Keszthely ingatlanpiaci helyzete

2017. szeptember 28.
Nagyjából 2014-től egyértelműen tapasztalható volt a Balaton környékén található ingatlanok árainak emelkedése, igaz a Balaton-parti települések évtizedek óta kivételes figyelmet kaptak ingatlanpiaci szempontból.

Nem véletlen tehát, hogy a part közelében található ingatlanok közül sok a fővárosi árak szintjét is meghaladja! Cikkünkben Keszthely 2017-es ingatlanpiaci helyzetét vesszük nagyító alá, tanácsadónk az in-management irodai és ipari ingatlanportál.

Ingatlanforgalom és helyzetkép madártávlatból

A Keszthelyen – illetve általában a Balaton partján – lakás vagy ház vásárlását tervezők számára nem túl jó hír, hogy az Európai Uniós forrásokból finanszírozandó turisztikai beruházásoknak köszönhetően az ingatlanárak mostaninál is jelentősebb áremelkedést fognak produkálni. A keszthelyi ingatlanpiac most is igen vegyes képet mutat. Míg a város egyes területein szembetűnő az ingatlanárak emelkedése, egyes városrészeken a stagnálás jelei mutatkoznak. Természetesen Keszthely ingatlanpiaci szempontból frekventált területeinek házai és lakásai is nagy szórást mutatnak az érdeklődés tekintetében, mivel nemcsak az árban, de a méretben, komfortban és esztétikumban is nagy különbségek tapasztalhatók. A helyi ingatlanértékesítők szerint Keszthelyen a kisebb telkek mellett a rossz beosztású telkek azok, amelyek nem nagyon keresettek. Az a vélekedés, tehát, hogy a Balaton partján bármi eladható, nem állja meg a helyét.

Keszthely ingatlanárai számokban

A mögöttünk hagyott öt évben Keszthelyen és környékén jelentős mértékben növekedtek az ingatlanárak és ez a tendencia 2017-ben is folytatódott. A 2012. évi átlag négyzetméter ár még durván 172 ezer forint volt, idén ez az érték már a 224  ezer forintot is meghaladta. Utóbbi nem csekély, mintegy 52 ezer forintos emelkedést mutat. A lakóingatlanok között 2017 nyarán 453 ezer forint volt a legmagasabb négyzetméter ár, de a legalacsonyabb érték is meghaladta a 137 ezer forintot. Ha tekintetbe vesszük, hogy a 2007-2008-as gazdasági válság milyen mértékben küldte padlóra az ingatlanárakat – amely nem mellesleg 2014-ben érte el a mélypontot a településen – akkor az emelkedés laikus szemmel nézve is szembetűnő. Keszthelyen akkor az ingatlanok legalább vásárlóértékük harmadát vesztették el, igaz voltak az országban olyan területek is, ahol az értékvesztés még ennél is súlyosabb volt. A keszthelyi lakások közül mindenekelőtt az egyedi közművekkel ellátott, 2–3 szobás otthonok a legkelendőbbek. Utóbbiak közül is a 13 millió forint alatti lakások mennek a legjobban. A mögöttünk hagyott jó másfél évben ugyanakkor megnőtt a kereslet a Keszthely szívében található házak, lakások, apartmanok iránt is. A téglaépítésű családi házak árai Keszthelyen továbbra is jócskán az országos átlag fölött húzódnak. Érdekes adalék lehet, hogy míg korábban az ingatlanok energetikai tanúsítványában szereplő adatok nem foglalkoztatták a vásárlókat, ma az ingatlan felszereltsége is meghatározója a vásárlást befolyásoló legfontosabb tényezőknek. A helyi ingatlanértékesítők szerint Keszthelyen is egyre többen tűnnek fel olyanok, akik egy jobb helyen fekvő nyaralóért akár 20 millió forintnál is magasabb összeget képesek kifizetni. Keszthelyen persze mindenekelőtt a 9-16 millió forintos eladási árral rendelkező nyaralók azok, amelyek iránt a legnagyobb a kereslet. Ez nem véletlen, hiszen a vízpart közelsége és az örökpanoráma megléte is nagy hatással van a hétvégi házak áraira. Ebből adódik aztán, hogy a tóparton ingatlantulajdonnal rendelkezők néhány héten belül túl tudnak adni a nyaralójukon. A CSOK-nak köszönhetően az elmúlt években az építési telkek iránt is rendkívüli mértékben megnőtt a kereslet, jóllehet a kínálati oldal továbbra is eléggé szegényes. Keszthelyen ugyanis már nem nagyon van összközműves építési telek.

 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
farsang (2), KDNP (1), kerekpar (20), jég (5), szuperhold (1), Otthon Centrum (1), vállalkozó (3), Brüsszel (1), gyógytó (1), menza (2), nap (2), regatta (2), Kerner Gábor (2), zala (1156), Havasi Bálint (12), Keszthely HUSZ (3), Nagy Bálint (2), középiskola (1), Forstner Anna (1), Rio 2016 (32), túlsúlyos (3), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), eon (2), Burgonyakutatási Központ (2), Centrál Színház (1), efott (6), vízkereszt (1), Kvarda Attila (24), katasztrofavedelem (44), bor (25), kenyér (7), ipsos (1), holokauszt (1), Németh József (1), traffipaxrendszer (1), Balatoni Limnológiai Intézet (1), Telecom (2), rezidance (5), Owaimer Zoheir (1), facebook (15), testkezelés (2), felveteli (29), karnevál (1), Bátortábor (1), okmányiroda (1), Biró Róbert (15), Mohácsi József (8), turisztika (94), hó (4), ponthatar (6)