Keszthely a világűr alsó határáról - Sikeres volt a Vega Csillagászati Egyesület magaslégköri ballonkísérlete

2011. november 03.
Egyedülálló tudományos kísérletre került sor idén október 31-én a nyugati végeken: első ízben sikerült Magyarországról felbocsátott szondával elérni a világűr alsó határait jelentő magasságot.

 

A Zala megyei Vega Csillagászati Egyesület egy kutatóballont küldött a földi magaslégkörbe. Az Astrotech KKT felbecsülhetetlen értékű támogatásával, 2011. október 31-én, 11 óra 58 perckor a Hegyháti Csillagvizsgálóból (Hegyhátsál, Vas megye) felbocsátásra került hidrogénnel töltött ballonunk, amely hozzávetőleg 27 km-es magasságot ért el 13:20 tájban, és végül Balatonberénynél, kb. 150 méterre landolt a Balatonban 14:13-kor. A későbbi, részletesebb adatelemzések kimutathatják, hogy esetleg eltérő, akár nagyobb magasságot ért el a ballon. Sodródása közben a műszeregysége folyamatosan gyűjtötte a pozícióadatokat, és felvételeket készített a világűrről és a földfelszínről. Ilyen ballonokkal Európából tudomásunk szerint még nem értek el ekkora magasságot. ELF és VLF rádióhullámokat is vizsgáltuk. Ezek nagyrészt természetes eredetű jelek, melyeket ebből a magasságból tudomásunk szerint még nem észleltek ballonokkal. Technikai és repülési szempontból ez a magasság már a közeli világűr határa, amelyet Magyarország területéről indított eszközzel először sikerült elérni. A ballon kb. 1,4 kg-nyi mérőműszert vitt magával. A szerkezet sodródásából a magaslégköri szelek sebességét és irányát mérhettük meg, amelyekről ebből a magasságból viszonylag kevés mérési eredmény áll rendelkezésre. Ezek a szelek befolyásolják például azt, hogy egy kisebb meteorit pontosan hol ér talajt: a meteoritok felkutatását tehát felgyorsíthatjuk a mérési eredmények ismeretében. Kb. 800 felvételt készítettünk repülés közben a Földről és a világűrről. E felvételek érdekessége, hogy kb. 25 km magasságból a Holdat is sikerült lefényképezni. Ilyen magasságból, Európából még nem készítettek felvételt égi kísérőnkről. A további felvételeken Vas és Zala megye települései, tájai látszanak, illetve a Keszthelyi-öböl, a Balaton és a Bakony, valamint Európa közeli hegyei is felismerhetők. A közeli világűr alsó határán végrehajtott kísérleteket tagtársaink, barátaink, a VCSE és az Astrotech KKT szponzorálta. Mivel a közeli világűr alsó határa nemzetközi definició szerint 23 km, amit mi meghaladtunk, először jutott csak magyar kéz alkotta eszköz a közeli világűrbe.
Fotó: www.vcse.hu/ballon.html
megosztás
hozzászólások
La Montanara (1), Somogyi Zoltán (4), KeszthelyFest (15), Varga Andrea (13), OKJ (1), ÉrtékTrend extra (7), katona (1), Babos Lajos (1), Novák Péter (1), police (513), Sifter Rózsa (1), tispol (3), Balatongyorok (136), euronews (1), Balaton-part (10), keszthely program (1241), ARC (1), erzsebet program (4), repülő (3), nav (29), Palásthy Bese (1), Marsalkó Dávid (1), szavazas (9), szerencsejatek (630), Szent Mihály (1), tanulmány (11), gerincvédelem (1), Z. Karvalics László (1), Tata (1), Magyar Telekom (1), Happy Dixieland Band (8), Kvarda Attila (25), autizmus (2), e-kereskedelem (1), Szutrély Péter (7), bezárás (1), Zalai Borcégér (5), Hévízi-tó (1), Fodor Márk (8), születés (16), luxus (4), Partics Roland Hunor (1), Zala Volán (1), Horváth Mariann (1), Burucs Szabolcs (2), hospice (1), táplálkozás (1), proa (1), Könnyid László (1), alakformálás (6)