Június 29. - Nemzetközi Duna nap és a dizájn (design) világnapja

2011. június 28.
A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) kezdeményezésére 2004-ben ünnepelték meg először arra emlékezve, hogy 1994. június 29-én Szófiában írták alá a Duna menti országok (köztük Magyarország) kormányai és az EU képviselői a Duna és vízgyűjtő területe védelme érdekében a Duna Védelmi Nemzetközi Egyezményt.

A dokumentumban egyebek között szabályozzák a vízszennyezések határokon túli hatásainak megelőzésével, ellenőrzésével és mérséklésével kapcsolatos kérdéseket, intézkedéseket irányoznak elő a vízkészletek megóvására, a víz minőségének és mennyiségének a meghatározására, az információcserére. Az EU tagországainak külügyminiszterei idén április 13-án egyhangú megállapodással fogadták el az EU Duna-stratégiáját, ezzel teljesült a magyar elnökség egyik kiemelt célkitűzése. Egy olyan makroregionális programról van szó, amely egyszerre terjed ki a gazdasági, infrastrukturális, környezetvédelmi, energiaügyi, kulturális és oktatási együttműködésre. (A stratégiát a tagországok állam- és kormányfői hagyják majd jóvá véglegesen június 24-i brüsszeli találkozójukon.)

A DIZÁJN (DESIGN) VILÁGNAPJA - Az ipari formatervezésre és annak az életminőségre gyakorolt hatására szeretné felhívni a figyelmet a világnap, amelyet az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (ICSID) 2007-ben hirdetett meg alapításának 50. évfordulóján, s 2008-ban tartották meg először. A magyar társadalom nagyon alacsonynak tartott vizuális kultúrájának emelése, egyfajta ízlésnevelés is a dizájnerek feladata a használati tárgyak, bútorok, belső terek tervezésekor. A magyar formatervezők versenyképesek, munkájukban vegyítik a modern technikát a jól ismert magyar kézműves tradíciókkal.

megosztás
hozzászólások
golf (11), Hévíz (1219), Erdély (2), retro (1), Szőcs Tamás (1), georgikon dse (7), nav (29), ökölvívás (2), Szutrély Péter (7), kozlekedes (8), családbarát (1), ARC (1), utánpótlás (1), mellrák (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), Donkó Imre (1), Béres Attila (2), kábítószer (9), kresz (2), szuperhold (1), vasárnapi nyitvatartás (1), árviz (2), Széll Tamás (1), jég (5), apartman (3), Keszthely HUSZ (3), csillaghullás (2), katasztrofavedelem (44), husvet (14), alapítvány (2), Ékszertáska (2), közmunka (1), béremelés (2), polgármester (153), szűrés (1), bor (26), Balatongyorok (136), sajtóközlemény (5), Lidl (1), alkalmassági (1), magyar dal napja (8), Filharmónia (1), DK (13), középiskola (1), Rejuvena (19), Reischl-sörház (1), Anna-bál (2), Monitor Extra (21), zivatar (1), Koncz Zsuzsa (1)