Kaszát fogtak, arattak, csépeltek

2014. július 27.
Benépesedett Keszthelyen a Festetics György által 1797-ben alapított Georgikon Majormúzeum kéthektáros műemlék kertje és minden épülete, melyekben július utolsó hétvégéjén kilencedik alkalommal rendezték meg a már országos ismertséget élvező géptalálkozót.

A látogatók az egykori paraszti életmóddal, munkákkal ismerkedtek. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum keretiben működő Georgikon Majormúzeumban és Élménygazdaságban az érdeklődők – köztük sok-sok kisgyermekes család és a szakmájában dolgozó gazdász - a géptalálkozó alkalmával működés közben is láthatta a múzeum erőgépeit, eszközeit, melyek közül a legnevesebb az ország legidősebb traktora, az 1924-ben gyártott HSCS nyersolajtraktor, a százéves Fowler-féle kétgépes gőzeke, valamint az idén felújított HSCS gőzlokomobil, a HSCS Austrohofherr, valamint egy szöges-dobos cséplőgép.

Az érdeklődők természetesen megismerkedhettek a gépgyűjtőkkel, akik számára lehetőség nyílt tapasztalatcserére, új munkakapcsolatok kialakítására és a régi kapcsolatok ápolására egyaránt. A szokásos program idén aratási bemutatóval is kiegészült.

A tavaly átadott élménygazdaság gabonaföldjén minden vállalkozószellemű, játékoskedvű, hagyománytisztelő érdeklődő kipróbálhatta a sarlózást, kötélfonást, kévekötést, s megtekinthette a kézi cséplést, a gabonatisztítást, az őrlést, a szalmafonást, az aratókoszorú-készítést, az ismerkedhetett a gazdasági növényekkel, az őshonos haszonállatokkal, s természetesen megtekinthette a múzeum kiállításait. Megtudtuk: idén igazi kuriózummal bővült a program, hiszen beérett a majormúzeum saját termelésű búzája, melyet a létesítmény működő gépeivel arattak le. Ennek köszönhetően a vendégeik számára nem csupán élményt kínáltak, hanem megengedték, hogy bárki kipróbálja az egykor nagy munkával járó „megterheléseket”. Jó néhányan kaszát ragadtak, s aratni kezdtek, pontosan úgy mint régen.
 

megosztás
hozzászólások
költségvetés (1), efott (6), nagyméret (1), Katedra nyelviskola (5), tornádó (1), europa-bajnok (5), lovaglás (2), Eurovíziós Dalfesztivál (1), nő (2), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), Erdély (2), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), Egészségfejlesztési Iroda (1), Rigo Csaba (36), turisztika (94), Bartha Gábor (34), utánpótlás (1), Filharmónia (1), táplálkozási tanácsadó (1), vlog (4), vitorlásverseny (30), nagyik karácsonya (1), életveszély (1), lakás (3), közmunka (1), Benkő Lívia (1), onkentes (3), beruházás (2), Balsai Móni (1), Szent Mihály (1), kiállítás (16), TDM (3), kereskedelem (1), helyesírás (1), Visionet (1), kutya (23), Z. Karvalics László (1), Lidl (1), Tóth Gergely (1), kovács (1), szavazas (9), Táncpanoráma Keszthely (10), Keszthelyi Kiscápák (6), cigaretta (13), Reischl-sörház (1), nyaralas (12), Hírek képekben (10), Giro d'Italia (1), ARC (1), parlament (72)