Kékszalag a Balatonon ötvenedszer

2018. július 26.
Július 26-án startol a tó legfontosabb eseménye, a jubileumát ülő Kékszalag. A légvonalban 155 kilométeres megméretésre a nevezési csúcs eddig több mint 500 hajó volt, ám a vitorlásszövetség most új rekordra számít. A Keszthelyi Yacht Kikötő több hajót is indít a kétnapos próbatételen.
Fotó: Kollmann András

A Keszthelyi Yacht Kikötő tulajdonosai a kezdetektől azon dolgoznak, hogy visszaállítsák a város rangját a magyar vitorlássportban. Az egyik út ehhez a nagy hajós versenyzés, amely többéves sikeres múltra tekinthet vissza. A folyamat a Balaton királynője, a Lisa Keszthelyre kerülésével kezdődött, és az Extreme 40-es versenykatamarán 2016 végi érkezésével folytatódott.

A jubileumi, 50. Kékszalagon a Lisa és a Thunderbird mellett egy új, harmadik hajó is képviseli Keszthelyt és a Balaton nyugati medencéjét.

A katamarán svájci alaptervek mentén Magyarországon készült magyar mérnökök, szakemberek továbbfejlesztett elképzelései alapján. A jármű karbonépítésű, ennek köszönhetően hatalmas méretei ellenére a tömege rendkívül kicsi. Nagy vitorlafelületeit főleg a kis és a közepes erősségű szelekre optimalizálták, de Büki Gábor kormányos szerint erősebb szél esetén sem jönnek majd zavarba. A hajót a Kékszalagon ötfős legénység viszi majd. A megméretésig rengeteg tennivalója van még a csapatnak, a legfontosabb azonban minél több időt tölteni a vízen és tapasztalatokat szerezni.

Büki Gábor szerint mivel a hajó vadonatúj, és a team még keveset tud róla, ezért a reális cél az első tízben végezni a nemzetközi összehasonlításban is erős, csaknem húsz versenykatamaránt felvonultató mezőnyben. A kormányos úgy véli, mivel a hajó korszerű és modern, megfelelő körülmények esetén akár meglepetést is szerezhet.

Miért kék?

Réges-régen a tengerek leggyorsabb vitorlása viselhette árbócán a kék szalagot, s a szokást az egyre népszerűbb vitorlássport is megtartotta: az 1934-es első balatoni megméretés óta a tavat legfürgébben körbehajózó vízi jármű kapja az elismerést.

Szurkold végig!

A Facebookon a Lisa501 oldalon lehet majd követni a keszthelyi hajókat. A helyszínen a Pura Vida Port étteremben a Kékszalag közvetítése kellemes hangulatban nézhető, a tetőteraszról élőben tekinthető meg a keszthelyi bójaforduló.

megosztás
hozzászólások
medve (1), szunyog (3), Év fája (1), A Dal (3), egészség (131), Naszádos Péter (12), Burucs Szabolcs (2), Paleomedicina (1), családbarát (1), turisztika (94), euronews (1), telihold (1), ruha (2), tispol (3), kulturalis (4), Havasi Bálint (13), diakhitel (7), gyed (3), Mohácsi József (8), Novinszky Petra (1), nyelvtanulás (3), Keszthelyi Kiscápák (6), 2016 (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), balett (1), mav (25), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), Zala Volán (1), Zalai Kutyasuli (1), jégpálya (4), Polgár Zsolt (1), munka törvénykönyve (1), daganat (6), 1956 (1), ajánló (1148), Magyar Telekom (1), hazassag (6), e-kereskedelem (1), gyes (2), influenza (2), Rtime (5), CT (3), eltűnt (5), Ranolder (1), Gyarmati Noémi (1), Kehidakustány (1), Oroszlán Zsolt (2), ország torta (1), Ruzsics Ferenc (434), felmeres (10)