeken pedig enyhe korrekcióra lehet számítani. A forgalom egyébként szép számokat mutat, júliusban majdnem 13 ezer ingatlan cserélt gazdát, ami 15%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát.
Forrás: Ingatlannet.hu

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
paleo (13), Pampetrics Milán (2), gyógyfürdő (5), választás (46), nyaralas (12), Kvárta Mátyás (44), egeszsegugy (265), karácsonyi képeslap (1), Anna-bál (2), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Palinkas Robert (80), erzsebet program (4), alapítvány (2), áruház (1), vuz kft (17), Polgár Zsolt (1), vízimentő (5), karácsony (18), macska (1), Krepsz Zoltán (37), belfold (1440), alpolgármester (2), Darren Cranmer (2), Hírek képekben (10), Tóth Gergely (1), advent (213), vendégéjszaka (2), Bocuse (3), Liszkay (2), Balatoni Múzeum (90), eon (2), gyes (2), boldog (1), boldog békeidők (1), tornádó (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Palya Bea (1), oktatas (347), újszülött (1), Bock Bisztró (12), TDM (3), nyelvtanulás (3), Nardai Sarolta (1), korhaz (95), szüret (4), esküvő (9), Keszthelyen élni (6), Varga Endre (4), VÉDA (1), alkalmassági (1)