Július 10-ig sorrendmódosítás, 24-én ponthatárhúzás

2012. július 06.
Legkésőbb 2012. július 10-ig küldhetik be a felsőoktatásba felvételizők a jelentkezéshez szükséges, még hiányzó dokumentummásolatokat. Szintén eddig a határidőig lehet egyetlen alkalommal módosítani a korábban megadott jelentkezési sorrenden.

Minden olyan dokumentumot, ami a jelentkezési határidőig még nem állt rendelkezésre (mint például az utolsó év végi, vagy az érettségi bizonyítvány) legkésőbb 2012. július 10-ig pótolhatják a jelentkezők. A hiányzó dokumentumok pótlására két lehetőségük van:
feltölthetik elektronikusan az e-felvételiben (azok is, akik korábban papíron jelentkeztek),
vagy
beküldhetik postán az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre.
Mindent elég egy példányban beszkennelni és feltölteni az e-felvételiben, vagy egy darab fekete-fehér, A4-es fénymásolatot postára adni, eredeti dokumentumot nem kell beküldeni. A szkennelt fájlnak, vagy a fénymásolatnak jól olvashatónak kell lennie, illetve tartalmaznia kell a jelentkező nevét, valamint – a postán beküldött iratoknál – a felvételi azonosító számát is.

A dokumentumpótlás mellett szintén július 10-ig van lehetőségük a jelentkezőknek módosítani a felvételi adatbázisban szereplő adataikat. (Erre akkor lehet szükség, ha valakinek valamilyen adata rosszul szerepel az adatbázisban, vagy a jelentkezési határidőt követően megváltozott. Ezek az információk elérhetők az e-felvételiben, illetve megtalálhatók a regisztrációs levelekben is.) Az adatmódosításhoz szükséges formanyomtatványok megtalálhatók a Felvi.hu honlap Kérvénytárában. A kitöltött és aláírt nyomtatványokat a dokumentummásolatokhoz hasonlóan szintén kétféleképpen juttathatják el a jelentkezők: elektronikusan az e-felvételiben feltöltve, vagy postai úton a fent említett címre küldve.

Sorrendmódosítás: mikor, hogyan, miért

A sorrendmódosítás határideje 2012. július 10. Eddig van lehetőségük a jelentkezőknek egyetlen alkalommal változtatni a megjelölt képzések sorrendjén. Fontos tudni, hogy csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet lejjebb, vagy feljebb sorolni a listában, új képzés megjelölésére viszont a sorrendmódosításkor nincs lehetőség!
Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha megváltozott a jelentkező preferencia-sorrendje, vagyis a listában nem azok a képzések szerepelnek először, ahová leginkább be szeretne kerülni. Abban az esetben viszont nem érdemes változtatni, ha valamelyik képzésnél nem sikerült a jelentkező alkalmassági vizsgája, mivel ebben az esetben az adott szakra automatikusan nem nyerhet felvételt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelölte meg. Ugyanígy nincsen értelme a sorrendmódosításnak akkor, ha valamelyik megjelölt szakra mégsem szeretne bekerülni és ezért a lista végére sorolná. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani. A visszavonás nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják a felvételi eljárás során fizetendő díj összegét.
A változtatás történhet elektronikusan, az e-felvételiben, vagy a Felvi.hu Kérvénytárában megtalálható kérelem (Kérelem jelentkezési sorrend módosítására) postázásával, a fent említett címre. Ez utóbbi esetben a kérelemnek tartalmaznia kell a jelentkező nevét, a felvételi azonosító számát, az új sorrendet és a jelentkező aláírását.

