Keresztény értékek az alaptörvényben

2014. március 07.
Keresztény értékek a Magyar Alaptörvényben címmel a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége városi csoportja meghívására dr. Salamon László alkotmánybíró tartott előadást a Keszthelyen. A rendezvényen – melyen jelen volt Manninger Jenő és Sáringer-Kenyeres Tamás országgyűlési képviselő és Tál Zoltán, a Fő téri templom plébánosa is – a vendég elmondta: az alaptörvény a politikai nemzet dokumentuma, az ország felelősséget vállal, érez a határon túli magyarságért is.
Nézze meg galériánkat!

Kiemelte: a legfontosabb meghatározóan lényeges értékek egyike az emberi élethez, méltósághoz való jog, mely mindenkit megillet. Hozzá számos egyéb dolog, probléma is kapcsolódik, például a demográfiai helyzettel és a gyermekvállalással kapcsolatos gondok és tennivalók. A család intézménye ugyancsak lényeges pont az alaptörvényben. A család hangsúlyos védelmet kap az alkotmányban, a társadalom túlnyomó többségének a család meghatározó, együttélési keretet jelent. Az alaptörvény a keresztény szellemiség jegyében a férfi és nő kapcsolatának szerepkörében a házasság intézményét támogatja. Emellett természetesen az együttélés joga mindenkit megillet. Lényeges, hogy a hívő és nem hívő emberek hogyan viszonyulnak az értékekhez. Az alkotmánybíró szólt a közösségi értékekről is, mint fontos alaptörvénybeli fejezetről, melyben a nemzeti hitvallás és a szolidaritás is megjelenik. Dr. Salamon László azt mondta, hogy az egyén és a közönség viszonya nagyon fontos, s nem létezhetnek egymás nélkül. Megemlítette azt is, hogy az elmúlt húsz évben számos olyan változás történt, az újszerű elemeket pedig meg kellett jeleníteni az alaptörvényben.

 

megosztás
hozzászólások
mobil (2), SzezOn bevásárló közösség (1), Balatoni Kör (2), matolcsy gyorgy (1), kábítószer (9), Ranolder (1), parkolás (8), Bóka István (1), Brüsszel (1), Cserszegtomaj (124), Otthon Centrum (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Z. Karvalics László (1), bolt (3), Paleomedicina (1), szabadsag (2), vívás (1), Nagy Angelika (1), Novák Péter (1), KRAFT (5), euronews (1), menza (2), onkentes (3), Torsa Dániel (1), ingatlan (12), gyógyítás (2), levendula (2), migráns (3), véradás (2), fagylalt (6), hegyalja fesztival (3), rendőr (3), Hanse (2), atlétika (6), Ekmann László (1), Barista bajnokság (2), torkos csütörtök (3), Mátrai Gabriella (2), hosegriado (7), tollaslabda (1), Balatoni Szövetség (3), Pál Attila (1), csapadék (1), Cséby Géza (5), Zala folyó (1), keszthelyi-hegység (1), Zalai Kutyasuli (1), színház (5), állatkert (1), karnevál (1)