Jön a gyed extra?

2013. szeptember 03.
A kismamák munkaerőpiaci visszatérését segítő gyed-extra bevezetését javasolja a Fidesz parlamenti frakciója. A konstrukció lehetővé tenné, hogy a jogosultak akár 1 év alatt megkaphassák az egyébként hosszabb idő alatt járó gyed-támogatást, amennyiben a lehetségesnél korábban szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra - írja a hirado.hu.

Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője az M1 ma reggel című műsorában azt mondta: az extra gyedre mindenki jogosult lesz, aki a gyedre is jogosult volt, a különbség annyi, hogy a mostani szabályozásban számos elem volt, ami a kormány céljaival szemben kontraproduktív módon hatott. Például ha valakinek túl hamar született meg második gyermeke, az az első gyermek után elvesztette járandóságának egy részét - magyarázta Révész Máriusz.

'Ha valaki hamar ment vissza dolgozni, az egy bizonyos óraszám fölött már nem volt jogosult a gyedre. A Fidesz javaslata szerint a gyermek egyéves kora után teljes munkaidőben vissza lehet menni dolgozni' - fejtette ki a képviselő.

Az egyik elképzelés szerint nem lehet majd rövidebb idő alatt igénybe venni az extra gyedet, ebben az esetben folyamatosan, a gyermek 3 éves koráig kapják a juttatást az édesanyák – ez a visszaélések lehetőségének kiszűrését szolgálja - fejtette ki a politikus.

Révész hozzátette: lehet rövidebb idő alatt is igényelni a juttatások felvételét – ez másfél év lenne -, ebben az esetben más országokban is különböző garanciákat szokás kérni, például egy nyilatkozatot a munkaadótól.

Révész kiemelte: szerencsétlen helyzet lenne, ha a család rövid idő alatt felvenné a 3 évre járó juttatást majd az édesanyának nem sikerülne visszajutnia a munkaerőpiacra, szerinte ezt mindenképpen el kell kerülni. A rövidebb idejű felvétel ezért csak akkor lesz lehetséges, ha megfelelő garanciákat sikerül beépíteni a törvénybe - hangsúlyozta a politikus.

A rendszer teljes költségvetési igénye kevesebb lehet, mint másfél milliárd forint, ám hogy pontosan mekkora összegről lesz szó, az attól függ, melyik döntés születik meg a fent említett esetekből – hangsúlyozta a kiadásokkal összefüggésben Révész Máriusz.

A Fidesz javaslatot tett továbbá egy karrierpálya megnyitására azok előtt, akik egyetem után vagy közben akarnak gyermeket vállalni, ugyanis akinek nincsen meg a megfelelő munkaviszonya, az csak gyesre jogosult. 'A Fidesz szerint azonban normális a karrierpálya akkor is, ha valaki egyetem után gyermeket vállal, és csak ezután kezd karriert építeni' - érvelt a Fidesz országgyűlési képviselője.
OrientPress Hírügynökség
 

megosztás
hozzászólások
Keszthely HUSZ (3), gyilkosság (1), Joós Adél (1), fa (1), Mándó Zsuzsanna (1), homoszexualis (1), fogyasztóvédelem (1), web (5), Hévízi-tó (1), cselgáncs (1), menza (2), jaras (36), Torsa Dániel (1), gyenesdias (213), Udvaros Dorottya (1), Pampetrics Milán (2), hegyalja fesztival (3), Liszkay (2), Balaton Szinház (959), szunyog (3), bíróság (8), Pappné Beke Judit (1), kereskedelem (1), étel (3), gyógytó (1), Nagymező Gyenesdiás (1), margaret thatcher (1), pannon egyetem (12), kovács (1), luxus (4), europa-bajnok (5), program (7), Zala Megyei Közgyűlés (3), keresztény (2), skandinav lotto (81), Rézsó Tamás (6), erdekes (538), kormánymegbízott (1), minisztérium (7), karácsony (20), nagyméret (1), SzezOn bevásárló közösség (1), Cserszegtomajfutás (5), parlament (72), Magyar Államkincstár (2), HUSZ (7), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), divat (4), keszthelyi nyari jatekok (55), Biró Lajos (1)