Jótékony célért bontanak vitorlát a Kékszalag indulói

2015. június 17.
Bár a Kékszalag hivatalos nevezése csak június végén lesz, a szervezők legalább 600 hajóra számítanak. A vitorlázók közül többen jelezték, hogy idén egy jó ügy mellé állnak – a cél 1 millió forint összegyűjtése.Európa legrégebbi, leghosszabb pályát befutó és legtöbb résztvevővel induló tavi vitorlás versenye – a balatoni Kékszalag – idén július 2-án rajtol, de már korábban elkezdődik a versengés a különböző kategóriákban (a nagyhajós Fehér Szalag június 27-én, a katamaránoknak kiírt 2szalag és az utánpótlásnak szóló Kékpántlika pedig július 1-jén). Bár a hivatalos nevezést közvetlenül a verseny előtt tartják, az előzetes visszajelzések alapján a szervezők legalább 600 hajóra számítanak.

Az idei évben a vitorlázók közül többen döntöttek úgy, hogy egy jó ügy mellé állnak. Berecz Zsombor például, aki a tavalyi világbajnokságon elért 15. helyezésével olimpiai kvótát szerzett, a Magyar Hospice Alapítvány támogatói közé tartozik. Hasonlóan döntött többek között a Bolygó vitorlás legénysége vagy Nagy R. Attila, a Team Black Jack kormányosa is, akik szintén a hospice ellátás fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

A Magyar Vitorlás Szövetség évek óta támogatja az alapítványt – a különbség most az, hogy a legelkötelezettebb versenyzők konkrét pénzösszeget határoznak meg, amelynek összegyűjtésével szeretnék segíteni a hospice tevékenységet. Az alapítvány honlapján folyamatosan nyomon követhető az aktuális állás – Nagy R. Attila például már elérte a kitűzött 330 000 forint több mint 90 százalékát. „Jótékony futók a Vivicittá Városvédő Futáson 1,4 millió forintot gyűjtöttek össze – úgy gondolom, hogy ha további vitorlázók is csatlakoznak a kezdeményezéshez, a Kékszalag alkalmával is összegyűlhet 1 millió forint támogatás” – mondta Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója.

A hospice ellátást nyújtó alapítvány az összegyűlt támogatást ápolási időre váltja át, amely lehetővé teszi, hogy a daganatos betegek méltósággal, szeretteik körében tölthessék életük utolsó szakaszát. A Tárki reprezentatív kutatása szerint ugyanis a többség a kórház helyett az otthon melegét választaná, ha kiderülne: gyógyíthatatlan kór támadta meg a szervezetét. „A beteg hozzátartozó ápolása nem egyszerű feladat szakszerű segítség híján – mi azonban a fájdalomcsillapítás és a testi szükségletek kielégítése mellett lelki támogatást is nyújtunk az egész családnak. 1 millió forintból több mint 150 órán át tudnánk a betegek mellett lenni” – magyarázta Dr. Muszbek Katalin. Az alapítvány igazgatója szerint a vitorlázók példája is mutatja, hogy egyre többen ismerik fel: nemcsak a saját örömüket lelhetik meg egy-egy hobbiban, hanem emellett jó ügyet is szolgálhatnak vele.

megosztás
hozzászólások
Mikulás (8), gyógyítás (2), Zala folyó (1), áramszünet (3), szerelem (1), utánpótlás (1), cigaretta (13), diákolimpia (1), vízkereszt (1), tanulmány (11), georgikon dse (7), Serenity Hill (1), goldmark muvelodési kozpont (60), Csengei Agota (16), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), vitorlázás (37), Use Unused (1), katona (1), Spar (1), egészség (131), drog (3), VeszprémFest (1), táska (1), Silver fitness (1), Filharmónia (1), 1956 (1), hulladék (3), média (1), tour de france (1), rádió (1), Hévíz (1219), holokauszt (1), kereszt (1), jatek (2), szüret (4), gyermekbarát (2), világbajnokság (2), Tar Ferenc (3), vegetariánus (1), Marsalkó Dávid (1), gyenesdias (213), fogyasztóvédelem (1), Pampetrics Milán (2), Cséby Géza (5), szallas (39), nyaralas (12), Tóth Xénia (6), Nagymező Gyenesdiás (1), idojaras (262), Tóth Levente (2)