A 2012 szeptemberében induló képzések ponthatárait várhatóan július 24-én este nyolckor hirdetik majd ki, amelyek ezzel egyidőben a Felvi.hu honlapon lesznek elérhetők.
Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően lesz Pont Ott Parti is, most a Margitszigeti Atlétikai Centrum ad otthont a rendezvénynek; ingyenes koncertekkel, beszélgetésekkel, játékokkal, ajándékokkal várják a diákokat, és kihirdetik a ponthatárokat.
Az idei évben változás, hogy az elérhető felvételi pontszám 480-ról 500-ra módosul, az emelt szintű érettségiért 40 helyett 50 többletpont kapható. A bekerüléshez legalább 240 pontot kell elérniük a felvételizőknek.
Mintegy 110 ezer diák jelentkezett főiskolákra, egyetemekre. A felvételizők körülbelül 80 százaléka jelölte meg az állami ösztöndíjas képzési formát, valamint 82.661-en jelentkeztek nappali munkarendre. Levelező munkarendet a felvételizők 23 százaléka választott, esti munkarendet és távoktatást pedig alig egy-egy százalékuk jelölt meg első helyen. Az idén a műszaki terület volt a legnépszerűbb az alap- és egységes, osztatlan képzésekre jelentkezők körében, összesen 13.950-en jelöltek meg első helyen valamilyen műszaki szakot. A második helyen a gazdaságtudományok képzési terület áll 11.421 jelentkezővel, míg a harmadikon a 9187 felvételizőt vonzó bölcsészettudományok.
A keretszámok módosítását az oktatási államtitkár június 26-án jelentette be, közölve: ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben kezdődő tanévben. Hoffmann Rózsa akkor elmondta, az idei jelentkezési adatok feldolgozása után úgy döntöttek, ennyi férőhelyet átcsoportosítanak az eredetileg részösztöndíjas helyektől. A módosítás értelmében 2400-zal több hallgatót vesznek fel teljes állami támogatással műszaki képzésekre, kilencszázzal nő az informatikus, hétszázzal az agrárhelyek száma; az egészségtudományok területén négyszázzal, a sporttudományok területén százötvennel emelkedik a keretszám. A változtatás érinti a külhoni kihelyezett képzéseket is, a magyar nyelvű szakokon négyszáz teljes állami ösztöndíjas helyet biztosítanak - közölte.
A kormányrendelet alapján a felsőfokú szakképzésre felvehető hallgatók létszámát 3500 főben határozták meg. Az alapképzésre felvehetők létszáma 31.750 lesz, emellett részösztöndíjban 5550-en részesülhetnek. Ebből az agrár képzési területre felvehető hallgatók száma kétezer fő, részösztöndíjat százan kaphatnak; a bölcsészettudományi képzési területre 2700 hallgatót, a gazdaságtudományokra 250-et, az informatikaira 4550 hallgatót vehetnek fel, és részösztöndíjat kaphatnak 1500-an. A közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területre felvehető hallgatók száma 1017, az igazságügyi, munkaügyi szakokra felvehetőké 200 a teljes állami ösztöndíjas kereten belül.
A műszaki képzési területre felvehető hallgatók száma 10.560, részösztöndíjat 2350-an kaphatnak, az orvos- és egészségtudomány képzési területre 3200-an juthatnak be, a keretet kiegészíti száz részösztöndíjas. A pedagógusképzés képzésre 1600, a sporttudományira 600 hallgatót vehetnek fel. A társadalomtudomány képzési területre vonatkozó számot ezerben rögzítették, a természettudományira felvehetőkét négyezerben, és további 1500 a részösztöndíjas hallgatók száma. A művészet képzési területre 740, a művészetközvetítésire 350 hallgató vehető fel. Az egységes, osztatlan képzésre felvehető hallgatók létszáma 2420.monitormagazin/mti

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
gyógytó (1), power-bank (1), kezilabda (63), migráns (2), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), utca embere (8), fitt (1), emléknap (1), szunyog (3), autó (2), alternatív gyógymód (1), TDM (3), alkohol (4), zala (1150), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), turisztika (92), Otthon Centrum (1), gyermekbarát (2), gépjármű (1), baleset (167), halottak napja (1), adó (6), pálinka (2), Radnóti Miklós (1), Virágos Magyarország (6), Serenity Hill (1), percdíj (1), operatőr (1), Spar (1), lovaglás (2), Keszthely HUSZ (3), karrier (1), gyász (1), A Dal (3), Balatonfüred (2), Főzzünk játszva (2), Cserép Letícia (1), hegyalja fesztival (3), autizmus (2), Tóth Gergely (1), Rejuvena (17), Rezi (1), Ifi Ferenc (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), Monitor Extra (19), munkanelkuli (2), festetics (20), zeneszerző (1), Ékszertáska (2)