Keszthely tovább (sz)épülhet

2014. szeptember 26.
A Zala megyei fejlesztési terv Keszthellyel kapcsolatos kérdéseiről, lehetőségeiről tanácskoztak a városban, a témával kapcsolatosan Ruzsics Ferenc polgármester tartott sajtótájékoztatót szeptember 25-én.

Elmondta: a tervezet összeállításában oroszlánrészt vállaló Csite András vázolta az elkövetkezendő európai uniós ciklusra vonatkozó elképzeléseket, melyekben meghatározták a főbb csapásirányokat. A térségfejlesztési támogatások tekintetében Zala megyébe huszonhatmilliárd forint érkezik, Keszthely ebből jó eséllyel pályázik tizenhárommilliárd forint körüli összegre. Ebből folytatódhat a belvárosi rehabilitáció, s további pénzek Keszthelyre vonzására is lehetőség adódik. A ciklusban a kis és középvállalkozások megsegítése is fontos teendő lesz. Lényeges, hogy országosan hétszázmilliárd forint jut kutatásfejlesztésre, ez a forrás a vidéket segíti majd. Keszthelyen cél, hogy speciális képzéseket indítsanak be, olyanokat, melyekkel ki tudják elégíteni a meglévő és betelepülő vállalkozások szakmunkás igényét. E folyamat már megkezdődött, a Taverna Hotel és a VSZK beindította séf képzését.
Ruzsics Ferenc szólt a belvárosi rehabilitációról részletesebben is. Úgy fogalmazott, hogy a Deák és Kossuth utca közti lakrészek megújítása, valamint a Kastély és Szalasztó utca egy részének átrendezése a cél. Utóbbi esetében a területeket összekötve akár lakóparkot is ki tudnak alakítani. Ruzsics Ferenc elmondta: folytatni kívánják az építő munkát, amiről (Fő tér és Balaton-part megújítása, stb.) néhány negatív mellett rengeteg pozitív visszajelzés érkezett. A Balaton-parton - a Balaton törvény kedvező változásával - ugyancsak lehetőségek nyíltak. Fontos lenne, hogy beruházók négy-öt csillagos szállodát építsenek, hiszen erre igénye lenne a vendégeknek.
A Festetics kastély fejlesztése ugyancsak napirenden van, erre tizennyolcmilliárd forint értékű terv készült. Benne szerepel az épület renoválása, s több fenékpusztai fejlesztés: a régi gazdaság visszaállítása, illetve az egykori erőd bizonyos szintű helyreállítása. 
Hangsúlyozta: szükség lenne egy négy évszakos élményfürdőre, ennek megvalósítására azonban önmagában Keszthely ereje kevés, ezért Hévízzel közösen kellene azt létrehozni. A Szendrey-telepre tervezett lovasközpont kiépítésére ugyancsak jók az esélyek, kormányzati pénzügyi támogatással az megvalósulhat. A ménes tervezett visszaállítása későbbre marad. Az ipar és a gazdaság fejlesztése ugyancsak kiemelt feladat, ezt segíti az inkubátorház és az ipari park. Harminc-száz főt foglalkoztató élelmiszer-feldolgozó üzemek bevonzásában gondolkodnak, hiszen van földterület és a szakemberképzés is megoldható. A megújuló energia felhasználása érdekében már komoly lépéseket tettek, ezt folytatják, számos napelemes pályázatot nyertek. A biomassza felhasználás szintén indul a városban, ami tovább segíti az energia-hatékony működést.

megosztás
hozzászólások
Eurovíziós Dalfesztivál (1), kezilabda (64), világnap (1), Ollári Barbara (1), nap (2), lakás (3), cégtörlés (3), Top 50 (1), kutatas (81), Pálfi László (1), tispol (3), testkezelés (2), 2016 (2), keszthely (4040), Koósz Attila (1), közmunka (1), humanitárius település (1), riporter (1), Taliándörögd (1), koktél (1), MTI (595), ÉrtékTrend (35), eon (2), könyvbemutató (2), Balaton-part (10), kornyezettudatos (4), Vigántpetend (1), Tar Ferenc (3), KFT (1), vasút (10), Zala folyó (1), büntetés (3), Oroszlán Zsolt (2), tűzijáték (1), Pálfi Attila (1), Udvaros Dorottya (1), életmód (10), Hévíz (1219), vonat (7), termálfürdő (1), sütemény (1), munkaszünet (1), Apák napja (1), Dublecz Karoly (2), Astellas-díj (2), autóbusz (1), igazgató (1), díj (4), Sziládi-Kovács Tibor (2), Mándó Zsuzsanna (1)