Készen áll a főszezonra a hévízi gyógytó szállodájának Platán étterme
Fodor Edith szállodaigazgató elmondta: amióta a házat megnyitották, nem változtattak rajta, holott a vendégszám és a kihasználtság már régóta indokolttá tette. Évek óta készültek a bővítésre, és tavaly végre minden összeállt, a szálloda ezért két hónapra bezárt. A felújítás során a régi konyhát egybenyitották az étteremmel, és új épületet építettek, hogy a XXI. századnak megfelelő gépekkel ellátott, megfelelő méretű konyhát tudjanak létrehozni. A fejlesztés eredményeként az étterem 110 főt képes egyszerre leültetni, és két tágas terasszal is bővült, ami rengeteg lehetőséget nyit meg a szálloda előtt. Nem titkolt szándékuk, hogy akár à la carte étkezésre, akár kisebb céges rendezvényekre becsalogassák a külső vendégeket is.
– Olyan eszközöket szerettünk volna az új konyhába, amelyek úgy könnyítik meg a főzést, hogy emberi munkaerőt takarítanak meg – árulta el Fodor Edith. – A választásunk az olasz Variocoocking Centerre esett, amellyel egyszerre akár több ételtípust lehet elkészíteni. A rendszer digitális, az alapételek előre be vannak táplálva, az összetevők behelyezése után az eszköz maga készíti el azokat. Ezenkívül az egészségre is figyel: úgy lehet megsütni egy szelet rántott húst, hogy csak egy vékony olajréteget kenünk a sütőlapra.
Új dizájnt is kapott az étterem: klasszikus eleganciát sugároz, mégis a természetközeliséget idézi, a fára és a földszínekre fókuszál, minden bézs és barna árnyalatú. Ezzel vannak összhangban az indamintás függönyök és a székek kárpitja is.
Az újdonságok sora még nem ért véget: április 1-je óta új főszakács készíti el a hotelben pihenők hagyományos, egészséges és reformételeit, a hónap közepén megkezdi munkáját a vendéglátás-vezető, és új pincérek is érkeznek.
– Az új főszakácsunk friss szemlélete az eltelt néhány napban már megmutatkozott: pozitív visszajelzéseket kaptunk visszatérő és új vendégeinktől is – árulta el Fodor Edith szállodaigazgató a Monitor Extrának.
XXI. századi gépek, XXI. századi mentalitás
A legjobbkor érkezett a Hotel Spa Hévíz Platán éttermébe Töreki Sándor, aki április 1-je óta az új konyhafőnök. A főzőcenter és a látványkonyha segítségével már új étlapot alakított ki friss, egészséges, kímélő, kevés zsiradékkal elkészíthető, nem mellesleg finom ételekkel.
– Mindenki lelkes, a vezetés támogató hozzáállása pedig megkönnyíti a munkát – mondta Töreki Sándor, és hozzátette: – Az első és legfontosabb a mosoly. A személyzet segítőkészsége a másik tényező, amely a vendégek elégedettségét fokozza: a nehezebben mozgó, idősebb vendégek segítése, apró figyelmesség, hogy a látványkonyhához közelebb üljenek… Nem nagy dolgok, mégis meghatározók.
És hogy mi kerül az étlapra?
– Az új étlap kicsi, de pörgős. Megtalálható rajta minden, ami ma követelmény egy négycsillagos szállodában: könnyű, kímélő, zöldséges, szuvidált ételek, főzelékek, nemes, az évszaknak megfelelő alapanyagok. A gépek megkönnyítik az életünket, szervezettebben mennek a dolgok – mondta az új konyhafőnök, és azt is hozzáfűzte: a frissen készült ételek híve.