Kedvezményesen juthatnak autóhoz a fogyatékkal élők

2013. március 10.
Több mint 600 fogyatékossággal élő ember már megkapta a gépkocsiszerzési támogatást az új rendszerben, közülük 350-en új autót tudtak vásárolni – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális államtitkára szombaton egy budai Suzuki-márkakereskedésben tartott sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatásra jogosultak – köztük mozgáskorlátozottak, vakok, gyengénlátók, hallássérültek, autisták és értelmi fogyatékossággal élők, illetve családtagjaik – még a hónap végéig benyújthatják igényüket a szociális és gyámhivatalokhoz, ha az első jelentkezési időszakba be akarnak kerülni. Elmondta, az új támogatási rendszerben ötévesnél fiatalabb használt autó vásárlásához 600 ezer, új autó vásárlásához 900 ezer forint támogatást kaphatnak az érintettek az ügyleteket intéző Széchenyi Kereskedelmi Bankon keresztül.

Emlékeztetett arra, hogy a korábbi alacsony összegű, 300 ezer forintos támogatás miatt sokan csak olyan, tízévesnél is öregebb autókat tudtak venni, amelyek néhány év alatt tönkrementek. Ezért döntöttek 2011-ben a támogatási rendszer átalakításáról, illetve bővítéséről, ami a támogatási összeg jelentős mértékű megemelése mellett az érintettek körének kiszélesítését is jelenti. Soltész utalt arra, hogy korábban csak a mozgáskorlátozottak kaphattak támogatást.

Az államtitkár elmondta: azzal, hogy a Suzuki Swift, illetve (a kerekesszékek elhelyezésére is alkalmas) SX4 típusok közül választhatnak az új vásárlók, a magyar embereknek adnak munkát, és magyar munkahelyeket tudnak megőrizni.

A sajtótájékoztatón több érintett érdek-képviseleti szervezet képviselője arról beszélt, jelentősen megkönnyíti az életüket, hogy tagjaik jó minőségű gépkocsikhoz juthatnak. Bors Krisztián, az Autisták Országos Szövetségének munkatársa a támogatotti körre utalva arra hívta fel a figyelmet, sokan nem is tudják, hogy a becslések szerint minden századik ember autista, sőt egy amerikai felmérés szerint már minden 88.

A sajtótájékoztató után a média jelenlétében több új Suzukit is átadtak, mások mellett Hegedűs Lajosnak, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökének. Tóth Tamás, a Széchenyi Kereskedelmi Bank üzletágvezetője elmondta, eddig több mint hatszáz jogosult ügyféllel már leszerződtek, az autók többsége új Suzuki. mti

megosztás
hozzászólások
Táncpanoráma Keszthely (10), kultura (22), nyugdíjas (2), Owaimer Zoheir (1), holdfogyatkozás (1), Joós Adél (1), utánpótlás (1), törvény (1), vendeglátás (6), állatorvos (1), statisztika (2), életmód (10), Horváth Szabina (1), áruház (1), halál (42), Ekmann László (1), kulturalis (4), mellrák (1), szép (9), keszthely balaton kekszalag (5), Monitor Extra (21), Keszthelyen élni (6), Somogyi Zoltán (4), Halott pénz (1), gyógytó (1), Lel Ki Főzde (1), szalon (1), diploma (4), Musica Antiqua (2), Hosszú Katinka (2), Nagymező Gyenesdiás (1), Love your belly (2), Hanse (2), jaras (36), vitorlásverseny (30), Cserszegtomaj (124), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), videó (1), lotus (1), alga (1), helikon (41), Művészetek völgye (7), Torsa Dániel (1), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), film (8), Miss Balaton (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), Anna-bál (2), szallas (39), Polgár Zsolt (1)