Keszthely értékeinek gyűjteménye

2014. július 26.
Ezentúl hivatalosan is lajstromba veszi és számon tartja a város kiemelt értékeit Keszthely önkormányzata. A települési értéktárba eddig tíz kincs került, de bárki javasolhatja új különlegességek felvételét.Tavaly év végén – a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény felhatalmazását kihasználva – hozta létre az önkormányzat a Települési Értéktár Bizottságot. A közös „kincseskamra” feltöltése céljából a város javaslattételre kérte a keszthelyi polgárokat. A felhívásra tíz ajánlás érkezett, amelyeket a bizottság a júniusi ülésén megvizsgált, és mindegyik esetében az értéktárba történő felvételről határozott.
A törvény értelmében nemzeti értéknek minősül minden „magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték”, amely hazai szempontból meghatározó jelentőségű. A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriák szerint azonosítva és rendszerezve kerülnek nyilvántartásba.

Ruzsics Ferenc, a Települési Értéktár Bizottság elnöke örömét fejezte ki, hogy hivatalosan is számon tarthatják ezeket.
– Az összetartozás és a nemzeti azonosságtudat erősítése érdekében fontos, hogy az egyedülálló, csak ránk jellemző értékeinket megbecsüljük, védjük és ápoljuk. Ez éppúgy jelentős helyi, mint országos szinten. Élve a törvény adta lehetőséggel javasolni fogjuk ezen keszthelyi kiválóságok felvételét a megyei, illetve az országos értéktárba is – tette hozzá a polgármester.
Keszthely város hivatalos értékének számít ezentúl kulturális örökség szakterületen az elmúlt két évszázad hazai agrárfejlődésében felbecsülhetetlen jelentőségű Georgikon, amelyet Európa első agrár-felsőoktatási intézményeként alapított gróf Festetics György, és azóta is meghatározó intézménye a városnak. Az egyetem sárgulási ünnepsége, amely 140 éves hagyományt ápol, önálló tételként is felkerült a listára. Szintén a kulturális örökség kategóriába nyert felvételt a keszthelyi Szent Márton-templom emlékhelye. A Festetics-kastély későbbi előkertjében állt valaha a város legrégebbi központját kijelölő Szent Márton-templom, amelynek első említése már 1247-es oklevelekben fellelhető, és több mint hatszáz évig meghatározó épülete volt Keszthelynek. 2012 tavaszán civil kezdeményezésre hársfa elültetésével jelölték meg az emlékhelyet.
Nagyrészt a Pannon Egyetem Georgikon Karának szakmai tevékenysége adja az agrár- és élelmiszer-gazdaság szakterület értékeit, jelenleg négy tétellel ez a kategória a legnépesebb. Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életműve minden kétséget kizáróan országos szinten kiemelkedő jelentőségű. Részben ehhez kapcsolódó kincs, de önállóan került az értéktárba a Georgikonon nemesített szőlőfajták gyűjteménye. Emellett az alma- és körtegénbank, valamint a keszthelyi burgonyanemesítési program, génbank és burgonyafajták is ezt a kategóriát gyarapítják.
A Deák Ferenc utca 28. szám alatt található, Reischl-féle sörház az épített örökség témájában került az értéktárba. Az épületegyüttes nemcsak építészeti jelentősége miatt szerepelhet a listán, hanem mint a város múltjának fontos eleme, amely száz éven keresztül kiemelkedő gazdasági szerepet játszott Keszthely életében, és hordozza a Festeticsek, a Hofstädter és a Reischl család emlékét is.
A természeti környezet szakterület jelenleg két értéket listáz. A keszthelyi rózsakert a Balaton-partot díszíti, és kizárólag magyar nemesítésű rózsafajtákból áll. Az egyedi kertészeti értékű gyűjtemény 35 hazai rózsafajtát őriz és mutat be. A Fenyves allé és a Fenéki úti gesztenyefasor a Festetics-kastélyt és a szintén a Festeticsek birtokához tartozott fenékpusztai majort köti össze. A hat kilométer hosszan húzódó feketefenyő-fasor és a Fenéki utat három kilométer hosszúságban kísérő fehér vadgesztenye-fasor emblematikus látványossága a városnak.
A települési értéktárba történő felvételt bárki írásban kezdeményezheti, az ehhez szükséges nyomtatvány, valamint a már felvett értékek részletes leírása, felterjesztése is megtalálható a város honlapján (www.keszthely.hu/onkormanyzat/telepulesi-ertektar).
Fotó: Guzmics Tamás
 

megosztás
hozzászólások
maraton (59), sztárportré (3), hatos lottó (93), Csöre Gyula (1), Pelso Társaság (6), Szemfüles egyesület (3), Ollári Barbara (1), Kardos Gábor (6), Bóka György (2), jövőkutatás (1), Apák napja (1), migráns (3), szabadsag (2), tour de france (1), KeszthelyFest (15), halottak napja (1), Polgár Zsolt (1), Cséby Géza (5), étterem (11), vuz kft (17), Hévíz (1219), úszás (22), Halház kft (1), Joós Attila (1), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), étrend (4), vízkereszt (1), gyógytó (1), csillaghullás (2), zeneszerző (1), Hévízi-tó (1), Semmelweis (2), női gombolkodó (5), rezidance (5), Németh Veronika (1), parkolás (8), ÉrtékTrend extra (7), posta (1), hévízi kifolyó (3), Központi Statisztikai Hivatal (3), Cserszegtomajfutás (5), Fidesz (14), angus marha (1), repülőtér (21), Via Hotel (1), programajánló (19), alpolgármester (2), Március 15 (2), kormánymegbízott (1), onkentes (3)