Kedd este száll fel először a füst a Sixtus-kápolnából

2013. március 09.
A 115 pápaválasztó bíboros kedd délután fél ötkor vonul be a Sixtus-kápolnába és kezdi meg a pápaválasztási szavazást - mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő szombati sajtótájékoztatóján.

A bíborosok hétfő délelőtt megtartják utolsó tanácskozásukat, majd a 115 pápaválasztó délután beköltözik vatikáni szálláshelyére, a Szent Márta házba.
A kedden kezdődő konklávé délelőttjén a bíborosok a Szent Péter-bazilikában közös misét tartanak, majd délután bevonulnak a pápaválasztás hagyományos helyszínére, a Sixtus-kápolnába. A bíborosok cseresznyefa padokban ülnek majd, mindenki kijelölt helyen, névre szóló táblával. Ahogy "kulcsra zárják" őket, megkezdik a szavazást. A két szavazási körből álló forduló sikeres vagy sikertelen mivoltát jelző füst kedd este száll fel a kápolna kéményéből.
Szerdán délelőtt és délután is kétszer-kétszer szavaznak a bíborosok: a füst ezek után, várhatóan 12 óra, illetve 19 óra körül száll majd fel. Ha viszont a délelőtti vagy délutáni szavazási fordulóban már az első körben meglesz az eredmény, vagyis sikerül pápát választani, akkor a fehér füst 10.30 és 11 óra, illetve 17.30 és 18 óra között felszáll.
XVI. Benedek megválasztásakor a konklávé második napján, 17 óra 56 perckor szállt fel a fehér füst.
"Nem szeretnénk előre szólni vagy SMS-ben jelezni, hogy melyik szavazás után várható a fehér füst. Jobb, ha ezt a sajtó is egyenesben éli át" - hangoztatta Lombardi. Hozzátette, hogy a fehér füsttel egy időben a Szent Péter-bazilika harangjai is megszólalnak. Az esti órákban a Sixtus-kápolna kéményét megvilágítják.
Lombardi szerint a konklávé "néhány napig fog tartani, nem lesz hosszú".
Közölte, hogy az új pápa halászgyűrűje XVI. Benedekének a másolata lesz, csak más nevet vésnek rá.
Arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte hány bíboros lép be esélyes pápaként a Sixtus-kápolnába, Lombardi azt válaszolta, "nem sok bíborosnak kell a konklávé előtt azon gondolkodnia, milyen nevet viseljen, ha pápának választják".
"Remélem, a sajtó még nem fáradt el túlzottan. Még néhány nap, és új vezetője lesz az egyháznak" - hangoztatta, hozzátéve, hogy információi szerint XVI. Benedek Castel Gandolfóból a tévén keresztül követi majd a pápaválasztást.
A bíborosok szombaton megtartották vatikáni tanácskozásuk hatodik napját, amelyen téma volt a "Kúria munkájának javítása" is. Egy hét alatt 133 bíboros szólalt fel. mti

megosztás
hozzászólások
táncpanoráma (5), Kányavári-sziget (1), koraszülött (1), férfi (1), erzsebet program (4), Életfa iskola (2), Nyári Viola (1), tanulás (2), Stohl András (1), állami (1), igazgató (1), Happy Dixieland Band (8), bor (26), Főzzünk játszva (2), sofőrszolgálat (1), Tarkarét Biofarm (1), energia (7), vadász (2), Darren Cranmer (2), esztétika (8), építész (3), google (3), tappenz (1), regatta (2), balatongyorok jazz (23), repuloter (64), Marsalkó Dávid (1), debrecen uszo eb (16), Zalaszántó (2), Hosszú Katinka (2), Pampetrics György (21), nyaralas (12), e-kereskedelem (1), Ekmann László (1), Monitor konyhája (80), macska (1), Z. Karvalics László (1), felsőoktatás (9), tenisz (3), Taliándörögd (1), DRV Zrt. (3), eltűnt (5), Gelencsér Dental (3), boldog békeidők (2), transzfer (1), kultura (22), augusztus 20. (5), Nagymező Gyenesdiás (1), állatok (16), Lisa (35)