Jövőre sem emelkednek a balatoni horgászjegyárak

2013. november 07.
A költségek növekedése ellenére jövőre sem emelkednek a három éve változatlan balatoni horgászjegyárak - közölte Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója csütörtöki siófoki sajtótájékoztatóján.

A mintegy 40 ezresre becsült balatoni horgásztársadalomnak 10 százalékkal megnövelt pontytelepítéssel is kedvez a társaság: az idei évre előirányzott 300 tonna helyett 330 tonna két-három nyaras pontyot telepítenek a tóba az év végéig - tette hozzá.
A vezérigazgató elmondta, hogy mindezek fedezetét az angolnafogásokból fakadó bevételek adják. A Sió-zsilipnél elhelyezett angolna-csapda zsákmánya a vízeresztésektől függ, ezért minden évben esetleges, így nem lehetett előre tervezni a cég költségvetésébe.
Hozzátette, hogy a cég azért is szeretne kedvezni a horgászoknak, mert ellensúlyozni akarja azokat a szigorításokat, amelyek a szeptemberben életbe lépett halgazdálkodási törvény november közepén napvilágot látó végrehajtási rendeletében várhatóak. Füstös Gábor példaként említette, hogy a tervek szerint nemcsak alsó, hanem felső méretkorlátozás is lesz a kifogott halaknál, illetve az eddiginél több halfaj horgászatában várható tilalmi időszak bevezetése. Megjegyezte, hogy a változások közül többel nem ért egyet szakmailag, egyebek közt azért, mert azokat nem előzte meg semmiféle tudományos kutatás, és mert megbonthatják a tó ökológiai rendszerét.    
   
A balatoni horgászjegyeknél egyetlen, leginkább a helyi horgászoknak kedvező változást vezetnek be: a Nyugati-övcsatorna területi engedélye jövő évtől érvényes lesz a Kis-Balaton horgászható területére és a Fonyódi-árokra is. Változás lesz az is, hogy a január végéig kapható akciós jegyeket vásárlóknak az állam által kibocsátott fogási napló mellett a balatoni fogási naplót is vezetniük kell. Erre azért van szükség, hogy a balatoni fogási eredményekről a víz kezelője közvetlenül kapjon adatokat a sikeres halgazdálkodás érdekében.
Az idei halgazdálkodási terv szerint a ponty mellett 60 ezer egynyaras süllőt, 250 ezer előnevelt csukát, valamint kétezer növendék compót is telepítenek a tóba, ezek egy része már tavasszal vízbe került. Újdonságnak számít, hogy az idén az őshonos ragadozóhalak állományát is gyarapítják balin, sügér és harcsa kihelyezésével.
   
A sajtótájékoztatón Havranek Mihály halőrzési és vagyonvédelmi vezető elmondta, hogy a törvényi szigorításoknak is köszönhetően az idén több orvhalászt fogtak a vízirendészettel együtt, mint a korábbi években, és nőtt a horgászati szabályok megsértése miatt indított eljárások száma is. A halőrök eddig 207 feljelentést tettek a halászati, halgazdálkodási törvény megsértése miatt, a horgászrendi szabályok megsértése okán 82 esetben jártak el, orvhalászaton 26 embert értek tetten, és összesen 5500 méternyi orvhalász hálót gyűjtöttek be.
   
Szó esett a kormoránokról is, amelyek egyre nagyobb problémát jelentenek a Balaton és a térség halastavainak halgazdálkodásában. Az ezres nagyságúra is felduzzadó madárrajok a becslések szerint naponta 400-500 kilogramm halat, főként süllőt és gardát zsákmányolnak a vizekből. A környezetvédelmi felügyelőség évente 200-200 kormorán kilövését engedélyezi a cég két tógazdaságánál, de kérdés, hogy ez elegendő lesz-e a jövőben, mivel a madarak száma évek óta egyre nő a térségben. A társaság kérvényezi az illetékes hatóságnál, hogy a Balatonon is lehessen gyéríteni a jövőben a kormoráncsapatokat - hangzott el a sajtótájékoztatón.

megosztás
hozzászólások
képviselő-testület (37), köztársasági elnök (1), magyar dal napja (8), Ugrimanók (1), Naszádos Péter (12), tartozás (1), Életfa iskola (2), gépjármű (1), Golfclub Imperial Balaton (2), Joós Attila (1), párbajtőr (1), Aradvári László (1), karate (2), Babos Lajos (1), temetés (2), kiállítás (16), web (5), Oroszlán Zsolt (2), menza (2), diákolimpia (1), munkaszünet (1), rezidance (5), riporter (1), karnevál (1), Darren Cranmer (2), shotokan (1), ellenőrzés (2), Otthon Centrum (1), LMP (4), Radnóti Miklós (1), előadás (14), pedagógus (6), év fürdője (4), Gyarmati Noémi (1), Szeiler (63), munkaviszony (1), karrier (1), ruha (2), idegenforgalmi adó (1), idojaras (262), szuperhold (1), Pápai Gábor (6), Happy Dixieland Band (8), tranzakciós díj (1), percdíj (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), Fejér György Városi Könyvtár (52), helikon (41), golf (11), pannon egyetem (12)