Keszthelyen is lehet kaszinó

2013. november 29.
A helyi adók emelése mellett, ingatlanbérleti díjakról és hitelfelvételről is döntöttek a képviselők a novemberi soros testületi ülésen.

Emelkednek bizonyos helyi adók. Az önkormányzat január 1-jétől 20 forinttal emeli az idegenforgalmi adó mértékét, mely jövő évtől így 410 forint lesz. A telekadót következő évtől övezetenként határozzák meg. A Balaton-parti területek után kell többet fizetni, és a terület nagyságától függően az eddig 20 illetve 50 forintos négyzetméterenkénti árat 30 %-al növeli az önkormányzat.
A hivatal munkatársai nagy erővel dolgoznak az adóhátralékok behajtásán. A háromnegyed éves zárást követő egy hónapon belül 53 millió forinttal sikerült az adóhátralékot csökkenteni, ami jelentős eredménynek számít.

Továbbra sem emeli az önkormányzat a tulajdonában álló ingatlanok bérleti díját, a szezonális kedvezmények mellett ezzel is támogatva a helyi vállalkozásokat.

Jövőre is folyószámlahitelt vesz fel az önkormányzat az adóbevételek ütemezéséből fakadó likviditási problémák kezelésére. A 140 millió forint keretösszeget 2014. december 20-i lejárattal az OTP nyújtja a városnak.

Bővül az Alapellátási Intézet ügyeleti területe. Balatonberény, Vörs, Balatonszentgyörgy, Hollád és Tikos települések önkormányzatai jelezték csatlakozási szándékukat. Az egészségbiztosítási pénztár finanszírozása mellett a csatlakozó önkormányzatok lakosságszám szerint 60,- Ft/fő/hónap összeggel járulnak majd hozzá a működtetéshez.

Keszthelyen is lehet kaszinó a képviselők döntése alapján. Az önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy az üzemeltetésre vonatkozóan a Nemzetgazdasági Minisztérium koncessziós pályázatot írjon ki a városban. Egy játékkaszinó működése többlet-adóbevételt biztosítana a településnek.    

A már többször módosított helyi rendeletet felülvizsgálva új szabályozást alkotott a képviselő-testület a szociális ellátásokról és azok igénybevételéről. Ennek célja, hogy átláthatóbb legyen és a törvényi változásokhoz igazodjon az ellátások rendszere Keszthelyen.  
A válsághelyzetek kezelését szolgáló átmeneti segély, temetési segély és rendkívüli gyermekvédelmi támogatás – figyelemmel a törvényi szabályozásra – önkormányzati segély néven összevonásra került, mely módosítás azonban az állampolgárok számára gyakorlati változást nem eredményez.

Intézmények és különböző szervezetek részére szavaztak meg a képviselők kisebb összegű támogatásokat, többségében karácsonyi rendezvények lebonyolítására.

Az együttműködési megállapodásnak eleget téve véleményezte és javaslatokat tett a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület a város környezeti állapotával kapcsolatban, így többek közt értékelték a levegő tisztaságát, a hulladékkezelést és a természeti környezetet.

Az önkormányzat sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz, melynek eredményeként 1 millió forint támogatást nyert egy majdan elhelyezendő Bem domborműhöz. Az alkotás felavatására várhatóan március 14-én este, a már hagyományos fáklyás felvonulás alkalmával kerül sor.

megosztás
hozzászólások
torkos csütörtök (3), fogyasztóvédelem (1), Gachályi András (3), keszthelyi-hegység (1), DJ Gerysson (1), alternatív gyógymód (1), kormanyhivatal (93), kutyás strand (5), paleo-ketogén (4), munka törvénykönyve (1), sport (1085), muzeum (55), polgármester (153), környezetvédelem (2), parlament (72), tűzoltó (32), törvény (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), gyógytornász (1), labdarugas (25), HIV (1), verseny (2), keszthely foter (201), hűtőgépcsere-program (1), Havasi Bálint (13), Balaton átúszás (5), színház (5), közmunka (1), influenza (2), Hévíz (1219), tappenz (1), migráns (3), túlsúlyos (3), kormany (11), Fodor Edith (3), pünkösdi regatta (5), kábítószer (9), esztétika (8), Tarkarét Biofarm (1), idegenforgalmi adó (1), biztosítás (2), e-kereskedelem (1), garázsvásár (1), diák (4), ellazulás (1), Cserszegi fűszeres (1), diákolimpia (1), HUSZ (7), matolcsy gyorgy (1), Füzes Eszter (1)