Későn kezdik el kezelni a rákos betegeket

2013. június 12.
A magyarok fele szerint több mint két hónap is eltelhet egy rákos megbetegedés diagnózisának felállításától a beteg kezelésének megkezdéséig, abban viszont csak harmaduk bízik, hogy orvosi segítséggel eljuthatnak a legjobb szakorvosokhoz - derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. megbízásából készült közvélemény-kutatásból.

A közlemény szerint a biztosító azért végezte el az országos, reprezentatív felmérést, mert egy hasonló daganatos kockázati értékkel rendelkező EU-országhoz képest Magyarországon tízszeres a rákos betegségek következtében elhunytak aránya. Az áprilisban 1200, 18-59 év közötti felnőtt bevonásával készült közvélemény-kutatás szerint a lakosság mintegy felét (49 százalékát) érintette már közvetlenül - személyesen vagy közeli hozzátartozóján keresztül - rákos megbetegedés, további 22 százalék pedig tágabb környezetében találkozott már ilyen betegséggel.

A megkérdezettek 80 százaléka tisztában van azzal, hogy az ilyen típusú betegségek korai diagnosztizálása és az időben megkezdett kezelés döntően befolyásolja a gyógyulási esélyeket - írták.
A közleményben kiemelték: annak ellenére, hogy a rosszindulatú daganat felfedezése után fontos minél hamarabb megkezdeni a szükséges kezelést, a válaszadók csaknem fele (49 százalék) szerint ehhez Magyarországon több mint két hónapra van szükség.
A felmérésben részt vevők 80 százaléka úgy vélte, a gyógyuláshoz hozzájárulhat, ha a beteget több specialista is megvizsgálja.
Emellett azonban a megkérdezettek 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az orvosok - mint írták, vélhetően az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt - nem tudnak segíteni a betegeknek abban, hogy eljussanak a legjobb szakorvosokhoz. Azok között, akik személyesen vagy közvetetten érintettek voltak már daganatos betegségben, ez az arány még magasabb, 36 százalékos volt.
 
A közleményben azt írták, mivel a daganatos betegségek esetében felmerül a külföldi kezelés lehetősége, illetve szükségessége is, a kutatás erre is kitért: a válaszadók mindössze 17 százaléka gondolta úgy, hogy a magyarországi orvosok segítségével a beteg eljuthat külföldi specialistákhoz.

megosztás
hozzászólások
Babos Lajos (1), torkos csütörtök (3), goldmark muvelodési kozpont (60), drogmentes (1), táska (1), Puskás Tamás (3), túlsúlyos (3), Kovács Ernő (1), erettsegi (72), Use Unused (1), jatek (2), autó (3), film (8), Palásthy Bese (2), idegenforgalmi adó (1), nyaralas (12), Balaton-átúszás (1), Németh Gábor (1), tappenz (1), pszichoterápia (1), energia (7), Biró Lajos (1), verseny (2), antsz (15), Sifter Rózsa (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), gyenesdias (213), ipsos (1), macska (1), viz (1), íjászverseny (1), Márki Péter (1), riporter (1), nagyméret (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), relaxáció (1), levendula (2), power-bank (1), mozi (13), Kovács Beatrix (1), medve (1), vasút (10), Év fája (1), Brüsszel (1), Krassói Katalin (1), Hegyi Roland (HR) (5), jogszabály (1), menekült (1), hatos lottó (93), himnusz (1)