Karfiol és burgonya mangócsatnival + borajánló
Hozzávalók: 5 közepes burgonya, 1 közepes karfiol, 4 evőkanál ghí vagy olívaolaj, 2 teáskanál római kömény, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál kurkuma, 1/2 teáskanál aszafoetida (opcionális, használhatunk helyette fokhagymát), 4 evőkanál víz, 1 teáskanál só, 350–500 ml joghurt, 3/4 teáskanál garam masala, ha szeretjük az erőset, szárított csilipaprika, citrom, paradicsom, koriander zöldje vagy bazsalikom zöldje.
Megtisztítjuk a burgonyát, kis kockákra vágjuk, és vízbe tesszük, hogy a keményítő kiázzon belőle. A karfiolt kis rózsákra szedjük vagy lereszeljük. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a római köményt, az őrölt koriandert, a kurkumát, az aszafoetidát, egy percig pirítjuk, majd rárakjuk a leszárogatott burgonyakockákat, és állandó keverés mellett két-három percig pirítjuk. Hozzáadjuk a karfiolt, és további két-három percig pirítjuk. Beleöntjük a vizet, és lefedve 15 percig főzzük. A végén jöhet a joghurt, amitől bársonyossá válik az ételünk. Ajánlom a sűrű görög joghurtot. Sózzuk, hozzáadjuk a garam masalát, még átkeverjük, és levesszük a tűzről.
MANGÓCSATNI
A csatni fő szerepe, hogy felélessze az emésztés tüzét, és segítsen az emésztési folyamatokban. Csak kis mennyiségben adjuk az étel mellé.
Ez a csatni zöld mangóból készül, amit nem nehéz beszerezni, és e fűszerekkel együtt nem borítja fel a szervezet egyensúlyát.
Hozzávalók: 1 zöld mangó, 1 teáskanál nádcukor, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál reszelt gyömbér, 2 teáskanál friss menta vagy 1 teáskanál szárított menta.
A mangót meghámozzuk, kis darabokra vágjuk, a többi hozzávalóval mixerbe tesszük, és pürésítjük. Egy-két teáskanálnyit adunk adagonként az étel mellé.
Főtt rizzsel együtt tálaljuk.
Meiszner Kati
természetgyógyász,
táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu
Meiszner Kati további receptjeit elolvashtaja itt!
Amint olvashatjuk a receptajánlásban, az ételhez csak keveset adunk belőle, de azért a borválasztásnál a fő támaszom mégis a mangócsatni volt. Nincs három hete, hogy kóstoltam Laposa Bencétől egy 2012-es évjáratú, Illatos névvel piacra kerülő bort, már akkor is meglepett, hogy ez a bor mangó a köbön. Talán a három szőlőfajta egyáltalán nem megszokott együttes felhasználása, amelyből készült (hárslevelű, sárga muskotály, ottonelmuskotály) hozta ki belőle ezt az ízt. Mangó, maracuja, licsi ezerrel. Hatalmas illat, a játékos savak, a könnyedség és ez a hihetetlenül gyümölcsös ízvilág kifinomult egyensúlyban és harmóniában egyesül a borban. Igazi kuriózum a különleges borok kedvelőinek és a hölgyeknek egyaránt. Ilyen szépet csak jókedvében tud összehozni az alkotó ember. És ahogy Bezerics Csaba barátom szokta mondani: „Biztos, hogy a Jóisten ujja is beleért egy kicsit a hordóba, ezért olyan finom.” Ajánlott hőmérséklet 9–10 °C. Szép kísérője lesz az ételnek. Kóstolgassák! Én is azt tettem, míg írtam ezt a pár sort. Kedves egészségükre! Pampetrics György 8360 Keszthely, Rezi u. 2. Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551 8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18. |