Karácsonyi szövegek: kinek és milyet?

2016. november 10.
Ha valami igazán rendhagyó ajándékkal vagy meglepetéssel szeretnénk szolgálni az ünnepek alkalmából szeretteink vagy éppen kollégáink számára, abban az esetben egy jól megválasztott karácsonyi képeslap legalább olyan fontos, mint maga az ajándék.

Sőt mi több, amennyiben például egy hozzánk nem túl közelálló embernek szeretnénk adni a képeslapot, abban az esetben bőven elegendő lesz kizárólag maga a lap is, azonban minden esetben rendkívül fontos, hogy milyen szöveg kerül a hátuljára. Egy karácsonyi képeslap átadása ugyanis önmagában snassz dolog, és míg üresen tiszteletlenség, addig egy teljesen sablon szöveggel sem túl szerencsés, éppen ezért jól gondoljuk át, hogy mit írunk a hátuljára – természetesen csak és kizárólag kézírással, hiszen nyomtatni sem illik a képeslapokat.

Karácsonyi képeslap a szeretteinknek

A karácsonyi képeslapok szövegezése kapcsán akkor van a legegyszerűbb dolgunk, amennyiben egy közeli hozzátartozónknak írjuk, hiszen ebben az esetben feltételezhetően nagyon jól ismerjük az adott illetőt. Bizonyára minden szülőnek, nagyszülőnek, testvérnek vagy éppen unokatestvérnek és egyéb, nem túl távoli rokonnak képesek vagyunk olyan szöveget írni, amely rövid, tömör és lényegre törő, mindezen túl pedig frappáns is.

Törekedjünk arra, hogy amennyiben saját szöveget írunk, abban az esetben ne legyünk túl hosszúak, ne ragadtassuk el magunkat, és ne írjunk olyan dolgokat sem, amik esetleg félreérthetőek – pláne abban az esetben, ha valakivel a családból kétes a viszonyunk. Amennyiben igazán személyesek, és meghatóak akarunk lenni, abban az esetben kitűnő alternatíva lehet, ha példának okáért egy közös történetet, vagy valami olyan üzenetet írunk rá a lapra, amit csak mi értünk, amit együtt éltünk át, ami valóban csak rólunk szól, és akárhányszor elolvassa majd a másik, az mindig könnyeket csal a szemébe, vagy mosolyt az arcára.

Persze nem kell feltétlenül olyan szöveget írnunk a karácsonyi képeslap hátoldalára, amit mi találtunk ki. Nagyszerű alternatíva lehet példának okáért az is, ha éppenséggel egy ismert költőtől vagy írótól idézünk. Ezt is személyesebbé tehetjük abban az esetben, ha tudjuk, hogy a megajándékozottnak ki a legnagyobb kedvence, hiszen bizonyára sokkal jobban megfogadja és a szívére veszi azokat az intelmeket vagy gondolatokat, amelyeket egy személyes kedvence gondolt ki.

Természetesen írhatunk az idézetek vagy gondolatok mellé egy rövidke kis levelet is a képeslap hátuljára, ha egy igazán távoli rokonnak küldjük, akivel ritkán szoktunk beszélni. Ilyen esetben soha ne feledkezzünk még a jó kívánságokról, valamint idősebbek esetében a jó egészségről és egyéb áldások kéréséről sem.

Karácsonyi képeslap a kollégáknak, ismerősöknek

Amennyiben a karácsonyi képeslap nem egy túl közeli rokonunknak, hanem egy kollégának, esetleg egy ismerősnek szól, abban az esetben nyilvánvalóan nincs szükség arra, hogy túlontúl meghatóak vagy érzékiek legyünk, hiszen a gesztus lényegesen fontosabb. Persze azért ennek ellenére se ragadtassuk magunkat például arra, hogy valami teljesen átlagos, sablonköszöntést írjunk rá, és maradjunk ebben az esetben is a kézzel írott formátumnál. A legjobb alternatíva minden esetben egy kedves kis karácsonyi versike, esetleg egy karácsonyhoz kapcsolódó idézet, amely a szeretet erejére és fontosságára hívja fel a figyelmünket. Persze amennyiben egy kolléga vagy ismerős érti és szereti a viccet, természetesen nyugodtan szabadon ereszthetjük fantáziánkat, és humorosra vehetjük a figurát!

megosztás
hozzászólások
tűzoltó (32), Sárdi Katalin (1), diakhitel (7), verseny (2), méregtelenítés (1), turisztika (94), vallás (1), Torsa Dániel (1), horgász (5), álommeló (1), mellrák (1), SzezOn bevásárló közösség (1), Bródy János (1), Szeiler Stúdió (32), Gelencsér Kálmán (2), Telecom (2), Széll Tamás (1), Ács István (10), Zala folyó (1), kékszalag (12), Balatonátcsúszás (1), környezetvédelem (2), Bagyinka Tímea (1), MTI (595), kiállítás (16), ARC (1), vadász (2), homoszexualis (1), nyelvvizsga (2), Schmied Zoltán (1), tollaslabda (1), tenisz (3), 1956 (1), Hotel Zenit (3), antsz (15), Katedra nyelviskola (5), munkaszünet (1), Bocuse (3), Balaton átúszás (5), Biró Lajos (1), mentő (9), balatoni strandbelépő (1), színház (5), Magyar Államkincstár (2), országgyűlési képviselőjelölt (11), Top 50 (1), Asperger-szindróma (1), Pappné Beke Judit (1), természetgyógyászat (2), Nagy Bálint (10)