„Jövőre nyerni kell!”

2016. január 07.
Egy éve üzemelteti a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. a keszthelyi Libás területén lévő vitorláskikötőt. A kezdet nem volt zökkenőmentes: politikai csatározás színhelyévé vált az időközben új nevet kapó keszthelyi jachtkikötő. S hogy mi történt az eltelt idő alatt? – ezt kérdeztük Péter Zsolttól, a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. egyik tulajdonosától.

– Háborgó vizeken kezdte a keszthelyi jachtkikötő a működését. Mit sikerült megvalósítani a kitűzött célokból?
– Többen próbáltak országos ismertségre szert tenni a kikötő megvásárlása kapcsán a médiában. Azonban ez a negatív hírverés a megvalósítandó célok elérését nem befolyásolta. Az, hogy a két szomszédos kikötő több mint egymilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapott, a média egy részét nem foglalkoztatta. De hogy mi kifizettünk több mint félmilliárdot, az igen. Ha rajtuk múlik, ez a kikötő ma nem létezik, bezárásra kerül, így a szomszédos öbölbeli kikötők egy konkurenssel kevesebbel kellene hogy számoljanak.
– A szükséges állagmegóvó felújítások jól haladtak, a beruházások, amelyeket elterveztünk, az év végéig megvalósulnak. Feszített gazdasági ütemterv mentén kellett megvalósítani a felújítást és a beruházásokat, mivel a vételár az évente várható bevételekhez képest rendkívül magas volt. Jövőre is készülünk új elemekkel, azonban azok már inkább végre a külső megjelenés javítását, nem pedig az állagmegóvást szolgálják majd.

– Sikeresek voltak a keszthelyi hajók – Lisa, Fifty-Fifty – a rangos versenyeken. Milyen tervekkel vágnak bele a következő versenyszezonba?
– Jövőre tervezzük a „nagyhajók” egységes keszthelyi színekben szerepeltetését. A Lisa teljes körű felújításon esik át, mivel jövőre húszéves lesz, a Fifty-Fifty pedig a tervek szerint vadonatúj utódot kap, ami lehetővé teszi akár a nemzetközi megméretéseken való megjelenését is. Szeretnénk jövőre az egytestű és a többtestű hajók között is az élen végezni a nagy versenyeken. Az idén majd minden versenyen második–harmadikak voltunk. Jövőre nyerni kell!

– Ha versenyekről beszélünk, kihagyhatatlan téma az utánpótlás-nevelés. Több turnusban is tanultak vitorlázni a kikötőben gyermekek. Van esély néhány év múlva egy új csapat összeállítására akár a versenyeken? Milyen kapcsolat épült ki a többi kikötővel?
– A gyerekutánpótlás nélkülözhetetlen a jövő számára. Ezt nem lehet elégszer elmondani! Ma megvan az a néhány gyerek, akire jövőre építhetünk, és szeretnénk minimum megduplázni a létszámukat. Hajó és edző van, csupán az elkötelezett gyerekek hiányoznak, akik hajlandók a szabadidejüket a Balatonon tölteni, és szeretnének profi versenyvitorlázóvá válni. A célunk, hogy Keszthely újra profi versenyzőt adjon a magyar vitorlázásnak olimpiai hajóosztályban, olyat, aki nemzetközi szinten is jól szerepel. Továbbá a nagyhajókra is kell az utánpótlás, a jelenlegi legénységek átlagéletkora lassan negyven év. Hiányoznak a fiatalok az előző húsz évből. A célunk, hogy jövőre eljussunk odáig, hogy a többi klubbal egyesítsük legalább az utánpótlásképzést. A legszebb álom egy közös utánpótláscentrum megvalósítása lenne, ahol egyesített erőforrások mentén közös munka zajlana.

– Mennyire vonzotta a kikötő azokat, akik nem vitorlázni szerettek volna?
– Ezen a területen még vannak teendőink. Nehéz összeegyeztetni a vitorlásklubélet és a külső érdeklődők egymás mellett élését. Tudomásul kell venni, hogy a vitorlázás, különösen a versenyvitorlázás veszélyes üzem, sajnos emiatt a balesetek elkerülése céljából vannak olyan területei egy kikötőnek, amelyeket a nagyközönség előtt nem lehet megnyitni. Ez óhatatlanul feszültségekhez vezet, azonban az általunk az idén elindított és jövőre folytatni kívánt, a Balatonon egyedülálló nyitott kikötő koncepciót nem befolyásolja. Továbbra is lehetősége lesz bárkinek bejönni a kikötő nagy részére, megnézni a hajókat, igénybe venni az étterem szolgáltatásait vagy egyszerűen csak sétálni egyet. Azonban mindenkinek be kell tartania azokat a szabályokat, amelyek a személy- és a vagyonvédelmet szolgálják, mivel ezek nem úri allűrként kerültek meghatározásra.

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
margaret thatcher (1), polgármester (153), táska (1), kereskedelem (1), test (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), telihold (1), keszthely balaton kekszalag (5), skandinav lotto (81), kenyér (7), tenisz (3), TRX (22), keszthely (4040), vasárnapi pihenőnap (3), Zala Volán (1), alkohol (4), támogatás (5), kitüntetés (6), Torsa Dániel (1), Csótár András (58), Nyitott Balaton (2), Tóth Gergely (1), tispol (3), munkaviszony (1), kezilabda (64), Bogi (13), Vigántpetend (1), választás (46), jogosítvány (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Művészetek völgye (7), erdő (2), onkormanyzat (481), film (8), hullámmasszázs (1), tanulás (2), vízimentő (5), jogsebész (9), La Montanara (1), kulturalis (4), Forstner Anna (1), fa (1), Alsópáhok (51), Spa Hévíz (3), művészet (1), oktatas (347), tavasz (1), levendula (2), Krasznai István (1), shotokan karate (3)