Karfiol és burgonya mangócsatnival + borajánló

2013. április 12.
Ismert alapanyagokból készül olyan fűszerezéssel, amely egyensúlyt teremt az ételben, és elhárítja a karfiol durva tulajdonságait, amelyek kellemetlenséget okoznak, mint a felfúvódás és a gázképződés. Ugyanígy készíthetünk más zöldségekből is ragut, a burgonyát felválthatja a csicsóka vagy a batáta, a karfiolt a brokkoli, illetve adhatunk hozzá zöldborsót is. A fűszereket érdemes beszerezni, mert nemcsak csodálatos illattal és ízvilággal ajándékoznak meg, hanem sok emésztési probléma megoldását is jelentik.



Hozzávalók:
5 közepes burgonya, 1 közepes karfiol, 4 evőkanál ghí vagy olívaolaj, 2 teáskanál római kömény, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál kurkuma, 1/2 teáskanál aszafoetida (opcionális, használhatunk helyette fokhagymát), 4 evőkanál víz, 1 teáskanál só, 350–500 ml joghurt, 3/4 teáskanál garam masala, ha szeretjük az erőset, szárított csilipaprika, citrom, paradicsom, koriander zöldje vagy bazsalikom zöldje.

Megtisztítjuk a burgonyát, kis kockákra vágjuk, és vízbe tesszük, hogy a keményítő kiázzon belőle. A karfiolt kis rózsákra szedjük vagy lereszeljük. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a római köményt, az őrölt koriandert, a kurkumát, az aszafoetidát, egy percig pirítjuk, majd rárakjuk a leszárogatott burgonyakockákat, és állandó keverés mellett két-három percig pirítjuk. Hozzáadjuk a karfiolt, és további két-három percig pirítjuk. Beleöntjük a vizet, és lefedve 15 percig főzzük. A végén jöhet a joghurt, amitől bársonyossá válik az ételünk. Ajánlom a sűrű görög joghurtot. Sózzuk, hozzáadjuk a garam masalát, még átkeverjük, és levesszük a tűzről.

MANGÓCSATNI

A csatni fő szerepe, hogy felélessze az emésztés tüzét, és segítsen az emésztési folyamatokban. Csak kis mennyiségben adjuk az étel mellé.
Ez a csatni zöld mangóból készül, amit nem nehéz beszerezni, és e fűszerekkel együtt nem borítja fel a szervezet egyensúlyát.

Hozzávalók: 1 zöld mangó, 1 teáskanál nádcukor, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál reszelt gyömbér, 2 teáskanál friss menta vagy 1 teáskanál szárított menta.

A mangót meghámozzuk, kis darabokra vágjuk, a többi hozzávalóval mixerbe tesszük, és pürésítjük. Egy-két teáskanálnyit adunk adagonként az étel mellé.
Főtt rizzsel együtt tálaljuk.
Meiszner Kati
természetgyógyász,
táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu
Meiszner Kati további receptjeit elolvashtaja itt!

Amint olvashatjuk a receptajánlásban, az ételhez csak keveset adunk belőle, de azért a borválasztásnál a fő támaszom mégis a mangócsatni volt. Nincs három hete, hogy kóstoltam Laposa Bencétől egy 2012-es évjáratú, Illatos névvel piacra kerülő bort, már akkor is meglepett, hogy ez a bor mangó a köbön. Talán a három szőlőfajta egyáltalán nem megszokott együttes felhasználása, amelyből készült (hárslevelű, sárga muskotály, ottonelmuskotály) hozta ki belőle ezt az ízt. Mangó, maracuja, licsi ezerrel. Hatalmas illat, a játékos savak, a könnyedség és ez a hihetetlenül gyümölcsös ízvilág kifinomult egyensúlyban és harmóniában egyesül a borban. Igazi kuriózum a különleges borok kedvelőinek és a hölgyeknek egyaránt. Ilyen szépet csak jókedvében tud összehozni az alkotó ember. És ahogy Bezerics Csaba barátom szokta mondani: „Biztos, hogy a Jóisten ujja is beleért egy kicsit a hordóba, ezért olyan finom.” Ajánlott hőmérséklet 9–10 °C. Szép kísérője lesz az ételnek. Kóstolgassák! Én is azt tettem, míg írtam ezt a pár sort.
Kedves egészségükre!
Pampetrics György
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
paleo-ketogén (4), szűrés (1), hirdetés (1), pálinka (2), ponthatar (6), kilométer (1), táplálkozási tanácsadó (1), vízilabda (2), Gál Lajos (9), könyvbemutató (2), Pál Attila (1), szerelem (1), Use Unused (1), kutyás strand (3), természet (2), advent (224), Palya Bea (1), Mohácsi József (8), Polgári vélemény (4), hosegriado (7), eltűnt (5), VÉDA (1), gerincvédelem (1), deviza (1), Bóka György (2), Giro d'Italia (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), A Dal (3), lotus (1), garázsvásár (1), Szent Mihály (1), szalloda (59), érettségi megoldás (5), keszthely program (1240), hegyalja fesztival (3), alapítvány (2), diakhitel (7), hospice (1), parlament (72), Zalacsány (4), nyaralas (12), Csősz-Tóth Norbert (1), Cséby Géza (5), tavasz (1), Helikoni ünnepség (4), Halott pénz (1), online (1), ZalaSprings Golf Resort (2), Zsittnyán Tamás (1), piac (6)