Kenyérre kenhető finomság, a hummusz - borajánló

2013. október 09.
A tápláló, telt ízű hummusz eredetileg hideg előételként szerepelt a közel-keleti étkek között mint mártogató. Manapság kenyérre kenve, partifalatnak egyaránt elterjedt, és közkedveltté vált világszerte.

Hozzávalók: 250 g csicseriborsó, 50 ml tahini (szezámpaszta), 1 citrom leve, 2 gerezd fokhagyma

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, némi szódabikarbónát téve a vízbe. Másnap leszűrjük, átöblítjük, és 3-4 liter vízben feltesszük főni, megint csak jöhet a szódabikarbóna segítségül. Amikor felforrt, leszedjük a keletkezett habot, majd ezt megismételjük időnként. Amikor megpuhult, leszűrjük, de tegyünk félre 1,5-2 decit a főzővízből.
A megfőtt csicseriborsót keverőgépben pépesítjük, s fokozatosan hozzáadjuk az olívaolajat és a főzővízből annyit, hogy selymesen finom, de nem híg állaga legyen.
A tahinit és a citrom levét kis vízzel krémesre kikeverjük, a szétnyomott fokhagymával, sóval, borssal a csicseriborsó-pasztához adjuk.

Eredeti tálalási módja: egy lapos tálon szétterítjük, kanállal elsimítjuk, körbe a közepén egy mély barázdát húzva, ebbe olívaolajat öntünk, néhány fekete olajbogyót a tetejére helyezünk. Koriander zöldjével vagy mentalevéllel díszítjük.
A csicseriborsó egyaránt tartalmaz kalciumot és a beépüléséhez szükséges magnéziumot. Gazdag növényifehérje-forrás.
További receptek Meisznet Katitól. Katt ide!
Meiszner Kati természetgyógyász, táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu

 

Sok tulajdonságot lehet mondani a borról, de az biztos, hogy a leglényegesebb, amit elérhetünk vele, az az, hogy összehozza az embereket. Én is hálás lehetek a sorsnak, mert a munkám során érdekes és értékes emberekkel ismerkedhetek meg. A múlt hét végén találkoztam Burucs Marcellel, aki fiatal, kiváló szakemberként az egri Kovács Nimród Pincészet munkatársa, ráadásul keszthelyi származású. Vasárnap délelőtt lazán végigkóstoltuk tizenhárom borukat, és megállapíthattuk, hogy a Kovács Nimród Wineryben szilárdak a szakmai alapok. A tulajdonos, Kovács Nimród 35 évet felölelő, izgalmas és érdekes üzleti karrier után lett szenvedélyes alakja a magyar borászvilágnak. Az életpályájába nem merülnék bele, arra itt nincs hely, de aki teheti, nézzen utána az interneten. Nagyon érdemes! Tehát szilárd az elhatározás, hogy az egri borokból nemzetközi mércével mérve is a maximumot hozzák ki. Ezt az is bizonyítja, hogy a pincészet a világ egyik legrangosabb nemzetközi borversenyén, a Challange International du Vinen a legeredményesebb magyar borászat volt 2013-ban.
A kóstolt tizenhárom bor közül ehhez a kenyérre kenhető finomsághoz egy 2012-es évjáratú Egri Csillagot ajánlanék. Az Egri Csillag új márkanév az egri borvidéken, és az egri bikavérhez hasonlóan egri eredetvédelemmel bír. Minden pincészet a tudása szerinti legjobb fehér cuvée-jét hozza forgalomba ez alatt a név alatt. A fiatalos palack itt is gyönyörű bort rejt. Négy fajtából van összeállítva, a java olaszrizling (nagyjából 40 százalék), amely fahordóban erjedt és érlelődött. A többi fajta – szürkebarát, chardonnay és leányka – reduktív technológiával készült. A házasításnál az olaszrizling adja a gerincet és a savakat, a szürkebarátnak köszönhetjük a gyümölcsösséget, a tűz a leánykából fakad, és a chardonnay az egészet krémes textúrájú, harmonikus és élvezetes borként fogja össze. 10–12 °C-on, könnyed ételekkel kiválóan fogyasztható.
Ha ezentúl Kovács Nimród-borokkal találkoznak akármelyik üzlet polcán, kérem, szenteljenek nekik figyelmet.
Kedves egészségükre!
Pampetrics György
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

megosztás
hozzászólások
MSZP (17), Silver fitness (1), vízkereszt (1), vegetariánus (1), pszichoterápia (1), könyvbemutató (2), kornyezettudatos (4), konyha (1), vlog (4), gyermekszám (1), tour de france (1), cégtörlés (3), Gulyás Orsolya (2), dunantul (23), mellrák (1), Zalai Borcégér (5), előadás (14), Darren Cranmer (2), augusztus 20. (5), antsz (15), Gyarmati Noémi (1), power-bank (1), Magyar Államkincstár (2), Balatoni Limnológiai Intézet (1), megemlékezés (10), shotokan (1), óraátállítás (3), Csángó Zsuzsa (1), népszavazás (1), alga (1), google (3), Spa Hévíz (3), beruházás (2), Szennyai Anita (2), cselgáncs (1), kormanyhivatal (93), egeszsegugy (266), gyógytó (1), bezárás (1), retro (1), hullámmasszázs (1), állatkínzás (2), ország torta (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), esztétika (8), Owaimer Aisha (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), triatlon (13), repülőtér (21), web (5)